Perhe

Mariannen, 45, esikoispojalla on parempi elintaso kuin äidillään: ”Pappa betalar”

Julkaistu:

Me Naiset
Perheen sisälle voi syntyä kaksi eri elintasoa, jos vanhemmat panostavat kaiken varallisuutensa lapsiin. – Ei saa koskaan olla niin, että lapsi jää kiitollisuudenvelkaan vanhemmilleen, psykologi Keijo Markova varoittaa.
Niina, 45, ja Anna-Mari, 30, kertoivat Me Naisten jutussa, kuinka heillä on eri elintaso kuin puolisoillaan. Kun suhteessa on kaksi eri tulotasoa, myös rahankäytössä voi olla isoja eroja. Täysin yhteinen talous on suomalaisissa parisuhteissa harvinaisempaa.

Elintasoeroja saattaa olla perheen sisällä myös lasten ja aikuisten välillä.

– Minulla ja miehelläni on sama elintaso, mutta esikoispojalla on oma elintaso, koska pappa betalar, Me Naisten perheen sisäisiä elintasoeroja koskevaan verkkokyselykyselyyn vastannut nimimerkki Marianne, 45, kertoo uusperheestään.

Mariannen ex-mies hankkii pojalleen kaiken, mitä poika keksii haluta. Pojalla on esimerkiksi perheen hienoin kännykkä ja tietokone.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapset harrastavat kalliisti, vanhemmat kituuttavat?

Vauhdilla vaurastuvassa Kiinassa on jo melko tavallinen ilmiö, että vanhemmat kituuttavat ja panostavat kaikkensa lasten mahdollisuuksiin menestyä. Voisiko sama tapahtua Suomessa?

– Ilmiötä selittää se, että Kiinassa tuloerot ovat suuria, ja hyvä koulutus maksaa paljon, Taloustutkimuksen Pasi Holm sanoo.

– Suomessa koulutus on toistaiseksi ilmaista, eikä aivan yhtä laajaa ilmiötä varmastikaan ole täällä meillä. Asiaa ei tosin ole tutkittu Suomessa juurikaan.

Se tiedetään, että lasten harrastukset ja hankinnat saattavat tulla tolkuttoman kalliiksi. Jos lapsi on aloittanut vaikkapa ratsastuksen tai jääkiekon ja on haltioissaan harrastuksestaan, vanhemman voi olla vaikeaa sanoa, että harrastus on pakko lopettaa, koska isällä ja äidillä ei ole tarpeeksi rahaa.

Sosiaaliset paineet ja sosiaalinen media saattavat osittain vaikuttaa vanhempien päätöksiin. Ehkä joku ajattelee, että lapsi säästyy kiusaamiselta, kun hänellä on sama puhelin kuin luokkakavereillakin – vaikka se maksaisi enemmän kuin mihin perheellä olisi varaa.

– On ihan luonnollista, että vanhemmat laittavat lapsen edun omansa edelle. Rajansa kuitenkin kaikella. Omasta hyvinvoinnista ja onnellisuudesta ei voi tinkiä liikaa, psykologi Keijo Markova sanoo.

Rakastettu ja arvokas sellaisenaan

Mittava taloudellinen panostus luo lapselle helposti kohtuuttomat paineet. Varsinkin vanhempien marttyyriasenne voi olla vahingollinen.

– Ei saa koskaan olla niin, että lapsi jää kiitollisuudenvelkaan vanhemmilleen tai että vanhemmat odottavat takaisinmaksua jossain muodossa. Tyyliin: ”Nyt olen laittanut kaiken kiinni sinuun, et saa ikinä hylätä minua”.

– Lapsen täytyy tietää, että hän on rakastettu ja arvokas sellaisenaan, eikä hänen arvonsa riipu menestyksestä.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Suomessa on perheitä, joissa eletään kahta eri elintasoa: ”Mies sanoi, että saat kuitenkin tulla kanssamme samalle lomalle”

Sairaanhoitaja Ulla lähes tuplasi vuosiansionsa ja lyhensi lainaa ylimääräiset 28 000 € – kertoo nyt, miten sen teki

Kotiäiti Kirsikka, 44, hankki yksin viisi lasta ja 700 000 euroa – ”En sanoisi, että olen rikas, olen normaalin varakas”

Annan pihi mies ei käynyt ikinä kaupassa – tältä tuntuu, kun lähipiirissä on pihistelijä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt