”Ponnista ponnista... En mä pysty!” Näin synnyttää Victoria-robotti - Perhe - Ilta-Sanomat

”Ponnista ponnista... En mä pysty!” Näin synnyttää Victoria-robotti

Teknologialla on tärkeä rooli terveydenhuollon ammattilaisten synnytysharjoituksissa. Kätilöt harjoittelevat synnytyksiä Victoria-robotin avulla.

19.12.2018 12:54

Synnytyssalin sairaalasängyllä makaa aikuisen kokoinen robotti. Synnytyssimulaattori Victorialla on suuri päivä. Se synnyttää pienen vauvasimulaattorin kahden oikean kätilön avustamana.

Artikkelin videolta voit katsoa koosteen synnytyssimulaatiosta. Videolla Victoria synnyttää kahden kätilön avustamana.

Asetelma ei ole tieteiskirjallisuudesta tai -elokuvista. Olemme Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) Akateemisessa simulaatiokeskuksessa, terveydenhuollon ammattilaisten harjoituspaikassa, ja simuloitu synnytystilanne on pian alkamassa.

Synnytysrobotin vatsaa peittävä kansi on auki. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, simulaatiokouluttaja Marja Kaijomaa asettelee vauvasimulaattoria paikoilleen.

Simulaattorit näyttävät suurilta nukeilta, mutta nukke ei ole sopiva termi. Laitteet ovat tärkeitä ja monimutkaisia, eivät leluja. Ammattilaiset puhuvat simulaattoreista. Myös robotti on laajasti käytössä.

Kun simulaattorit ovat paikoillaan, Kaijomaa kytkee laitteet päälle. Puhumisen lisäksi simulaattori liikkuu ja näyttää hengittävän. Viereiselle näytölle ilmestyvät vauvan sydänäänikäyrä ja äidin verenpaine sekä syke. Ne vahvistavat tunnetta tilanteen todenmukaisuudesta.

Vauvasimulaattori on asetettu kuvassa Victorian sisään. Vauvasimulaattori syntyy moottorin työntämänä.

Kaijomaa antaa synnytyssimulaattorille komentoja tablettitietokoneen avulla. Simulaattorin saa halutessaan vuotamaan verta tai kouristamaan. Lähes kaikkia elintoimintoja voi säädellä. Synnytyssimulaattorin avulla voi siis harjoitella muutakin kuin synnytystä.

Terveydenhuollon ammattilaiset valmistautuvat simulaatioiden, eli tositilanteita muistuttavien harjoitusten, avulla vaikeiden poikkeustilanteiden hoitamiseen. Simuloidut hätätilanteet ovat tärkeitä, kun ammattilaiset hiovat rutiinia harvinaisten tapausten ratkaisemisessa.

– Meillä käy erikoislääkäreitä, erikoistuvia lääkäreitä ja kätilöitä. Sekä päivystyksessä että osastoilla voi tulla tilanteita, joissa on toimittava nopeasti. Harjoittelemme tietenkin lääketieteellisesti oikeaa hoitoa, mutta tiimityötä ja kommunikaatio ovat avainasemassa, Kaijomaa kertoo.

Osallistujat saavat ennen harjoitusta ennakkotehtäviä ja -materiaalia, joiden avulla he valmistautuvat harjoitukseen. Harjoituspäivänä ryhmä kokoontuu ensin teoriatilaisuuteen, tekee sitten harjoituksen ja saa lopuksi palautetta.

Kaijomaa puhuu ohjaamossa mikrofoniin, ja ääni kantautuu harjoitukseen osallistuvien korviin synnytysnuken puhumana. Kätilöt Jannika Aalto ja Satu Polkko ratkaisevat tilanteet rauhallisesti, eikä harjoituksessa lopulta tarvita oven takana odottavaa lastenlääkäriä.

Kätilöt Jannika Aalto ja Satu Polkko harjoittelivat synnytyssimulaattori Victorian avulla. Synnytys oli nopea ja onnistunut.

Victoria synnytti pienen vauvasimulaattorin.

Synnytyksen jälkeen simulaatio voisi jatkua vielä viereisessä huoneessa vastasyntyneen elvytysharjoituksella. Useimmiten harjoitukset järjestetään kuitenkin erillään toisistaan.

Lastentautien ja neonatologian, eli vastasyntyneiden sairauksien, erikoislääkäri Irmeli Nupponen esittelee kahta vauvasimulaattoria. Ensimmäinen on 700 gramman painoinen keskonen, jolla on nenässään hengitysputki. Toinen vastasyntynyt vauvarobotti saa happea maskin kautta. Se on painoltaan tavallisen vastasyntyneen kokoinen.

– Harjoittelemme vastasyntyneen hätätiloja ja virvoittelua. Vauvat eivät aina synny huutavina, itkevinä ja hyvällä pulssilla. Kipeimmätkin lapset syntyvät täällä meillä, ja tilanteet on pystyttävä hoitamaan, Nupponen kertoo.

Erikoislääkäri Irmeli Nupponen (oik.) ja sairaanhoitaja Erika Ekman ventiloivat vauvasimulaattoria maskin avulla.

Elvytysharjoituksissa lääkäreistä, sairaanhoitajista ja kätilöistä muodostetut ryhmät toteuttavat Käypä hoito -suosituksen mukaista elvytystä, eli seuraavat suosituksen elvytysalgoritmia.

Ryhmällä on käytössään erilaisia apuvälineitä, kuten hengityskone ja intubaatiovälineet, joita osallistujat käyttävät vastasyntyneen hapensaannin varmistamiseen. Elvytysharjoituksen ytimessä ovat ryhmätyötaidot ja viestintä, samaan tapaan kuin synnytyssalin puolella.

Elvytysvastaavana toimiva sairaanhoitaja Erika Ekman kertoo, että simulaatioissa opituista asioista jää voimakas muistijälki.

– Simulaatiokoulutuksella on suuri arvo. Hätätilanteet ovat nopeita, eivätkä mene välttämättä samalla tavalla kuin simulaatiossa. Simulaatio antaa kuitenkin tietynlaisen skeeman (sisäisen mallin toiminnasta). Simulaatiossa tehdyn virheen muistaa aina, Ekman sanoo.

Simulaatiokeskuksen kolmas osa-alue keskittyy leikkaustaitojen opetteluun. Kyse ei ole varsinaisista simulaatioista, vaan leikkaustaitojen kehittämisestä erilaisten harjoitusten avulla. Erikoislääkäri Ewa Jokinen toimii osastonlääkärinä Naistenklinikan gynekologisella leikkausosastolla ja järjestää päätyönsä ohella leikkausharjoituksia.

– Naistentautien puolella tehdään paljon tähystyskirurgiaa, joka vaatii silmä–käsi-koordinaatiota. Kun leikkaamme, niin leikkauskohde on kolmiulotteinen. Näemme kuitenkin kohteen kaksiulotteiselta ruudulta. Lisäksi leikkauksissa käytetään sekä vahvempaa että heikompaa kättä.

Leikkausharjoitukset kehittävät silmien ja käsien koordinaatiota sekä hienomotoriikkaa. Kuvassa harjoittelulaite.

Erikoistuvat lääkärit käyttävät leikkausharjoituksissa oikeita välineitä.

Mekaanisissa harjoituksissa leikkaustaitoja harjoitteleva lääkäri suorittaa erilaisia tehtäviä oikeiden välineiden, kuten leikkauspihtien ja -saksien avulla. Käytännössä harjoittelija siirtää esimerkiksi helmiä oikealla tavalla ja kehittyy näin työvälineidensä käyttämisessä.

Virtuaalisessa simulaattorissa leikkausympäristö muistuttaa tositilannetta, esimerkiksi kohdunpoistoa. Välineet eivät kuitenkaan ole oikeita.

– Kummassakin on puolensa. Oikeiden välineiden käyttö on tärkeää. Virtuaalisimulaattori puolestaan tallentaa suorituksen ja antaa palautetta, Jokinen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?