Kotihäpeä vaivaa etenkin lapsiperheitä – näitä suomalaiset häpeävät omissa kodeissaan - Perhe - Ilta-Sanomat

Kotihäpeä vaivaa etenkin lapsiperheitä – näitä suomalaiset häpeävät omissa kodeissaan

Vaatekasoja, pursuavia kaappeja ja Ikea-kasseja saunan lauteiden alla. Omassa kodissa hävettävät epäjärjestys, tavarapaljous ja yhteensopimaton sisustus, kertovat lukijat Meidän Perheen kyselyssä.

Kotona ei tarvitse näyttää samalta kuin sisustuslehdissä.

19.2.2019 13:24

”Vaatekaappini tursuaa vaatteita, pyyhkeitä ja kirpparille meneviä lastenvaatteita”, kertoo eräs vastaajista.

”Likainen pönttö ja pyyhkeet, lavuaarissa likarantuja, seinissä tahroja taaperoiden korkeudelta lattiaan, paperi loppu ja haisee pahalta”, kuvailee toinen.

Tavallista lapsiperheessä, tietää ammattijärjestäjä ja kolmen lapsen äiti Ilana Aalto. Mitä enemmän tavaraa on, sitä vaikeampi varustevuorta on hallita. Miksi saunan lauteiden alle piilotetut Ikea-kassit sitten hävettävät niin paljon?

– Pohjimmiltaan häpeä ei liity kaappeihin, tavaroihin tai sotkuun, vaan enemmänkin siihen, kelpaanko sellaisena kuin olen.

Siisti koti = kunnollinen ihminen?

Aalto toteaa, että kodin siisteys on kulttuurissamme perinteisesti eräänlainen kunnollisen ihmisen mittapuu. Moni saattaa kuvitella olevansa ainoa, jonka kodissa järjestys ei vain pysy.

– Tämä on tietysti harha, joka syntyy siitä, että kyläilemme pääasiassa siivotuissa kodeissa.

Yllättävän moni kyselyyn vastanneista ei halua kutsua vieraita sotkun takia.

”En päästä ovesta sisään muita kuin lähimpiä ystäviä”, kuvailee eräs.

”Raivosiivoan aina ennen vieraiden tuloa”, paljastaa toinen.

Tervetuloa kotipositiivisuus!

Aallon mielestä on surullista, jos kotihäpeä rajoittaa tuttavien tapaamista ja jopa lasten kavereiden vierailuja. Hän kaipaa kotikeskusteluun samanlaista hyväksyvää virettä kuin pinnalla oleva kehopositiivisuus on tuonut ulkonäkökeskusteluun: kaikki kodit kelpaavat ja ovat hyviä.

– Järjestyksen ainoa tehtävä kotona on saada arki sujumaan. Haittaa epäjärjestyksestä on, jos tavaroita ei löydy ja sen takia ostetaan turhaan uusia tai sotkun takia riidellään jatkuvasti. Kannattaa miettiä, mitä järjestys itselle antaa ja mikä riittää.

Sukkalaatikossa ei tarvitse olla värijärjestystä, Aalto vertaa. Jos sukat löytyvät, eikä nurkissa pyöri 500 paritonta sukkaa, ei ole väliä, miltä sukkalaatikko näyttää. Toisin sanoen epäesteettinenkin järjestys toimii – kotona ei tarvitse näyttää samalta kuin sisustuslehdissä.

Miten sitten vaihtaa kotihäpeä kotipositiivisuudeksi?

– Kutsumalla ronskisti kaveri siivoamattomaan kotiin ja paljastamalla, että minäkin olen epätäydellinen, Aalto kannustaa.

Lue lisää:

2-vuotias Eino on kapselipukeutuja – äiti kertoo, miksi

10 vinkkiä, jotka helpottavat arkea saman tien

Mieheni ei suostu konmarittamaan – mitä teen?

Onko kotisi aina siinä kunnossa, että kuka tahansa voisi tulla yllätysvisiitille? Vai vaivaako sinuakin kotihäpeä? Mikä kodissa erityisesti hävettää? Jatka keskustelua alla kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?