Perhe

Yksinäisyydestä huolestunut brittiministeri: Isovanhemmat pitäisi ottaa mukaan perhelomille

Julkaistu:

Ministeri Mims Daviesin mukaan saarivaltiossa olisi syytä ottaa oppia siitä, kuinka isovanhemmat on otettu mukaan perhe-elämään Välimeren maissa.
Britanniassa tuore urheilu- ja kansalaisyhteiskuntaministeri Mims Davies esittää, että isovanhemmat tulisi ottaa mukaan perhelomille ja muutenkin nykyistä enemmän mukaan perheiden päivittäiseen elämään.

Asiasta uutisoi Telegraph, jonka haastattelussa ministeri Davies sanoi, että yhteisöillä on moraalinen velvollisuus ryhtyä toimeen vanhusten yksinäisyyden kitkemiseksi.

Haastattelua siteerannut BBC muistuttaa vuonna 2017 julkistettuun raporttiin viitaten, että yksinäisyys voi pahimmillaan olla ihmisen terveydelle yhtä haitallista kuin 15 savukkeen polttaminen päivittäin.
– Usein lomamatkoilla oman pienen perheen kanssa näkee rannalla ison, ihanan joukon väkeä ja sitä ajattelee, eikö se näytäkin hauskalta, ministeri havainnollistaa eroa brittiperheiden ja Välimeren maiden perheiden välillä lomamatkaa esimerkkinä käyttäen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olemme erikoisessa tilanteessa: tahdomme lapset tiiviisti elämäämme ja nautimme elämästä yhdessä. Mutta ydinperheen ja isovanhempien kanssa tilanne nähdään usein hankalampana, ministeri kommentoi.
Davies sanoo toivovansa, että työnantajat antaisivat työntekijöilleen aikaa huolehtia yksinäisistä sukulaisista. Ministeri toivoo lisäksi, että työpaikoilla käytäisiin avointa keskustelua työelämän ja muun elämän tasapainosta.


Mitä kannattaa huomioida ennen yhteistä reissua?

ET-lehti listasi pari vuotta sitten, mitä kolmen sukupolven yhteisellä lomamatkalla kannattaa huomioida.

Hyvä puoli on esimerkiksi se, että matkalla on aikaa olla yhdessä. Kolmen sukupolven matka on myös yksi tapa kerryttää yhteisiä muistoja. Pienten lasten vanhemmat voivat saada hetken omaa aikaa vaikkapa retkeä varten, jos isovanhempi voi huolehtia lapsista vaikkapa hotellin uima-altaalla.
Jos mukana on kouluikäisiä lapsia, aikuisten on kuitenkin hyvä olla suurin piirtein samoilla linjoilla kasvatuksessa tai ainakin kunnioittaa lasten vanhempien kasvatustyyliä. Matka voi myös mennä pieleen jo alussa, jos reissaajat eivät puhu odotuksistaan ja suunnitelmistaan etukäteen.

Isovanhemmatkin kaipaavat omaa aikaa

Myös Suomessa ikäihmisten yksinäisyyttä on käsitelty julkisessa keskustelussa. Esiin on kuitenkin noussut myös toisenlaisia näkemyksiä isovanhempien puolelta.
Kaikki eivät nimittäin toivo hyvin tiivistä yhteiseloa lastensa perheiden kanssa. Joillekin lapsenlapsen hoitaminen ja etenkin yllätyskyläilyt voivat olla kauhistus ja mummot kokevat toisinaan olevansa ”vahtiautomaatteja”.

– Olen runsaan vuoden ollut mummi, ja nyt lapsenlapseni vanhemmat odottavat, että olen käytettävissä lähes koska vaan, jopa vain tunninkin varoitusajalla, koska asun kohtuullisen lähellä, eräs IS:n lukija harmitteli.

Ottaisitko tai oletko ottanut isovanhemmat mukaan perhelomalle? Miksi tai miksi et? Keskustele ja kerro kokemuksistasi alla olevassa keskustelukentässä!

Ota kantaa

Harrastatko isomman porukan perhelomia?

Kyllä 37% En 63%
Ääniä yhteensä 816

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt