Perhe

Lue kolme 6–8-vuotiaiden kirjoittamaa joulutarinaa: Väärä paketti, Mummin ja ukin joulu sekä Pukin pitkä ilta

Julkaistu:

Nuorimmaisten sarjan voittajakolmikko on Rafaela Paez, Peppi Wikström ja Arttu Valaja.
Ilta-Sanomien joulutarinakisan aiheena oli tänä vuonna kommellusten joulu. A-sarjan eli 6–8-vuotiaiden voitti Rafaela Paez, 8, Tampereelta.

Kilpailuun osallistui noin 300 kirjoittajaa. Sarjoja oli kolme, A-sarja 6–8-vuotiaille, B-sarja 9–10-vuotiaille ja C-sarja 11–13-vuotiaille. Kilpailun tuomarina oli kirjailija Tittamari Marttinen.

IS julkaisi tarinoita joulukalenterina, jota pääset lukemaan tästä!


1. sija: Väärä paketti!

Rafaela Paez, 8

Olipa kerran kuusi, joka oli surullinen, koska oli tulossa joulu, ja kaikki hänen ystävänsä oli kaadettu, koska metsään oli tullut miehiä, jotka olivat kaataneet kaikki pikku kuusen ystävät.

Pikkukuusi ei tiennyt, miksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pikkukuusta harmitti.

– He ovat jo varmasti jossain mukavissa kodeissa, ajatteli Pikkukuusi.

Mutta sitten hän näki niitä samoja miehiä. He katselivat ylöspäin ja osoittivat Pikkukuusta. Sitten he menivät hänen luokseen ja alkoivat mitata häntä.

– Se on täydellinen! sanoi toinen miehistä.

– Otetaan se, sanoi toinen miehistä. Sitten he kaatoivat hänet.

Pikkukuusta sattui hirveästi kun hänet kaadettiin, mutta kyllä hän siitä selvisi. Hän heräsi vasta pitkän ajan päästä, ja hän oli ollut oikeassa: hän oli päätynyt mukavaan kotiin. Kodissa asui poika nimeltä Pertti.

 

Hän heräsi vasta pitkän ajan päästä, ja hän oli ollut oikeassa: hän oli päätynyt mukavaan kotiin.

Samaan aikaan Joulupukille oli tulossa vieraita. Joulupukki oli hädissään, sillä hänellä oli koira.

– Voi ei! Vieraanihan on allerginen koirille, Joulupukki sanoi.

Hän kysyi tontuiltaan:

– Pikkutontut, tiedättekö te, mihin voisin laittaa koirani vieraitten ajaksi?

– Laita se hetkeksi lahjapakettiin, tontut sanoivat.

– Sehän on mainio idea, Joulupukki sanoi. Tontut menivät laittamaan koiran pakettiin. He laittoivat myös pakettiin ilmareikiä. He antoivat myös koiralle ruokaa. He silittivät koiraa ja lähtivät pois.

Joulupukki sanoi myös:

– Laittakaa rekeni valmiiksi. Tulen heti, kun pääsen.

Mutta heillä tontuilla oli kiire ja he pyysivät muita tonttuja. Tontut suostuivatkin hyvin, mutta he ottivat sen paketin, missä oli joulupukin koira. Tontut olivat unohtaneet kertoa, että paketissa oli koira, ja että he eivät saisi ottaa sitä pakettia.

Sitten Joulupukki tuli ja meni rekeen. Joulupukin nimi oli Pertti, ja hän luki yhdestä paketista ”Pertti”. Hän tiesi hyvin, missä Pertti-niminen poika asui.

Joulupukki ei tietenkään katsonut ikinä paketteihin, joten hän ei tiennyt, että siellä oli hänen koiransa. Hän vaan vei sen Pertin talolle. Pertti ilahtuikin paljon, kun Joulupukki tuli.

– Joulupukkiii! huusi Pertti.

– No päivää Pertti! Tässä on sinulle lahja, sanoi Joulupukki.

– Kiitos! Sitten Pertti laittoi oven kiinni.

Ja kun hän avasi lahjan, sieltä hyppäsi Joulupukin koira. Pertti oli ollut Joulupukin tonttu, ja hän tiesi, kun hän näki koiran, että se oli Joulupukin. Ja hän tiesi, missä Joulupukki asui.

Sitten hän vei lahjan takaisin Joulupukille, ja Joulupukki antoi Pertille uuden lahjan.

Tittamari Marttisen perustelut:

Suloinen, sopivasti jännä ja lystikäs tarina joulusta. Tunteet ja tunnelmat vaihtelevat ja lukija saa eläytyä monenlaisiin tapahtumiin. Pikkukuusi pääsee hyvään joulukotiin Pertin luo, mutta seuraavaksi onkin jo ratkaistava pakettiin joutuneen koiran tapaus. Tarina jää hauskasti auki niin, että lukija voi miettiä, millaisen lahjan Pertti saikaan ja miten joulunvietto sitten jatkui. Aitoa joulutunnelmaa!

2. sija: Mummin ja ukin joulu

Peppi Wikström, 8, Helsinki

Olipa kerran mummi ja ukki. Hei eivät tienneet joulusta mitään. Kun joulu tuli, mummi sanoi ”herttinen ukki, eikö meillä ole joulukuusta!”. Silloin ukki lähti markkinoille.

Mutta markkinoilla ei ollut kuusia. Kun ukki tuli kotiin, ukki sanoi, että siellä ei ollut kuusia.

– Voi ei, mitä mitä nyt tehdään!

Silloin mummi lähti ostoksille, mutta ei sielläkään ollut mitään. Kun mummi palasi kotiin, ukki siihen sanoi, että miksi sinulla ei ole joulukinkkua.

– Koska siellä ei ollut melkein mitään. Joulu menee nyt pieleen, mummu sanoi.

Mummu ja ukki yrittivät kaikkensa, mutta eivät onnistuneet.

 

Olimme unohtaneet, että on jouluaatto ja emme ole tehneet mitään jouluvalmisteluista, ukki sanoi.

Samassa ukki muisti, että heille tulee vieraita. Ovikello soi ja mummi meni avaamaan oven.

– Hei mummi ja ukki! sanoivat lapsenlapset.

– Miksi teillä ei ole joulukuusta? ihmettelivät lapset.

– Emme löytäneet..., sanoi mummi.

Lapsien äiti kysyi, miksi teidän kodissanne ei ole joulukoristeita.

– Olimme unohtaneet, että on jouluaatto ja emme ole tehneet mitään jouluvalmisteluista, ukki sanoi.

– Ukki, muistitko laittaa ruokaa? kysyi mummi.

– No en, vastasi ukki.

– No ei se haittaa, sanoi äiti.

Seuraavana aamuna, kun mummi ja ukki heräsivät, niin heidän kotinsa oli jouluinen, kuusi oli koristeltu kauniilla koristeilla ja kuusen alla oli paljon lahjoja.

Sen pituinen se.

Tittamari Marttisen perustelut:

Lämminhenkinen tarina mummista ja ukista ja heidän lapsenlapsistaan. Mummi ja ukki ovat hämmentyneitä joulun tulosta, eikä heidän jouluvalmisteluistaan meinaa tulla mitään. Onneksi lapsenlapset tulevat vierailulle. Lempeästi he rauhoittelevat mummia ja ukkia ja luovat näiden kotiin aidon joulun tunnelman. Yhdessä eri sukupolvet pääsevät viettämään joulua kauniin kuusen ympärille.

3. sija: Pukin pitkä ilta

Arttu Valaja, 8, Rovaniemi

Oli joulukuun 24. päivä ja tontut paketoivat lahjoja. Onni-tonttu oli paketoimassa nallea, kunnes huomasi, että hänen toisessa kädessään oli pää ja toisessa vartalo.

Voi ei! Nalle oli mennyt kahtia. Nyt hänen piti mennä ompelutontun luokse. Joulupukin piti kohta lähteä, mutta nalle ei ollut vielä valmis. Viidessä minuutissa se oli korjattu. Toiselle tontulle kävi myös onnettomuus ja barbin käsi irtosi, joten nyt se piti käyttää korjaamolla. Lopulta barbi oli korjattu ja lahjat lastattu rekeen. Voi ei! Joulupukki oli 20 sekuntia myöhässä aikataulusta, se oli Korvatunturilla pitkä aika.

Joulupukki ei meinannut päästä pororeellä lentoon, koska lahjasäkit olivat niin painavia. Lopulta liikkeellelähtö onnistui. Joulupukki tuli ensimmäisen talon katolle ja hyppäsi savupiippuun ja juuttui sinne.

– Voi ei, miten minä pääsen pois? Joulupukki mietti.

Lopulta Joulupukki putosi, säkit putosivat hänen päälleen. Sitten pukki nousi ja laittoi lahjat kuusen alle. Hän söi myös keksit ja joi maidon, jotka oli jätetty hänelle.

Seuraavat 20 taloa menivät hyvin, mutta sitten tuli epäonnen talo. Pukki meni savupiippuun ja putosi johonkin kuumaan. Voi ei, olen tulessa! Nopeasti pukki otti maidon, joka hänelle oli jätetty ja kaatoi sen päällensä. Onneksi pukkia ei sattunut pahemmin. Sitten hän laittoi lahjat kuusen alle.

 

Seuraavat 20 taloa menivät hyvin, mutta sitten tuli epäonnen talo. Pukki meni savupiippuun ja putosi johonkin kuumaan.

Sitten pukki meni vihreän talon katolle ja pujahti savupiipusta alas. Siellä oli todella uninen tunnelma. Joka huoneesta kuului kuorsausta paitsi keittiöstä. Yhtäkkiä koira juoksi pukin luokse. Pukki silitti sitä ja kertoi koiralle, että se saa lahjan, jonka saa avata vasta aamulla. Koira meni iloisena takaisin nukkumaan.

Seuraava talo oli kerrostalo, joten siellä ei ollut savupiippua. Pukki meni ovesta ja aloitti kerrostalon ylimmästä kerroksesta. Ovea avatessa pukille tuli huono olo. Varmaan se johtui siitä, että hän oli syönyt niin paljon keksejä ja juonut niin paljon maitoa. Pukki avasi oven ja kuuli oudon äänen.

Hups! Minulta pääsi rupsu. Punastunut pukki laittoi lahjat kuusen alle ja jatkoi matkaa. Seuraavaksi pukki meni kilttien kaksosten taloon. Tytöt olivat odottamassa pukkia. Pukki vähän järkyttyi, kun talossa ei nukuttukaan. Tytöt halasivat pukkia. Sitten pukki laittoi lahjat kuusen alle. Tytöt sanoivat, että käy hakemassa maito ja keksit. Sitten Pukki sanoi Hei hei hou hou, nähdään ensi kerralla.

Viimeisessä talossa pukki näki sisällä pojan. Pukki kysyi pojalta, onko hän kiltti. Poika vastasi EN. Minä kiusaan siskoani, en siivoa ja haukun kavereita. Pukki sanoi, oletpas tuhma! Mutta tänään on jouluaatto, joten en anna sinulle risuja.

Poika halasi Pukkia onnellisena. Pukki jakoi kaikille lahjat ja lähti takaisin Korvatunturille, kun kaikki hommat oli tehty.

Pukille tuli HOPPU, joten tässä on tämän tarinan LOPPU.

Tittamari Marttisen perustelut:

Reipas tarina, jossa kommellukset seuraavat toisiaan! Sympaattinen ja puuhakas joulupukki toheltaa tilanteesta toiseen, mutta pääsee aina sinnikkäästi eteenpäin. Hänen hassuja touhujaan on mukava seurata. Oikealla asenteella kaikki kyllä hoituu!