Perhe

Anoppi yritti estää häät ja romahti lattialle itkemään – asiantuntijalta yllättävä ehdotus tulehtuneiden välien korjaamiseen

Julkaistu:

Perhesuhteet
Kysyimme asiantuntijalta, miten anopin ja miniän tulehtuneet välit voi korjata. Perheneuvoja kertoi myös tilanteen, jossa etäisyyden ottamiseen on hyvä syy.
”Parhaimmat jouluvalot ovat anopin auton takavalot!”

”Oma anoppini on viimeiset pari vuotta melkein joka tapaamisella muistuttanut painostani, milloin kommentilla oletko taas lihonnut, viimeksi appeni syntymäpäivillä kaikki meni hienosti, kunnes lopulta muisti sanoa: voisihan sitä hieman laihduttaa.”

”Anoppi oli todella ilkeä, kun olimme menossa naimisiin mieheni kanssa. Ei halunnut ollenkaan menevän meidän naimisiin. Kertoi sen jopa kasvotusten. Kerran ilman mitään syytä lysähti lattialle poraamaan täysillä kuinka pettynyt oli minuun. Kyllä hävetti hänen puolestaan.”

”Ex-anoppi valitti aina, ettemme osaa hoitaa lapsiamme.”

”Poikani eka avovaimo, kahden lapsenlapseni äiti oli ns. kummallinen. Oli kotona kaksi vuotta lasten kanssa, mutta ei koskaan ollut lasten kanssa ulkona tai tehnyt muutenkaan kotitöitä.”

”Miniäni pukee kaiken (loukkaukset ym.) suorapuheisuuden viittaan. Hänellä ei ole huomaavaisuudesta hajuakaan.”

Muun muassa tällaisia kokemuksia Ilta-Sanomien lukijat ovat aiemmin jakaneet anopin ja miniä suhteista Ilta-Sanomien perhesuhteita käsittelevien juttujen kommenttiboxeissa.

”Se tulehduttaa välejä aika tavalla”

Kertomukset todistavat kerta toisensa jälkeen yhden asian. Miniän ja anopin suhde ei ole aina helppo.

Tämän tietää myös Helsingin seurakuntayhtymän perheneuvoja Tero Pulkkinen, joka kertoo perheterapeuttien saavan tietoonsa tapauksia, joissa anoppien ja miniöiden välit ovat menneet kokonaan poikki.

Pulkkinen kertoo monen miniän kärsivän anopin pyytämättömistä neuvoista lasten kasvattamiseen ja kodin hoitamiseen liittyen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Miniä ei välttämättä koe sitä neuvomisena, vaan arvostelua. Pahimmillaan tämä aiheuttaa sen, että anoppi järjestelee kylässä käydessään uudelleen keittiön tai harrastaa muita omavaltuuksia. Se tulehduttaa välejä aika tavalla.

Pulkkisen mukaan anoppi taas saattaa kokea olevansa hyväksikäytetty ilmaisena lastenhoitajana tai jatkuvana taloudellisena tukena.

Miniä ja anoppi ”parisuhdeterapiaan”?

Pulkkinen muistuttaa, että asiat selviät usein puhumalla. Rajat on tärkeä selvittää.

– Pitäisi pystyä käymään rakentavaa keskustelua esimerkiksi siitä, missä määrin toivotaan omaa rauhaa. Molempien on kunnioitettava toisten rajoja.

Pulkkinen harmittelee, etteivät monet uskalla puhua rehellisesti, sillä toisen loukkaaminen pelottaa. Myös palautetta on osattava ottaa vastaan ilman turhaa mielipahaa.

– Jos toinen osapuoli on menossa toiselle viikoksi kylään, ja viikko tuntuu liian pitkältä, voi toiselle sanoa, että tulkaa vaan kolmeksi päiväksi, me tarvitsemme myös omaa rauhaa. Tämä pitäisi pystyä sanomaan ilman, että kumpikaan loukkaantuu, Pulkkinen ohjeistaa riitapukareita.

Pulkkisella on antaa tappeleville miniöille ja anopeille myös hieman yllättävä vinkki. Hän ehdottaa parisuhdeterapian kaltaista toimintaa.

– Perheneuvonnassa asiakkaamme ovat pääsääntöisesti pariskuntia. Joskus voisi olla ihan paikallaan, että anoppi ja miniä tulisivat ammattiauttajan luokse puhumaan. Kun kahden kesken keskustellaan, tuppaa olemaan niin, että tulee sellaisia tunnereaktioita, että keskustelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos paikalla on ulkopuolinen auttaja, ihmiset pystyvät puhumaan enemmän harkitusti ja rauhallisesti.


Miehen asema ei ole helppo – ”lähtökohtaisesti tuettava puolisoa”

Pulkkinen huomioi, ettei miehen asema puolisonsa ja äitinsä riitatilanteessa ole helppo. Perheneuvojan mielestä miehen ei välttämättä kannata puuttua väleihin, sillä osapuolien on parasta selvittää välit keskenään.

– Kyseessä on toisen aviomies ja toisen poika, joten hän voi olla liian läheinen molemmille.

Pulkkinen pohtii, että miehen olisi kuitenkin pidettävä puolisonsa puolia.

– Kun on lapsuudenperheestään erkaantunut ja mennyt naimisiin, pitäisi lähtökohtaisesti olla puolisonsa tukena. Joskus tilanne voi kuitenkin olla se, että miehen näkökulmasta oma puoliso syyttää anoppia perusteettomasti. Ajattelen, että miehelläkin pitää siinä tilanteessa olla oikeus tuoda esille oma näkemyksensä.

Aina välejä ei ole syytä korjata

Miniöiden ja anoppien tulehtuneilla väleillä voi olla pahat seuraukset myös perheen pienimpiin.

– Pahimmissa tapauksissa isovanhemmat eivät näe lapsenlapsiaan, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen haluaa kuitenkin tuoda esille, että anoppiin etäisyyden ottamiseen on joskus myös hyvä syy. Yksi tällainen voi olla alkoholiongelma.

– Jos on tilanteita, että isovanhempi on esimerkiksi hoitanut lapsenlastaan humalassa, on syytäkin huolehtia, etteivät lapset joudu humalaisten hoidettavaksi.

Millaiset välit sinulla on appivanhempiisi? Onko tullut ristiriitatilanteita ja jos on, miten niistä on selvitty? Jatka keskustelua alla kommenttiosiossa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt