Perhe

Opettaja huomasi hämmentävän seikan – lasten ”isät” vaihtuvat jatkuvasti

Julkaistu:

Perhe
Lukijat jakoivat kokemuksiaan vanhempiensa vaihtuvista kumppaneista. Osa lukijoista kertoi joutuneensa käymään jopa terapiassa.
Kerroimme hiljattain Vauva.fi:ssä käydystä keskustelusta, jossa pohdittiin vanhemman uuden kumppanin vaikutuksia lapseen. Moni keskustelija kertoi oman kokemuksen olleen jopa traumaattinen.

Myös Hämeenlinnan perheneuvolan johtava psykologi Sirpa Seppäsen kertoi, että lapsi voi reagoida vanhempansa uuteen kumppaniin vetäytymällä kokonaan, olemalla vihamielinen tai takertumalla omiin vanhempiinsa.

Aihe herätti paljon keskustelua Ilta-Sanomien lukijoiden keskuudessa. Kokosimme yhteen lukijoiden jakamia kokemuksia vanhemman uudesta kumppanista.

Uusi isä viikoittain: ”Tällä viikolla yksi Pentti”

Kauheita kokemuksia lapsille, myös siinä tapauksessa, että pitkäaikainen isäpuoli lähtee. Samalla hän eroaa myös lapsesta, johon on voinut muodostua tiivis kiintymyksen side. Ikävä oli seurata aikoinaan, kun harrastuspiiristä tuttu nainen vaihtoi miestä kuin paitaa. Alle kouluikäistä poikaansa hän komensi sanomaan jokaista uutta seuralaista isäksi! Ajatteli sen lähentävän heitä kaikkia! Poika oli varmaan ihan hukassa äijäkaartin takia...”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Surullinen poika

Eräs ala-asteen opettaja kertoi kerran, että luokalla monella lapsella oli niin vaihtuvia isiä, että yksikin poika oli sanonut, että tällä viikolla heillä on yksi Pentti.”

Calvados


Kun veljen vaimo jäi pettämisestä kiinni ja muutti lasten kanssa asumaan, niin heti uusi mies vietti öitään siellä. Veljen lapset eivät edes tajunneet vanhempiensa eronneen ja olivat varmasti hämmentyneitä, kun ihan vieras mies oli heidän äitinsä luona öitä. Se mies kulki asunnossa jopa pelkät alushousut jalassa lasten nähden, joten ei kovin fiksua käytöstä lasten äidiltä. Mutta kun oli niin uuden suhteen lumoissa, niin eipä joutanut miettimään miten kaikki vaikutti lapsiin.”

Osaa ne naisetkin

On tuttavapiirissä yksi nainen, jonka lapsella on varmaan valehtelematta ollut 10 isäpuolta 12 vuoden elämänsä aikana. Välillä ihmetyttää, mutta ehkä kaikki eivät vain osaa olla yksin.”

Ääpä

Vanhemman deittielämä vei terapiaan: ”En anna ikinä anteeksi”

Olin teini, kun äiti yhtenä päivänä ilmoitti, että ottakaa vain vaatteet mukaan, nyt muutetaan uuden miehen luo. Isäpuoli oli alusta asti sadistinen minua kohtaan, kun äiti oli poissa. Olisinpa silloin tajunnut pyytää itse huostaanottoa. Asuin kirjahyllyn takana kuin joku Harry Potter ja tavarat, eli vaatteet mahtuivat yhteen pieneen laatikkoon. Kun kerroin hommasta äidille, hän raivostui, että miksi keksin tarinoita. No nyt ei olla ’äidin’ kanssa oltu tekemisissä yli 20 vuoteen. Ei ole tullut sekuntiakaan ikävä.”

Terapiassa

Se voi olla paljon pahempaa kuin vain vaihtuvat miehet. Suorastaan orgiat ja jatkuvaa sekoilua. Minä selvisin jotenkin, veljeni ei. Kai se oli hänellä enemmän äidin kaipuu kuin minulla. Jätti molemmat siipirikoiksi. Joskus ajattelen, että parempi olisi kuolla kuin elää sellainen lapsuus. En anna ikinä anteeksi, mitä meille tapahtui.”

