Perhe

12-lapsinen Koiviston perhe nousi otsikoihin viime syksynä – tv-julkisuuden seuraus yllätti äidin

Julkaistu:

Suurperhe
Johanna ja Arto Koivisto esittelivät lokakuussa Suomelle nyt 12-lapsisen suurperheensä. Seuraukset yllättivät.
Kun Johanna Koivisto menee lähimarkettiin, saattaa häntä tulla halaamaan parhaimmillaan kolme tuntematonta ihmistä saman reissun aikana. Näin ei ollut vielä lokakuussa.

– Se on aivan ihanaa, sanoo Johanna kuukausi myöhemmin.

Kun Johanna ja Arto Koivisto esittelivät suurperheensä Duudsonit tuli taloon -ohjelmassa ja Ilta-Sanomien haastattelussa lokakuun alussa, he kertoivat saamansa kohtelun olevan jopa vihamielistä. Vauvaonnitteluja ei ollut tullut enää vuosiin tuolloin 12. lasta odottavalle perheelle ja jopa lähipiirin suhtautuminen oli nuivaa.

Nyt Johanna tunnistetaan ”Duudson-äidiksi” ja ”Duudson-vaimoksi” hänen liikkuessaan Hämeenlinnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Heti ohjelman jälkeen tuli tosi paljon viestejä ja tulee edelleen. Aivan ihania viestejä, kannustavia, hyvän mielen viestejä. Keskustelupalstoja en halua lukea, koska tiedän, että siellä on varmaan muutakin, mutta olkoot näin, Johanna sanoo.

Nuorin lapsi syntyi lokakuussa

Johanna ja Arto esittelivät ohjelmassa avoimesti elämäänsä 105 neliön kerrostaloasunnossa tuolloin 11 lapsen eli Asserin, 17, Leevin, 15, Vennyn, 13, Ainon, 11, Iiriksen, 10, Miron, 9, Saaran, 7, Elsan, 6, Lemmyn, 4, Ellin, 3, ja Pepin, 1, kanssa. Ohjelmassa paljastettiin hurjalta kuulostava arki, johon kuuluu muun muassa kuusi koneellista pyykkiä ja kaksi kauppareissua päivässä sekä 50 litraa maitoa, 30 pakettia leipää ja 40 kiloa perunoita viikossa.

– Ihmiset ovat tulleet juttelemaan, että se oli silmiä avaava juttu ja miten ei ole tullut ajatelleeksi. Minusta se on hieno homma muidenkin suurperheiden takia. Koska eihän se välttämättä näy, mitä kaikkea tähän kuuluu.

– Kun joku pölähtää paikalle, niin voi näyttää, että kaikki on levällään. Moni voi ajatella, että siellä se äiti vaan möllöttää, mutta koko ajan tässä joutuu tekemään, vaikka se ei sitten näykään. Ei ne työt lopu koskaan. Mutta lapsilla on kaikki hyvin.

Yksi asia menee muun edelle ja tulee suurperheen äidin kokemuksella.

– Ruokaa kun on säännöllisesti pöydässä, niin hyvä. Nälkäisiä ja kiukkuisia lapsia ei siedä kukaan.


Taustalta kuuluu melua. Yksi, kaksi, kolme… eikun neljä ja sitten vielä neljä, laskee Johanna kotona olevia lapsiaan. Syksyn tautiaalto iski myös Koivistoille ja puolentoista viikon kuumekierteen seurauksena kotona on neljän alle kouluikäisen lisäksi koulusta poissa olevia.

– Kyllä tässä on täytynyt unohtaa kaikki muu ja saanut leikkiä hoitajaa, kun kiertää pöyhimässä tyynyt ja jakamassa iltaisin lääkkeet, Johanna naurahtaa.

Koiviston perheen 12. lapsi syntyi juuri ennen ohjelman esitystä. Pieni poikavauva on osoittautunut aika haastavaksi tapaukseksi, Johanna myöntää.

– Vauva-arki on ihanaa, mutta vaatihan se joustavuutta kaikilta. Tämä kaveri viihtyy tosi paljon sylissä ja rinnalla eli äiti on tosi sidottu. Kun vauvan saa alas, muut tietysti huomaavat, että nyt syli on vapaa ja hyökkäävät paikalle. Se on totta kai ymmärrettävää.

Jokainen sai jouluna toivoa kolmea asiaa

Halloweenin vietto meni juuri tämän vauva-arjen takia viime vuonna ohi ja lapsilta tuli asiasta palautetta. Koivistoilla sovittiinkin sen vuoksi, että joulua alettiin järjestämään todella aikaisin.

– Lapset rakastavat leipomista, joten ensimmäiset piparit ja tortut leivottiin jo marraskuun alussa. 15-vuotias Leevi halusi leipoa noiden pienten kanssa eikä minun tarvinnut kertaakaan mennä paikalle ja hienosti meni. Ajattelin, että herranjestas se on kärsivällinen! Johanna kiittelee.

12 lapsen perheessä joulun vietto voi olla melkoinen operaatio – ja kallis sellainen. Koivistoilla sopu säilyi, kun jokainen sai toivoa kolmea asiaa.

– Tuleehan siitäkin tietysti jo iso määrä, mutta yritämme tehdä niin, että jokaisen suurin toive pyritään toteuttamaan ja sitten on kaksi jotain pientä, Johanna pohti ennen joulua.

Isompien tyttöjen toivelistalla oli joululahjoiksi kännyköitä ja ratsastustunteja, pienemmillä autoja ja muita suosikkileluja.

– Ratsastus on tietysti hirveän kallista, mutta se on hyvä harrastus ja lahja, joka ei kerrytä tavaraa tänne kotiin.

Esikoinen täyttää kesällä 18 vuotta

Keväällä on edessä iso merkkipaalu, kun Koivistojen esikoinen, Asser, täyttää 18 vuotta. Viime aikoina Johanna on miettinyt paljon menneitä vuosia ja sitä, miten asiat teki silloin ja miten tekee nyt. Duudsonit-ohjelmassa pureuduttiin muun muassa Asserin koulumotivaatio-ongelmiin. Viime aikoina poika on ilahduttanut äitiä muun muassa tekemällä läksyjä perheen ekaluokkalaisen kanssa.

– Mietin jälkeenpäin, että tuliko siitä sellainen kuva, että haluamme dissata poikaa julkisesti, mutta siitä ei ollut kyse, vaan halusimme nostaa asian esille. Hän on vanhin ja joskus sitä pelkää, että hän ajattelee ettei ole enää tärkeä, mutta hän on ihan yhtä tärkeä.

Asser odottaa nyt malttamattomana armeijaan menoa. Miltä äidistä tuntuu se, että yksi laumasta lähtee ehkä pian pois kotoa?

– Ei ole mikään kiire pois, Johanna nauraa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt