Perhe

”Mies vaati eron jälkeen testin kaikista lapsista, vaikka ovat kopioita isästään” – Vauva.fi:ssä nousi kiivas keskustelu isyystesteistä

Julkaistu:

Isyystesti
Useat naiset pitävät miehen pyyntöä isyyden selvittämisestä loukkaavana, mutta myös ymmärrystä löytyy.
Suurimmalla osalla tuoreista vanhemmista ei ole tarvetta isyyden selvittämiseen. Joskus isä voi kuitenkin syystä tai toisesta haluta testata isyytensä.

Vauva.fi-keskustelupalstalla on käyty naisten ja miesten välillä suorasanaista keskustelua siitä, onko miehen pyyntö isyyden selvittämisestä loukkaava. Tunteita herättävä kysymys on aiheuttanut palstalla jopa väittelyä.

Kokosimme yhteen keskustelijoiden kokemuksia ja mielipiteitä.

Mies ilmoitti vaatimansa isyystestin jo ennen kuin perheen perustamisesta edes suunniteltiin

”Myönnän loukkaantuneeni. En oo ikinä pettänyt tai edes antanut aihetta epäillä pettämistä. Sitten mies pamauttaa, että ei voi olla varma, että lapsi on hänen, eikä osallistu mitenkään ennen kuin varmuus on. Satutti vähintään helvetisti, kun itse olin kuvitellut, että meillä on luottamus ja kaikki todella hyvin, ja sitten toinen uskookin minun pettäneen. Yhdessä sovittiin, että ehkäisy jää pois ja lapsi saa tulla. Kolmen kuukauden jälkeen tärppäsi. Suhde ei palautunut enää ikinä entiselleen minun puolelta. En voi enää luottaa, että meillä on kaikki hyvin, koska mistä sen tietää, mistä mies minua mielessään syyttää, mutta ei kerro. Tai mitä se tekee itse mun selän takana.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”No, koska mies oli sairaalloisen mustasukkainen, eikä todellakaan ollut muita isävaihtoehtoja. Ei olla enää yhdessä. Tuo ei ollut eron syy, mutta kyllä tuollainen jäljet jättää.”

”Sairaalloisen mustasukkainen ex alkoi jo ennen mitään lapsien realistista suunnitteluakaan juttelemaan, miten aikoo vaatia isyystestit ”sitten kun saadaan lapsia”. Jännästi ei tullut ainuttakaan lasta tuon hyypiön kanssa, vaan jätin hänet.”

Mies halusi testata kaikki lapset eron jälkeen

”Meillä mies vaati eron jälkeen testausta kaikista lapsista. Vieläkään en tajua miksi. Eron syynähän oli se hänen vastuuttomuutensa ja loiselämäntapa, jossa minulla oli arvo vain hyödykkeenä. Kuitenkin minulla on muka jossain välissä ollut aikaa pettää häntä? Olin siis hänen mielestään joko jättänyt meidän autistisen lapsen yksin naidakseni jonkun ukon kanssa, tai vaihtoehtoisesti kotona lapsen nähden? Olin omaishoitaja silloin.

Sen jälkeen mies sai tyytyä kommunikoimaan tekstareilla minun kanssa. Lisäksi kaksi lapsista on ulkonäöltään kopioita isästään, eivät lainkaan minun näköisiä. Teini kieltäytyi isyyden selvittämisestä (se isänsä kopio) varsin selväsanaisesti. Muut todettiin kummasti isänsä lapsiksi. Isä ei tietenkään itse ajattele loukanneensa minua. Mutta eipä hän ikinä ole tajunnut, että minullakin voisi olla tunteet.”

”Tuttavaperheelle syntyi neljäs lapsi. Ihan avioliitossa olivat, mutta neljäs lapsi ei ollut aviomiehen. Äiti loukkaantui, kun aviomies vaati isyystestiä. Hieman siitä tapeltiin ja vaimo veti ”sä ite petät” -korttia esille. Oli epäillyt vaimonsa pettävän, ja kuinkas sitten kävikään. Ettei ihan kannattanut uskoa vaimon sanaan...”


”Johtaisi eroon välittömästi”

”Tämä kyllä johtaisi eroon välittömästi. Meillä lapsista jopa ventovieraat näkevät kenen ne ovat – näyttävän niin samalta kuin isänsä.”

”Kyllähän tuo tekisi särön luottamukseen. Jos mies osaisi perustella hyvin, niin suostuisin sen kummempia ihmettelyjä, jos ei, niin testin jälkeen olisi ero edessä, oli mies lapsen isä tai ei.”

”Odotan mieheni luottavan minuun. Jos mies alkaisi epäillä isyyttään lapsen synnyttyä, osoittaisi se niin suurta luottamuksen puutetta minua kohtaan, etten näkisi vaihtoehtona yhdessä jatkamista. Tällöin mies kyseenalaistaisi koko parisuhteemme, yhteisen historiamme, eikä kaiken kukkuraksi kyllä tuntisi minua pennin vertaa yhteisestä ajasta huolimatta. Ei sellainen parisuhde ole pitämisen arvoinen jossa noin vahvaa luottamuksen puutetta esiintyy.”

”Isyystestin vaatiminen kertoisi siitä, ettei mies olisi varma isyydestään, eli mies pitäisi mahdollisena sitä, että olen pettänyt häntä. Hän siis epäilisi minua suhteemme rikkomisesta ja valehtelusta. Anteeksi, mutta mikä tällaisessa perusteettomassa syytöksessä ei olisi loukkaavaa?”

”Ihan vapaasti saa testata, mutta saa myös eropaperit siinä vaiheessa. En minä haluaisi viettää elämääni henkilön kanssa, joka ei minuun luota sen vertaa.”

Pyyntöön myös ymmärrystä – yllättävä vertaus kahvinkeittimeen

”Riippuu siitä, miten mies asian esittäisi. Lähtökohtaisesti en loukkaantuisi, jos toteaisi, että voitaisiin tehdä dna-testi. Eri asia sitten, jos lähestyy syytellen asian tiimoilta, että hän haluaa varmistaa olevansa isä.”

”Olen aina ollut täysin uskollinen, joten isyyden selvittäminen kertoo, että mies olettaa minun pettäneen. Tiedän, että hyvin harva mies on uskollinen, joten tavallaan ymmärrän heidän kantansa.”

”Mistä olette saaneet päähänne, että mies epäilisi teitä pettämisestä, jos haluaa virallisen todistuksen isyydestään? Tämä on taas niin käsittämätöntä, tahallista loukkaantumista. Eiköhän se ole isälle hiton iso juttu saada se virallinen paperi, ei se tarkoita, että epäilee vaimon olleen uskoton.”

”Kämppikseni käy tsekkaamassa kahvinkeittimen parikin kertaa lähtiessään ulos. Olen ajatellut, että hän saa siitä jonkinlaisen mielenrauhan, vaikka tietää sen olevan älytöntä. Luulisin, että isyyden kohdalla voi olla samoja tuntemuksia.”

”Toki suostuisin isyystestiin, jos mieheni niitä yhtäkkiä alkaisi vaatia, mutta olisi se kuitenkin epäluottamus minua kohtaan ilman mitään perusteita. Ikinä en ole pettänyt, enkä petä. Lapset ovat 100 prosenttisesti mieheni. Ja tosiasiassa mies ei mitään äidin suostumusta tarvitse testiin. Sen voi tehdä mies ihan itse.”

”Itse teettäisin omin päin testin, jos en olisi varma isyydestäni. Äitiin en niin suuresti luota, että voisin olla varma. Lasten ulkonäkö riittää minulle vahvistukseksi. Siis tietysti myös se, että äiti hyvin todennäköisesti ei ollut pettänyt.”

”Naisten empatiakyvyissä on tämän isyyskysymyksen kohdalla ilmiselvä sokea piste. Kun itse voi olla aina 100 prosenttisen varma äitiydestään, niin ei vain kyetä samaistumaan sellaiseen tilanteeseen, missä ei olisikaan.”

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt