Perhe

Hannele sai pysyvät traumat vanhempien jouluisista juomaputkista – joulut ahdistavat edelleen: ”Alkoholi ei mielestäni kuulu jouluun ollenkaan”

Julkaistu:

Alkoholi
Vanhempien lapasesta lähtevällä alkoholinkäytöllä joulun pyhinä voi olla vakavia seurauksia. Hannelen perheessä ei nautita jouluna ollenkaan alkoholia.
36-vuotiaan Hannelen muistot lapsuuden jouluista eivät ole täynnä iloista ja tunnelmallista yhdessäoloa. Päällimmäisenä Hannele muistaa jouluina alkaneet vanhempien monipäiväiseksi venyneet juomisputket, jotka sisälsivät riitaa ja tappelua.

Hannelen vanhemmilla alkoholia virtasi paljon. Sekä viinapullot että keskikaljat tyhjenivät vauhdilla. Kun omat juomat loppuivat, haettiin naapurista kiljua.

– Äiti joi enemmän, isän piti käydä töissä, joten se hidasti jonkin verran hänen juomistaan, mutta otti hänkin, Hannele muistelee.

Hannele muistaa jännittäneensä jouluisin, milloin hänen pitää soittaa paikalle poliisi ja piilottaa nuorempi sisarus isän ja äidin tappeluilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minulla oli täysi työ huolehtia pikkusiskosta näiden juomaputkien aikana.

Hannele kertoo yrittäneensä olla itse kiltti ja huomaamaton, jotta vanhemmat eivät huomaisi häntä. Välillä hän myös lähti karkuun kavereidensa luokse.

Lapsuuden ahdistus edelleen läsnä

Hannelelle joulun pyhät olivat kokonaisuudessaan ahdistavia ja pelottavia. Vanhempien alkoholinkäyttö jouluisin on jättänyt häneen pysyvät arvet.

– Edelleen joulut ahdistavat jonkin verran. En tiedä, katoaako se ahdistus kokonaan koskaan pois.

Nykyään Hannele on kolmen lapsen äiti. Perheenäiti ei itse ole käyttänyt alkoholia enää viiteen vuoteen.

– En halua, että omat lapseni joutuisivat kärsimään samalla tavalla. Alkoholi ei mielestäni kuulu jouluun ollenkaan. Siihen vaikuttaa vahvasti oma kokemukseni lapsuudesta.

Myöhemmällä iällä Hannele on ymmärtänyt, että hänen äitinsä alkoholinkäytön syynä oli sairaus, alkoholismi. Äiti menehtyi yli 10 vuotta sitten alkoholin tuomiin vaivoihin.

– Olen pystynyt antamaan hänelle anteeksi. Olen hakenut ja saanut apua menneisyyteni ymmärtämiseen.

Lukijat kertoivat: Äiti lähti jouluna kauppaa – eksyi matkalla baariin

Hannele ei ole suinkaan ainoa, joka on joutunut jouluisin todistamaan vierestä sukulaistensa juomista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan, että rekisteritietojen ja väestötilastojen pohjalta voidaan laskea, että Suomessa on tälläkin hetkellä noin 65 000–70 000 alaikäistä lasta, joiden toisella tai molemmilla vanhemmilla on päihdeongelma.

Myös Ilta-Sanomien lukijat ovat jakaneet kokemuksiaan perheenjäsentensä viinanhuuruisista jouluista.

Tällaisia muistoja he jakoivat:

Mulle riitti siinä vaiheessa perhejoulut, kun siskoni tirvaisi riidan päätteeksi humalassa riidanhaluiselta äidiltäni nenän verille.

Ilmoitin heille seuraavana aamuna, että tästedes rähisette keskenänne, kun ette selvin päin joulua kestä. Päätöksestä on nyt parikymmentä vuotta ja puolisoni on minulle erityisen kiitollinen, että lopetin typerän perhejoulutradition.”

Max


Lapsuuden jouluista muistuu mieleen se pahin pohjanoteeraus. Aattona koti sotkussa, äiti krapulassa ja kaupat kiinni. Kunnon äiti lähtee asematunnelin kauppaan, mutta eksyy matkalla baariin. Olen yksin, ei mitään paikkaa minne mennä, ei ketään joka välittäisi. Kenellekään en uskalla kertoa, etten pilaisi toisten joulua.

Iltayhdeksän aikaan humalassa oleva äitini tulee kotiin, paiskaa laatikot uuniin ja käskee olla kiitollinen, kun hän järjesti minulle joulun.”

Nyt kaikki toisin

Minun jouluni lapsena meni aina pieleen. Kasvatti-isä ryyppäsi niin rankasti aina juhlapyhinä, kun oli pidempi vapaa töistä. Ja joka viikonloppu tietenkin... Meillä oli pyssyt ja puukot ja ainainen möykkä sekä tappelu jouluna. Ennen joulua piti siivota koko huusholli katosta lattiaan ja leipoa ym. Pieni lapsi laitettiin tekemään aikuisten hommia.”

minä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt