Paula on suhteessa sekä Antin että Erkin kanssa – nyt heillä on yhteinen lapsi: ”En tiedä, kumpi heistä on isä, emmekä aio selvittää sitä”

Julkaistu:

Polyamorinen perhe
Molemmat Paulan kumppaneista ovat tasavertaisia isiä pienelle tyttärelle. Perheen arki pyörii hyvin, mutta äiti myöntää pelkäävänsä tyttärensä joutuvan kiusatuksi.
Kouvolalaisen Paula Hasselin, 38, arki mullistui viime vuonna, kun hänestä tuli äiti ensimmäistä kertaa.

Tuoreen äidin päivä kuulostaa useimmiten seuraavalta.

Aamulla töihin menevä lapsen isä Erkki eli Emppu heittää äidin ja 7-kuukautisen tytön kauppakeskukseen tai isovanhempien luokse lounastamaan. Myöhemmin tiedossa on ulkoilua, leikkimistä ja päiväunet. Erkki-isä tulee töistä noin kahden jälkeen, jolloin kotona aloitetaan illallisen valmistelu.

Perheen arki kuulostaa varsin tyypillisen suomalaisen perheen elämältä, mutta sitä se ei kuitenkaan aivan ole.

Noin kello viiden jälkeen kotiin saapuu Antti, Paulan aviomies ja lapsen toinen isä.

Paula, Erkki ja Antti pyrkivät syömään illallisen aina yhdessä, sillä he ovat yksi yhteinen, polyamorinen perhe.

Polyamoria on yksi monisuhteisuuden muoto. Monisuhteisuudella tarkoitetaan suhteita, joissa on enemmän kuin kaksi osapuolta tai joissa osapuolilla on useampia intiimejä kumppaneita.
Paula kertoo olleensa yhdessä aviomiehensä Antin kanssa viisi vuotta, kun hän ihastui ystäväänsä Erkkiin vuonna 2017. Nykyään Antti ja Erkki ovat toisilleen ystäviä, ja Paula on tasavertaisessa ja intiimissä parisuhteessa molempien miesten kanssa. Kolmikko asuu yhdessä.

Lisäksi miehet ovat tasavertaisesti isiä perheen yhteiselle lapselle. Antti on”isi A” ja Erkki ”isi E”.

– En tiedä, kumpi heistä on isä, emmekä aio selvittää sitä, Paula kertoo.

Koko perhe nukkuu samassa huoneessa

Moni tuntematon on kiinnostunut Hasselin perheen elämästä, joten halukkaita kärpäsiksi kattoon riittää. Paulan mukaan heidän elämänsä on kuitenkin pitkälti ”tavallista arkea”.

Kun vauva menee iltakahdeksan aikaan nukkumaan, viettävät aikuiset aikaa muun muassa lautapelejä pelaten, leipoen, kotitöitä tehden ja keskustellen.

Muutama tunti myöhemmin kaikki kolme kömpivät yhteiseen petiin. Samassa huoneessa on myös vauvansänky.

Kun tyttö herää yöllä, ovat kaikki kolme valmiita nousemaan, sillä aikuiset osallistuvat tasapuolisesta vauva-arkeen, oli kyse sitten yöllisestä heräämisistä, vaippojen vaihtamisesta tai syöttämisestä. Myös taloudellinen puoli on tasa-arvoinen.

Perhe keskusteli jo ennen päätöstä lapsen hankkimisesta mahdollisista kasvatuseroista, joten äidin mukaan näkemyseroja kasvatukseen liittyen ei toistaiseksi ole noussut esille.

– Kaikki tekevät sitä, mikä on itselleen luonteenomaista. Antti käy esimerkiksi vauvauinnissa.

Ainoa merkittävä ero isien välillä on paperilla. Koska Antti on Paulan aviomies, on hän myös virallisissa tiedoissa lapsen isä.

– Tarkoitus on hakea Empulle oheishuoltajuutta, jotta hän saa kaikki samat oikeudet.

Toinen isistä toimii lapsenvahtina – toisen kanssa lähdetään treffeille

Hasselin perheessä ulkopuolisella lapsenvahdille ei ole tarvetta. Kun Paula haluaa viettää laatuaikaa toisen kumppaninsa kanssa, vahtii toinen miehistä sillä välin tyttöä. Käytäntö vuorottelee tasapuolisesti.

– Tämä on toiminut hiivatin paljon paremmin kuin muilla!

– Jos tulee mieleen, että lähdetään käymään Ikeassa, voidaan lähteä koko perheen kesken, tai sitten sinne lähtee kaksi aikuista, ja yksi jää lapsen kanssa. Voimavarahan tämä on, Paula jatkaa.

Miehet viettävät myös keskenään aikaa, eivätkä he osaa olla toisistaan mustasukkaisia. Välillä miehet tulevat toimeen jopa liian hyvin.

– On niitäkin päiviä, kun ärsyttää, että pyykkiin on kerättävä kahden miehen vaatteet. Miehet eivät ole koskaan asioista keskenään eri mieltä, korkeintaan liittoutuvat minua vastaan, Paula nauraa.

Kiusaaminen pelottaa: ”Tytölle tulee pirun paljon kivisempi tie”

Monisuhteisuuteen liittyy yhä paljon ennakkoluuloja, jotka istuvat sitkeässä.

– Ihmiset eivät ymmärrä sitä, että polyamoria ei ole mitään seksihurjastelua, Paula huokaa.

Perhe on saanut osakseen paljon negatiivisia kommentteja. Heistä on tehty myös lastensuojeluilmoituksia.

– Minulta on kysytty, että tietäväthän sosiaalityöntekijät, että kasvatan lasta kahden miehen kanssa. Ihmiset kommentoivat tämän olevan lapsen kehitykselle hirveän haitallista. Olemme nähneet tämän kuitenkin positiivisena. On lapsen edun mukaista, että hänellä on välittäviä aikuisia ympärillään.

Paula on kuitenkin osin huolestunut tyttärensä tulevaisuudesta.

– Ihmiset ovat niin suvaitsemattomia. Pelkään, että se alkaa kouluaikoina heijastua häneen. Vanhemmat tartuttavat lapsilleen asenteensa, ja sitä kautta tytölle tulee olemaan vaikeuksia.

Perhe aikoo tehdä kaikkensa, jotta rakasta tytärtä ei tultaisi kiusaamaan.

– Veikkaan, että hänelle tulee pirun paljon kivisempi tie. Hän joutuu varmasti puolustelemaan kahta isäänsä. Ei tässä muuta voi tehdä kuin yrittää saada tytölle niin vahva itsetunto, että hän kestää sen, että olemme vähän erilaisia.

”Hän on meidän kaikkien”

Paula paljastaa ihmisten olleen aluksi järkyttyneitä siitä, ettei perhe aio selvittää biologista isää. Lähipiiri on kuitenkin hyväksynyt tilanteen.

Molempien miesten sukulaiset pitävät tyttöä omaan sukuunsa kuuluvana, ja Paula pitää etuna sitä, että hänen lapsellaan on yhteensä kolme mummolaa.
Turhia spekulaatioita lapsen biologisesta isästä ei enää tehdä. Ollessaan isä A:n kanssa, tyttö muistuttaa häntä, ja kun leikeissä on mukana isä E, muistuttavat lapsen ilmeilyt ja eleet puolestaan häntä.

– Kun katsoo häntä kumman tahansa isänsä kanssa, epäilykset hälvenevät. Molemmat ovat täysillä ”isämoodissa”. Hän on meidän kaikkien ja piste.