Viihtyykö vauvasi vain sylissä? Tutkimus kertoo miksi

Julkaistu:

Meidän Perhe & Vauva
Vauva on tyytyväisenä sylissä, kun kävelet pitkin kämppää, mutta hermostuu kun istahdat? Hän haluaa vain varmistaa, että olette turvassa.
Vauvan sydämen syke laskee, itku tyyntyy ja huitominen vähenee, kun häntä kanniskelee vanhempi, joka kävelee samalla. Jos äiti tai isä istahtaa alas, vauvan syke vastaavasti nousee, harmistunut liikuskelu ja tyytymättömyys lisääntyy – ja auts, jos lapsen laskee hetkeksi sylistään!

Monen vanhemman arkinen havainto on todistettu tutkimuksessa, jossa seurattiin sydänsähkökäyrien ja videointien avulla, miten vauva reagoi häntä kanniskelevan vanhemman liikkumiseen. Tutkimuksessa oli mukana 12 alle puolivuotiasta vauvaa äiteineen.

Hiirillä tehdyssä kokeessa huomattiin, että havainto päti myös jyrsijävauvoihin – nekin rentoutuivat, kun niiden emo kanniskeli niitä niskasta.

Tutkijaryhmän mukaan syy vauvan käytökseen voi piillä turvallisuuden tavoittelussa. Omalla rauhallisuudellaan vauva varmistaa, ettei hän tule häirinneeksi vanhempansa liikkumista ja aiheuta vaaraa esimerkiksi hidastamalla uhkavaa tilannetta pakenevaa vanhempaa.

Vauva toimii siten edelleen tavalla, joka on ollut lajimme säilymisen kannalta eduksi. Sylistä pois laskeminen puolestaan hermostuttaa vauvaa siksi, että se sisältää riskin vanhemmasta eroon joutumisesta.

Tutkijat toivovat, että ymmärrys tästä voi auttaa vanhempaa sietämään kanniskelua silloin, kun se tuntuu epämukavalta. Sohvalle laskettu vauvasi ei parahda itkuun ilkeyttään – hän vain haluaa varmistaa, ettet hylkää.

Lue lisää:

Isät avautuvat: ”Rakkauden määrä, joka lasten kautta on herännyt, tekee onnelliseksi”

6 keinoa, jotka auttavat pitämään pään kasassa, kun lapsi koettelee hermoja

Riita poikki! Mitä tehdä, jos taapero lyö toisia?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt