Perhe

Vauva nimeltä Sauron – katso, millaisia nimiä suomalaisille on annettu

Julkaistu:

Nimilaki höltyi vuoden vaihteessa. Jesus, Kaveri ja Sika ovat esimerkkejä erikoisista suomalaisista nimistä, jotka on annettu jo aiemmin.
Ridge, Brooke, Nolla ja Alfa. Siinä joitakin suomalaisia harvinaisempia etunimiä.

Uusi etu- ja sukunimilaki astui voimaan vuoden vaihtuessa. Etunimien kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että niitä voi olla entisen kolmen sijaan jopa neljä.

Etunimeksi voi valita jatkossa myös sellaisen nimen, joka ei vastaa perinteistä kotimaista nimikäytäntöä, mutta joka on kuitenkin vakiintuneesti Suomessa käytössä. Nimi voi olla vaikkapa tyypillisesti Suomessa toisella sukupuolella käytössä oleva nimi, mutta jota on jo nyt jonkin verran myös toisella sukupuolella ja se tulee nyt suoraan uuden lain mukaan sallituksi.

Uudistusten taustalla ovat oikeusministeriön mukaan muun muassa perheiden kansainvälistyminen ja pyrkimys aiempaa yksilöllisempään nimenantoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimihakemusten käsittelyaikoja on tarkoitus lyhentää ja päällekkäisiä viranomaistoimintoja karsia.
Etunimen aiheuttamaa haittaa arvioidaan jatkossa eri tavoin lapsen ja täysi-ikäisen nimenmuutoksen kohdalla.

Helsingin Sanomat haastatteli Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessori ja nimilautakunnan puheenjohtajaa Urpo Kangasta. Hän pitää lasten nimien antamista edelleen arkaluontoisena kysymyksenä.

– Lapsen edusta on nykyään tullut johtava ratkaisuperiaate kaikessa lasta koskevassa päätöksenteossa, ja se koskee myös nimioikeudellista päätöksentekoa.

Ei yhtään Jeesusta

Nimi ei saa olla sopimaton, eikä se saa aiheuttaa ”ilmeistä haittaa”, kuten vanhassa laissa luki. Nimi ei saa olla kirosana tai kantaa pelkästään kielteisiä merkityksiä.

Siksi esimerkiksi Nimilautakunta on hylännyt vuosien varrella muun muassa Saatanan ja Hitlerin.

Uskonto on latautunut aihe, myös nimissä. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta ei löydy yhtään Jumalaa, Luojaa tai Jeesusta.

Enkeleitäkin löytyy sentään alle 21.

Jesus-nimi löytyy kuitenkin alle 291 henkilöltä. Voidaan olettaa, että tämännimiset henkilöt ovat ulkomailta. Esimerkiksi Espanjasta tai latinalaisesta Amerikasta.

Perhesuhde näkyy nimessä

Väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta selviää, ettei Suomessa ole annettu koskaan kenellekään etunimeksi äiti, isä tai mummo.

Sen sijaan muita sukulaisia löytyy. Sisko ja Veli ovat kestosuosikkeja, mutta niiden rinnalla löytyvät myös Serkku ja Setä (kummatkin alle 10). Eno-nimellä löytyy sekä naisia että miehiä, kaikkiaan alle 80 kappaletta.

Ihana (alle 92), Rakas (alle 40) ja Kulta (alle 79) löytyvät myös etunimihausta. Hellittelynimiä tavataan useammin naisilla kuin miehillä. Lapsi-nimisiä henkilöitä löytyy hausta alle 20.

Eikä sovi unohtaa lähipiiriin kuuluvia.

Suomalaisista löytyy Ystävää (alle 20), Kaveria (alle 30), Toveria (alle 20) ja Heppua (alle 51).

Leijona sopii, Tiikeri ei

Luonnonilmiöt ovat suomalaisissa nimissä hyvin yleisiä, eläimiä nimissä on huomattavasti vähemmän.

Nimilautakunta ei hyväksynyt 2011 Tiikeriä pojan nimeksi. Sen sijaan Väestörekisteristä löytyy kaikkiaan alle 30 henkilöä, jotka on nimetty Leijonaksi. He kaikki ovat syntyneet vuoden 1980 jälkeen. Oma lukunsa on leijonasta johdettu Leo, joka on ollut viime vuosien suosituimpia pojannimiä.

Seuraavaksi listaa eläimellisemmistä suomalaisista.

Karhu (alle 42), Susi (alle 85), Ilves (alle 30), Ahma (alle 20) Sika (alle 30), Kala (alle 10), Lintu (alle 25).

Nimi fantasiamaailmasta

Nimistöntutkimuksen dosentti ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoi Helsingin Sanomille, että nyt suositaan erityisesti yksilöllisiä nimiä.

– Halutaan, että oma lapsi on mieluummin erikoinen kuin tavallinen suomalainen tyttö tai poika.

Monet trendinimet tulevat populaarikulttuurista tai ulkomaalaisista esikuvista.

Gandalf (alle 30), Frodo (alle 30) ja Aragorn (alle 20) ovat Taru Sormusten herrasta -kirjojen hahmoja, mutta myös suomalaisia etunimiä. Jossakin perheessä on syntynyt vuoden 2010 jälkeen Sauron (heitä on Suomessa alle 10), joka edustaa Tolkienin kirjoissa suurinta mahdollista pahuutta. Klonkkuja Suomesta ei sen sijaan löydy.

Satumaailmasta inspiraationsa ovat saaneet Aave (alle 60), Zorro (alle 20), Tarzan (alle 10), Muumi (alle 10), Myy (alle 260), Tonttu (alle 10), Rölli (alle 5), Metsänkeiju (alle 10), Menninkäinen (alle 5) ja Haltia (alle 5).

Mihin erikoisiin nimiin olet itse törmännyt? Kerro kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt