Ikea Vantaa ei päästänyt 3-vuotiasta leikkihuoneeseen – ”musta lista” tyrmistytti isän ja äidin - Perhe - Ilta-Sanomat

Isä ja äiti tyrmistyivät Vantaan Ikeassa – oman 3-vuotiaan pojan nimi löytyi leikkihuoneen ”mustalta listalta”

Taaperolta jäivät väritystehtävät värittämättä ja leikit leikkimättä, kun häntä ei päästetty Ikean leikkipaikkaan. Työntekijän mukaan pikkupoika oli aiemmin rikkonut Smålandin sääntöjä.

Poika puhkesi lohduttomaan ja kovaääniseen itkuun Vantaan Ikean leikkitilan aulassa, kun vanhemmat kertoivat, että leikit jäävätkin sillä reissulla leikkimättä.

28.2.2019 12:57

3-vuotias poika perheineen tyrmistyi sunnuntaina Vantaan Ikeassa, kun poikaa ei päästettykään leikkimään huonekaluliikkeen leikkihuoneeseen.

Tilannetta läheltä seurannut sivullinen henkilö kertoo, että pojan vanhemmat olivat viemässä taaperoaan valvottuun leikkihuoneeseen ostoskierroksen ajaksi, ja perheen äiti täytti normaalikäytännön mukaisesti oman ja lapsensa nimet ja yhteystiedot kaavakkeeseen. Kun leikkihuoneen työntekijä luki kaavakkeesta pojan nimen, hän ilmoitti, että poika ei voikaan tulla leikkimään.

Työntekijä kertoi, että heillä on pojasta merkintä, jonka mukaan ”pojan pitää vielä kasvaa”, sivullinen kertoo. Koska leikkihuoneen alaikäraja on kolme vuotta ja poika on kolmevuotias, äiti ihmetteli, mistä oli kysymys. Leikkihuoneen henkilökunta selitti, että heillä on olemassa merkintä siitä, että kyseinen poika on aiemmin lyönyt ja töninyt muita leikkihuoneessa leikkineitä lapsia, ja että kyse on useammasta kuin yhdestä kerrasta.

Isä hermostui tilanteesta

Työntekijän mukaan he eivät voineet päästää poikaa huoneeseen, sillä he eivät ennätä valvoa huoneen tapahtumia niin tiiviisti, että voisivat estää tällaiset välikohtaukset leikkijöiden välillä.

Poika puhkesi lohduttomaan ja kovaääniseen itkuun, kun vanhemmat kertoivat, että leikit jäävätkin sillä reissulla leikkimättä.

Tässä vaiheessa myös pojan isä hermostui ja tuli neuvottelemaan tilanteesta varsin kovaäänisesti. Isä väitteli varsin intensiivisesti ja pitkään leikkihuoneen työntekijän kanssa asiasta, mutta henkilökunnan päätös piti, ja lopulta perhe poistui leikkihuoneen aulasta.

Ikea: Pääsy leikkihuoneeseen arvioidaan tapauskohtaisesti

IS tavoitti Ikea Suomen asiakkuusjohtajan Tarja Sallasen kommentoimaan asiaa sähköpostitse. Sallanen kertoo, että aina asioinnin aluksi lapsesta vastuussa olevan aikuisen kanssa käydään läpi leikkihuoneen säännöt ja täytetään asiointikaavake.

– Småland-leikkihuoneissa paikalla on aina tehtävään erikseen koulutetut työntekijät, jotka huolehtivat jokaisen lapsen turvallisuudesta ja viihtyvyydestä yhdessä lapsestaan vastuussa olevien aikuisten kanssa. Osa tätä työtä on arvioida lapsen tuoneiden aikuisten kanssa tapauskohtaisesti edellytykset Smålandiin jäämiselle, Sallanen kirjoittaa.

Arviossa huomioidaan Sallasen mukaan se, jos työntekijöiden tuoreessa muistissa on tapauksia, joissa sääntöjä ei ole noudatettu.

– Jos esiin nousee perusteita jättää leikkihuonevierailu tekemättä, tästä päätöksestä keskustellaan yhdessä lapsesta vastuussa olevien aikuisten kanssa. Pääosin tämä yhteistyö vanhempien kanssa on sujunut erinomaisesti, hän vakuuttaa viestissä.

Sallanen ei kommentoi IS:n kuvailemaa selkkausta eikä paljasta, kuinka moni lapsi on saanut ”pitää vielä kasvaa” -merkinnän. Jää myös arvoitukseksi, millaisia tapauksia leikkipaikoissa on ilmennyt.

Sallasen mukaan Smålandissa lapset esimerkiksi uivat pallomeressä, katsovat elokuvia, piirtävät tai värittävät.

Ei siis mikään ihme, että aulaan jäänyttä kolmevuotiasta harmitti.

Millaisia välikohtauksia sinä olet todistanut yleisissä leikkipaikoissa? Kerro kokemuksistasi kommenteissa alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?