Tuomas jakaa vaimonsa kanssa palkan ylityökorvauksineen – perheenisä listasi yhteisen pankkitilin hyvät ja huonot puolet

Kannattaako yhteinen tili? Perheenisä listasi puolisoiden yhteisen pankkitilin miinukset ja plussat.

Tuomas Rytkyn perheessä pyöräily on tärkein tapa välttää toisen auton hankintaa.

20.1.2019 10:16

Kempeleläisen Rytkyn perheen 2-, 4- ja 7-vuotiaat lapset ovat saaneet leikkiä lapsuutensa kotona, sillä toinen vanhemmista on ollut koko ajan hoitamassa lapsia.

Tästä syystä perhe on elänyt yli seitsemän vuotta vain toisen vanhemman palkalla ja Kelan tuilla.

Tällä hetkellä lasten kanssa kotona oleva perheenisä Tuomas Rytky kertoo, että hänellä on puolisonsa kanssa käytössä yhteinen tili, sillä toisen vanhemman kotona ollessa ”yhteiset rahat” ovat merkittävä osa pärjäämistä.

– Voi vähän kärjistäen sanoa, että toinen tienaa, mutta toinen ei tienaa yhtään mitään, Rytky kertoo vanhempien vuorottelevasta käytännöstä.

Perhe on kokenut yhteisen pankkitilin parhaaksi vaihtoehdoksi ja myös tasa-arvoiseksi.

– Toki meillä on omatkin tilit, mutta päivittäiset raha-asiat hoidetaan yhteisen tilin kautta. Kaikki rahat ovat yhteisiä.

Rytkyn mukaan yhteisen rahat auttavat vähentämään heräteostoksia. Toisen tilille ei myöskään tarvitse alkaa siirtämään rahaa silloin, kun toinen on käyttänyt rahaa enemmän. Rytkyn mielestä on lisäksi helpompaa, että molemmat vanhemmista ovat kärryillä perheen taloudellisesta tilanteesta.

Myös puolison ylitöihin on helpompi suhtautua.

– Ylityöt ovat ylitöitä myös kotona olevalle, sillä hän joutuu pyörittämään kotia yksin pidempään. Ylityökorvaus tulee yhteiselle tilille, jolloin molemmat saavat osansa ylityökorvauksesta.

Ratkaisu toimiva ”köyhien vuosien” ajaksi

Rytky huomauttaa, että jokainen pariskunta hoitaa raha-asiansa tyylillään. Rytkyn perheessä rahasta ei ole tarvinnut riidellä.

Välillä rahojen jakamisesta nousee kuitenkin esille myös huonoja puolia. Rytky myöntää, ettei yhteinen pankkitili ole paras vaihtoehto kaikille perheille.

– Nyt kun elämme näitä ”köyhiä vuosia” ratkaisu on toimiva. Kun olemme molemmat palkkatöissä, ratkaisua voi miettiä uudelleen.

Rytky on listannut suositussa Isäkuukaudet-blogissaan syitä, miksi puolisoiden yhteinen tili ottaa välillä myös päähän.

1. Vedonlyönti vaikeutunut

– Nyt ei ole järkeä lyödä vetoa, kun kaikki rovot makaavat pankissa saman peiton alla. Onneksi asiaa voi kiertää. ”Lyödäänkö vetoa? Häviäjä pesee vessat!”

2. Puolison kuolema voisi olla myös rahallisesti katastrofi

Puolison kuolema on aina katastrofi, mutta se voi myös vaikeuttaa perheen toimeentuloa. Rytky tiedostaa, että on hyvinkin mahdollista, ettei tilin rahoja voisi käyttää ennen perunkirjoitusta.

3. Palkkalisät paljastuvat armotta myös puolisolle

– Bonuksia tai ylityökorvauksia ei voi jemmata niihin ”omiin pieniin kivoihin” hankintoihin. Totuuden nimissä pitää tietenkin sanoa, ettei niihin olisi varaakaan, mutta se ei ole tässä pointti.

4. Rahankäytöstä oltava samanlainen ajattelutapa

Rytky muistuttaa, että yhteinen tili ei toimi, mikäli puolisoiden tapa käyttää rahaa on hyvin erilainen. Ostoksia tehdessä on otettava myös toinen huomioon.

5. Oma säästösuunnitelma unohdettava

– Säästäminenkin pitää tehdä perheenä. Se on varmasti ok, jos possun kyljessä lukee ”uusi astianpesukone” tai ”kesälomareissu”. Mutta ”parempi eläke” tai ”poikien reissu Balille” ovatkin jo keskustelua vaativia juttuja.

6. Syyllisyyden tunne

– Jos valitsin työaikana lounaaksi yhtään linjastomättöä parempaan muotoon laitettuja kaloreita, häivähti alitajunnassa kotona tuoksuva jauhelihan, herne-maissi-paprikan ja pastan pyhä kolminaisuus.

Näin Rytkyn perhe onnistuu elämään pienemmillä tuloilla

Rytkyn perheessä raha on tiukilla, mutta perhe tulee kuitenkin toimeen. Perhe säästää muun muassa minimoimalla ruokahävikin, hyödyntämällä alennuksia ja miettimällä harrastemenoja.

Perheen vakuutukset ovat hyvät, mutta eivät kaikista kattavimmat. Esimerkiksi terveysvakuutuksista on luovuttu säästömielessä.

– Säännöllisten kulujen tulee olla matalat. Meillä taitaa olla yksi lehtitilaus. Puhelinlaskut on painettu kilpailutuksella alas ja suoratoistopalveluita ei ole käytössä.

Perheellä on myös käytössään vain yksi auto, vaikka toiselle autolle olisi välillä tarvetta. Lisäksi viisihenkinen perhe tinkii asumalla alle 90 neliön rivitaloasunnossa.

– Se on edullista, mutta tietysti ahdasta.

Perheenisä pyrkii tienaamaan myös hieman ylimääräistä rahaa.

– Kelan kotihoidontuki on muutaman satasen. Jos pystyn tekemään kuukaudessa vaikka muutaman illan töitä, se on olennainen korotus, vaikka ei puhuta kuin muutamasta satasesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?