Rikottu

Kyllä, minun lapseni valitettavasti joutuvat kokemaan tätä, koska ex-miehellä on naisia joka sormelle. On varattu neljän lapsen äitikin, joka on uhkaillut lastensuojeluilmoituksella, jos ei saa rauhassa tapailla rakastaan, vaikka kotona kiltti mies. No karma hoitaa, koska tunnen tuon miehen paremmin kuin nykyiset rakastetut. Itsellä ei kiirettä uusia miehiä etsiä, enkä edes luottaisi kehenkään tämän valehtelevan miehenketaleen jälkeen.

Pohojanmaalta

Isä treffaili ensimmäisen vuoden ja huonon atk-tietämyksensä vuoksi jouduin 10–16-vuotiaana auttamaan nettitreffiprofiilien teossa ja viesteihin vastailussa. Yksi vakavampi suhde hälläkin oli tuossa välissä, mutta päättyi lopulta. Sen jälkeen alkoi raahaaman kotiin ties mitä naisia, kunnes löysi nykyisen vaimonsa pian 11 vuotta sitten. Ei sitä kestänyt katsella, kun isä koko ajan kertoi menevänsä eri naisen luo joka viikonloppu.”

Mia

Oma äite oli samanlainen eron jälkeen, joka viikko eri mies, makuuhuoneen ovet auki ja seksiä milloin huvitti. Meitä lapsia oli neljä vielä kotona. Tapahtumat aiheuttivat sen, etten luota tai arvosta häntä vieläkään. Omaa lasta en ole hänen eteen vienyt edes. Parempi olla tuntematta.”

Lapsuuden muistoja


Pojan parhaan kaverin äidin kanssa treffeille

Parisen vuotta erosta meni, kun juttelin pojan parhaan kaverin äidin kanssa hiekkalaatikon reunalla ja leikkipuistossa. Onneksi rohkaistuin pyytämään treffeille – vaikka pelottikin, miten lasten suhteelle kävisi, jos aikuisilla menisi sukset ristiin. Molempien entisestä liitosta lapset on aikuisiksi kasvatettu ja iltatähden kanssa sitten asustellaan.

Minulle kaikki viisi ovat lapsiani, biologisesta perimästä en välitä tuon taivaallista. Lapsen vanhemmat ovat ne henkilöt, jotka tämän kasvattavat ja sitoutuvat myös tähän elämänmittaiseen ihmissuhteeseen panostamaan.”

Viiden lapsen iskä


40-vuotias lapsi menee uusien kumppanien edelle

Kerran mieskaverini laittoi viestin, että haluaisi tulla käymään. Kielsin, kun lapseni (40-vuotias) oli käymässä. Mies ehdotti, että pyydän lasta lähtemään, johon sai pian vastauksen: ’Mikään, siis ei mikään mene lasteni edelle.’ Eikä mene vieläkään, tosin kyselijöitä ei enää ole.”

Periaatteita

Erosin lapseni isästä noin kahdeksan vuotta sitten. Olen ollut yksin sen jälkeen koko ajan. Aluksi sitä toivoi uutta kumppania, mutta näin on parempi poikani ja itseni kannalta. Olen nähnyt monia uusperheitä ja eronneita suhteilijoita. En kaipaa uusia suhteita tai säätöjä. Lisäksi olen introvertti luonteeltani. Nuorena niitä on ollut aivan riittävästi. Nykyään viihdyn yksin, ja lapsi on kohta jo murrosikäinen.”

Yksin parempi

Erotessani nuorin lapseni oli 5-vuotias. Päätin jo silloin, etten tuo lapsilleni uusia asuinkumppaneita, kunnes ovat aikuisia. Päätös on pitänyt. Monesti ollaan sitä mieltä, että pitää elää omaa elämää. No, olen elänyt! Se ei vaadi yhteisasumista.”

Nainen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt