Raskaana ollut Vellamo, 19, järkyttyi bussimatkalla – kanssamatkustajat arvostelivat kovaan ääneen: ”Olisi tehnyt abortin” - Perhe - Ilta-Sanomat

Raskaana ollut Vellamo, 19, järkyttyi bussimatkalla – kanssamatkustajat arvostelivat kovaan ääneen: ”Olisi tehnyt abortin”

Vellamo järkyttyi ilkeistä kommenteista.

Julkaistu: 8.1.2019 19:00

Vellamo haluaa korjata ihmisten ennakkoluuloja teiniäitiyteen liittyen.

Espoolainen Vellamo Hellsten, 19, tuli äidiksi viime kesänä. Vellamo on nauttinut vauva-arjestaan, vaikka äidiksi tuloa varjostivatkin ennakkoluulot.

Vellamo on avautunut teiniäitiydestä myös Lilyn Teiniäiti-blogissaan.

Pienen pojan äiti kertoo huomanneensa jo raskausaikana ihmisten negatiivisuuden teiniäitiyttä kohtaan. Suurimpia arvostelijoita ovat olleet hieman vanhemmat naiset.

Vellamo muistelee ihmisten tuijottaneen kuiskutellen pyöristyneen mahan kanssa liikkunutta nuorta naista.

Osa arvostelijoista on ollut vielä suorasukaisempia.

Vellamo adoptoitiin Thaimaasta Suomeen yksivuotiaana. Monet teiniäitiyttä julkisilla paikoilla arvostelleista ovatkin olettaneet, ettei eksoottisen näköinen nuori nainen ymmärrä suomea, joten he ovat arvostelleet Vellamoa kovaan ääneen.

– Olin bussissa, kun naiset alkoivat julkisesti puhumaan, että miten minä kehtaan ja, että ”olisi tehnyt abortin”. Heidän mielestään nuori äiti ei pärjää, ja olisi ollut parempi, jos olisin antanut vauvan pois, Vellamo muistelee kokemustaan raskauden loppuvaiheessa.

Vellamo myöntää, että kommentit järkyttivät häntä.

– Kyllä se kolahti aika kovaa. Jos olisin ollut hieman pidempään bussissa, olisin sanonut, että kyllä nuorikin äiti pystyy tähän. Siinä vaiheessa raskaus oli jo niin pitkällä, että lasta kohtaan oli suuri rakkaus.

Vellamo synnytti pojan viime heinäkuussa.

Vauva-arki vaikutti parisuhteeseen: ”Ajattelin, ettei mies jää”

Vellamo myöntää kokeneensa raskausuutisen myötä pelkoa yksin jäämisestä, sillä hän oli ehtinyt olemaan lapsen 20-vuotiaan isän kanssa virallisesti yhdessä vain viikon verran.

– Ajattelin, ettei mies jää. Monet tuon ikäisistä lähtevät tilanteessa karkuun.

Vellamo kuitenkin yllättyi positiivisesti, kun poikaystävä suhtautui raskauteen hyvin ja jäi hänen vierelleen. Pari on edelleen onnellisesti yhdessä.

Tosin vauva-arjen myötä parilla on jo ehtinyt olla rankempiakin hetkiä.

– Ne ajat, jolloin on vaikeaa, ovat todella vaikeita.

Erimielisyydet ovat liittyneet vastuuseen vauvasta.

– Jos vauva itkee, ei vaan voi lähteä ulos. Ja jos kylään kutsutaan kavereita, heidän on nyt tultava päiväsaikaan. Ongelmat ovat liittyneet entisestä elämästä irtautumiseen, Vellamo pohtii.

Vellamo pelkäsi pojan isän hylkäävän hänet ja vauvan raskausuutisen myötä.

Nuori äiti voi jaksaa iäkkäämpää äitiä paremmin

Vellamo kuvailee äitiyden olevan kaiken kaikkiaan palkitsevaa ja ihanaa.

– Olin valmistautunut valvomaan joka yö, mutta minulle tulikin todella helppo vauva, tuore äiti iloitsee.

Vaikka äitiys on ollut välillä rankkaa, Vellamon hermot ovat kestäneet hyvin. Hän on tiedostanut, että vauvan kanssa on oltava rauhallinen.

Vellamo kokee, että hänellä on äitiyteen hyvät lähtökohdat ja auttava tukiverkosto. Hän ei ole kaivannut nuoruuden villityksiä, jotka ovat osittain lipuneet ohi äidiksi tulon myötä.

Vellamo korostaa, että nuorikin voi osata äitiyteen kuuluvat asiat yhtä hyvin kuin vanhempi äiti – joskus myös paremmin.

Vellamo iloitsee hänellä riittävän nuoresta iästä johtuen energiaa. Hänellä ei ole myöskään työpaikkaa, jonne tarvitsisi palata äitiysloman loputtua. Ennen äidiksi tuloa hän ehti kuitenkin valmistua koulusta.

Nuori äiti on kohdannut ennakkoluuloja teiniäitiyttä kohtaan.

– Olen tavannut nuoria äitejä, jotka eivät olleet valmiita äideiksi, mutta myös sellaisia nuoria äitejä, jotka ovat parempia kuin jotkut vanhemmat äidit.

Vellamo muistuttaa, että tuskin kukaan on koskaan täysin valmis lapsen tuloon.

– Totuushan on se, että kaikki jotka saavat ensimmäisen lapsensa, ovat samalla viivalla iästä riippumatta.

Lopuksi Vellamo haluaa lähettää arvottelijoille napakat terveiset.

– Älkää arvostelko äitiyttä iän perusteella. Toisesta ei voi sen perusteella tietää, kuinka hyvä äiti hän on.

Tuskin kukaan on koskaan täysin valmis lapsen tuloon, teini-ikäisenä äidiksi tullut nuori nainen muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?