Suomeen au pairina päätynyt lastenhoitaja antaa 4 ohjetta suomalaisille perheille – yksi asia pöytätavoissa ihmetyttää brittiä

Julkaistu:

Perhe
Kymmenessä suomalaisessa perheessä lastenhoitajana työskennellyt Roanne ylistää suomalaisia perheitä.
Viime vuodet englantilainen Roanne Henderson, 26, on lauleskellut suomalaisten lasten kanssa Muumi-lauluja ja katsonut Pikku Kakkosta.

– Tiptap-laulu on äärettömän ärsyttävä, en halua edes mainita sitä, Roanne vitsailee viitaten suomalaisten lasten suosiossa olevaan joululauluun.

Roanne muutti Helsinkiin au pair -työn ja opiskelumahdollisuuksien perässä ollessaan 19-vuotias. Au pair -kokemuksen jälkeen hän on työskennellyt yksityisenä lastenhoitajan noin kymmenessä suomalaisessa perheessä.

– Tunsin, että sovin paremmin Suomeen kuin Englantiin. Ihmiset ovat täällä rauhallisempia, luonnonläheisempiä ja syvällisempiä, seitsemän vuotta Suomessa asunut Roanne pohtii.

Nykyään myös Helsingin yliopistossa opiskeleva Roanne kertoo olevansa Suomessa enemmän kotonaan kuin koskaan kotimaassaan.

– Puhun suomea, opiskelen suomeksi ja olen enemmän suomalainen kuin monet suomalaiset, jotka tunnen.

4 eroa englantilaiseen perheeseen

Koska Roanne on työskennellyt useammassakin suomalaisperheessä, hän on ehtinyt tehdä monenlaisia huomioita.

Roanne kertoo saaneensa hyvin positiivisen kuvan suomalaisista perheistä.

Suurimmat erot verrattuna brittiperheisiin liittyvät lasten ajanviettotapoihin. Roanne on pannut merkillä, kuinka tärkeitä päivittäiset rutiinit ovat suomalaisille perheille.

– Säästä riippumatta lapset viettävät Suomessa paljon enemmän aikaa ulkona ja vähemmän aikaa televisiota katsellen.

Roanne on huomannut myös eroja suomalaisiin ja englantilaisiin vanhempiin liittyen.

– Se, että molemmat vanhemmat käyvät töissä, on Suomessa yleisempää. Suomalaisilla vanhemmilla on omia harrastuksia. Uskon, että se on suuri ero koko perheen kannalta, sillä iloiset vanhemmat, iloiset lapset.


Roanne kokee, että vanhemmuus perustuu Suomessa enemmän maalaisjärjen käyttöön kuin tekniikoihin tai metodeihin, toisin kuin Englannissa.

– Tähän mennessä suurin huomaavani ero on se, että lapset arvostavat enemmän toisia lapsia, vanhempia, opettajia, leluja ja ympäristöään.

Roannen mukaan myös vanhemmat arvostavat lapsiaan Suomessa enemmän kuin Isossa-Britanniassa.

– He kuuntelevat lasten pälätystä asioista ja vastaavat heidän hölmöihin kysymyksiinsä. Mielestäni se on hyvin tärkeää lasten kannalta.

3 yllätystä suomalaisesta perheestä

Suomalaisperheet ovat myös yllättäneet Roannen.

– Rakastan sitä, että miehet ottavat täällä enemmän vastuuta lapsista. Heille isyys on ylpeyden aihe. Ei ole olettama, että nainen luopuu elämästään saadessaan lapsia.

Suomalaista lapsille tarjottavaa ruokaa Roanne pitää terveellisenä. Myös karkkipäivä saa kehuja.

– Oli yllättävää, miten monia välipaloja täällä on. Usein on tuntunut, että lapset käyttävät paljon aikaa ruokailuun ja siihen valmistuen. Se vie heiltä vähän leikkiaikaa.

Roannen mielestä suomalaiset lapset ovat hyvin tottelevaisia pienestä pitäen.

– Kun he eivät tottele, se johtuu usein siitä, että he eivät yksinkertaisesti ymmärrä. Kun he ymmärtävät, miksi heitä pyydetään tekemään jotain, he yleensä tekevät sen. Vanhemmat antavat lapsilleen syyn, eivätkä vaan sano ”koska minä sanoin niin”.

4 ohjetta suomalaisille perheille

Kokonaisuudessa suomalaiset perheet vaikuttavat Roannen silmiin tasaisilta, hoivaavilta ja huolehtivilta.

Hän antaa kuitenkin hieman kritiikkiä muutamista asioista, jotka ovat turhauttaneet häntä lastenhoitokeikoilla.

– Antakaa lasten leikkiä joskus ekstratunti ja skipatkaa välipala.

Roanne muistuttaa, että perheen koti on myös lasten koti.

– Antakaa lasten sotkea joskus kotinne.

Roannen mielestä olisi hyvä, että lapset saisivat myös kinata keskenään ilman, että aikuinen hyppää heti selvittämään tilannetta.

Lisäksi hän ihmettelee pelkästään lapsille kokattavaa ruokaa – erityisesti laatikkoruokia.

– Lapsista voi tulla hiukan nirsoja sen takia, joten minusta olisi parempi, että lapset söisivät samaa ruokaa ja samaan aikaan kuin vanhemmat, mikäli se on mahdollista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt