Perhe

Pirkanmaalainen perheenäiti Jasu on kokannut lapsilleen kuukauden ajan vain vegaanista ruokaa – nämä asiat kokeilussa yllättivät

Julkaistu:

Perhe
Perheenäiti Jasu myöntää, että hänellä oli ennakkoluuloja vegaanista kuukautta kohtaan.
”Vegaanisen ruoan kokkaaminen on hidasta ja työlästä. Minulta loppuvat ideat resepteille, ja ruoka on ihan tylsää...”

Tällaisia olivat Pirkanmaalla asuvan perheenäiti Jasun, 30, ajatukset ennen vegaanisen kuukauden aloittamista.

Ennakkoluulojensa vuoksi Jasu harkitsi pitkään vegaanikuukausi-haasteeseen osallistumista. Lopulta perheenäiti teki kuitenkin päätöksen kokata itselleen, miehelleen ja 1- ja 3-vuotiaille pojilleen vegaanista ruokaa tammikuun ajan.

Kuukauden loppupuolella Jasu kertoo, että hänen ennakkokäsityksensä ovat osoittautuneet vääriksi.

– Kuukausi on sujunut todella hyvin, kokkaaminen on nopeaa. Ihan yllätyin itsekin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jasu on kertonut vegaanihaasteesta myös blogissaan Elämältä kaiken sain.


Lapset ihastuivat resepteihin

Perheessä on kokattu tammikuun ajan kastikkeita esimerkiksi kikherneistä ja pavuista. Ruokapöydästä on löytynyt myös vuokaruokia bataatista, perunasta, Härkiksestä ja kaapista löytyvistä kasviksista.

– Kikherneitä ei tarvitse paistaa, joten välistä lähtee paistamisen työvaihe, jota tarvitaan kanaa ja lihaa kokatessa. Vegaanisia ruokia on valtavasti, äiti iloitsee.

Hittiruuaksi ovat nousseet kasvispihvit, erityisesti vegaaniset lindströminpihvit.

– Aivan suosikki sormiruokailijalla sekä kolmevuotiaalle. Ruokaa on haluttu lisää, ja poikani sanoi, että voi vitsi tämä on hyvää, äiti nauraa.


Äidin iloksi lapset ovatkin suhtautuneet vegaanisiin ruokiin ennakkoluulottomasti.

– Haluan lapsilleni uusia kokemuksia. Vegaaninen ruokavalio ei ole mörkö, vaan uusi normi. Se on ihan suositusten mukainen ruokavalio.


Entäs sitten Jasun mies?

– Mieheni revittiin tähän mukaan. Häneltä ei hirveästi kysytty, vaan ilmoitin, että tammikuussa on tällainen haaste ja näitä ruokia tehdään. Hän kyllä mielellään syö niitä ja kunnioittaa haastetta.

Vaikutuksia myös kukkaroon

Koska Jasun mies hoitaa perheen ruokaostosten taloudellisen puolen, ei Jasulla ole tarkkaa tietoa siitä, miten vegaaninen kuukausi on näkynyt kustannuksissa.

– Veikkaan, että tämä on tullut edullisemmaksi. Esimerkiksi kidneypavut taitavat maksaa puolet vähemmän kuin liha. Myös kala on älyttömän kallista.

Jasun perheessä on jo vegaanista kuukautta ennen suosittu kasvisruokia. Lihaa on kokattu noin pari kertaa viikossa ja maitotuotteiden käyttö on rajoittunut juuston. Tästä syystä muutos ruokavaliossa ei ole ollut suurin mahdollinen.

Jasu ei vielä tiedä, miten tammikuun haaste tulee vaikuttamaan perheen ruokavalioon tulevaisuudessa. Haaste on kuitenkin vaikuttanut äidin ajatuksiin.

– Olen tutustunut entistä paremmin eettisiin kysymyksin ja ympäristöasioihin.