Äidin ilkeämielinen lahja tyttärilleen jäi iäksi mieleen: ”En kiittänyt” - Perhe - Ilta-Sanomat

Äidin ilkeämielinen lahja tyttärilleen jäi iäksi mieleen: ”En kiittänyt”

Lukijat kertoivat ikimuistoisimmat lahjapettymyksensä. Ja niitä riitti.

Oletko pettynyt saamaasi joululahjaan?­

25.12.2018 9:13

Ilta-Sanomat kertoi vuosi sitten toimituksen lahjamuistoista, jotka ovat riemun sijaan aiheuttaneet pettymyksen.

Ihmetystä ovat aiheuttaneet niin paketista paljastuneet tiskirätit kuin poikaystävän äidin valitsemat pörrösukat.

Voit lukea artikkelin täältä.

Tarinat innoittivat myös lukijoita kertomaan lahjamuistoistaan, jotka eivät ole olleet kovin riemastuttavia.

Varsinkin puolisolta on odotettu usein romanttista ja huolellisesti mietittyä lahjaa.

”Olen saanut lahjaksi kattiloita ja paistinpannun. Myös pölynimurin sain yhtenä jouluna mieheltäni. Siinäpä yksi syy siihen, miksi mieheni on nykyisin ex-puolisoni. Yleiskone ja työjuhta teki lakon.”

”Sain exältä aina niin syntymäpäivä-, vuosipäivä-, ystävänpäivä- kuin joululahjaksi kodinkoneita. Viimeisenä jouluna jo sisäisesti itkeä tihrustin avatessani lahjaa, josta taas paljastuisi jokin kodinkone, tällä kertaa blenderi. Olisi ollut ihanaa saada joskus edes joku koru, kymmenen euron rihkamakin olisi lämmittänyt sydäntä enemmän kuin vohvelirauta tai uunivuoka.”

”Entinen poikaystäväni antoi joululahjaksi juustonaksupussin ja suklaalevyn. Pettymys oli suuri, sillä olin itse ostanut hänelle kalliin rannekellon. Harmitukseen söin juustonaksut itse.”

Juustonaksupussi ei vastannut lukijan kuvitelmaa romanttisesta lahjasta.­

”Parikymppisenä sain silloiselta poikaystävältä lahjaksi julisteen, jossa puolialaston nainen treenaa hikisen kiiltävänä. Muutaman kuukauden jälkeen, yhteen muutettuamme, laitoin julisteen seinälle ihan kuittaillakseni – otti pois, ei sopinut sisustukseen.”

”En koskaan saanut mieheltäni mieluista joululahjaa, jota olin oikeasti toivonut. Pahin ja kauhein saamani joululahja oli hiusharja, jonka päässä oli dildo.”

”Sain sukkahousuista valmistetun perhosen. Oli rintaneulaksi tehty ja akkojen käsityökerhon tuotosta. Itse ostin silloiselle ukolleni sähköpartakoneen, aamutakin, tohvelit, nahkahanskat sekä alusvaatteita ja konjakkipullon. Oli paha maku suussa koko joulun.”

”Olin 15-vuotias ja ensimmäinen poikaystäväni antoi lahjaksi roskakorin! Olin tyrmistynyt. Paha mieli vieläkin. Hänestä se oli hauska, minä itkin salaa kauan.”

Joskus pettymys saattaa vaihtua myös iloksi.

”Mieheni oli paketoinut minulle valtavan kokoisen ja painavan lahjan. Odotin innolla sen aukaisemista. Petyin suuresti, kun paketista paljastui halkoja! Hänen kommenttinsa oli, että pitäähän talo olla lämpimänä, kun hän tulee kotiin töistä. Menin todelliseen shokkiin. Hän oli aina ollut hyvin huomaavainen minua kohtaan, ja nyt kiroilin mielessäni koko suvun edessä. Hetken tätä järkytystä kesti, kunnes mieheni sanoi, että tutki tarkemmin paketti. Otin jokaisen halon yksitellen laatikosta pois. Ei mitään! Revin joulupaperin pahvilaatikon päältä, ei mitään! Kunnes kurkkasin laatikon pohjaan ja löysin kirjekuoren. Kuori sisälsi 500 markan arvoisen lahjakortin kosmetologille. Jälkeenpäin asia naurattaa, mutta silloin nielin itkua, raivoa ja pettymystä.”

Pettymyksiä on tullut muidenkin kuin puolisoiden paketeista.

”Olin 13-vuotias, kun sain isoäidiltä jätesäkkejä joululahjaksi.”

”Sain kummiltani konvehtirasian 1970-luvulla. Äitini laittoi sen jääkaappiin säilöön, koska jouluna oli jo muutenkin nameja tarjolla. Joulun jälkeen sitten kinusin konvehtirasian avattavaksi ja kas, sisällä olikin aamutossut! Kummi oli luultavasti ajatellut paketoinnin helppoutta, mutta kyllä hetken jurppi. Tossut olivat onneksi kivat. Tuttuni antoi monena vuonna peräkkäin konvehtirasioista, joiden parasta ennen -päiväys oli mennyt vähintään puolta vuotta tai jopa vuotta aiemmin. Viimeksi tee oli mennyt vanhaksi reilu vuosi takaperin. Itse en kyllä ilkeisi antaa vanhaksi mennyttä.”

Aattona monessa perheessä eletään jännittäviä hetkiä, kun on lahjojenjaon aika.­

”Oma äitini antoi minulle ja sisarelleni henkilövaa’at. Ja silloisille poikaystäville suklaarasiat. Ennen joulua kysyi minulta naureskellen, olisiko se hyvä lahjaidea sisarelleni. Kielsin ehdottomasti ostamasta sellaista. Äidin mielestä olemme molemmat isokokoisia, vaikka aivan normaalin näköisiä ja kokoisia naisia, mutta hän itse onkin laiha. Hädin tuskin sain pidettyä naaman peruslukemilla, mutta en kiittänyt lahjasta. Sen verran tökerö se oli.”

”Olin salaa kurkkinut paketteja ennen joulua. Niiden joukossa olikin lupaavan näköinen pitkulainen paketti. Olin varma että se sisältää himoitsemani hiustenkihartimen. Pettymykseni oli valtava, kun selvisi, että siinä olikin uusi nokkahuilu isälle.”

”Anopilta saa lähes aina jotain koriste-esineitä tai jotain muuta, millä ei ole mitään käyttöä. Viime jouluna paketista paljastui joulukyläkoriste, jossa oli ilmeisesti valot ja musiikkia, mutta eipä nekään toimineet. Roskiin meni.”

”Edelleen muistan sen joulun, kun olin hartaasti toivonut juuri tietynlaista pipoa laskettelurinteeseen. Kun pipo ilmestyi veljen paketista ja omastani tuli mummon virkkaamat persikan väriset vermeet, oli pettymykseni sanoinkuvaamaton. Mummoa en halunnut loukata, mutta silloin en tuntenut itseäni kovin rakastetuksi.”

Aina eivät onnistu myöskään ystävät.

”Meillä ei ollut tapana vaihtaa joululahjoja kaveriporukan kanssa, mutta sinä jouluna yksi ystävä oli nähnyt ”jotain niin sun näköistä, että oli pakko ostaa”. Melkeinpä liikuttuneena otin lahjan vastaan, kun ystävä oli spontaanisti ajatellut minua. Samalla myös suretti, ettei itselläni ollut hänelle mitään. Säästin lahjan aattona viimeiseksi, koska koin sen tärkeäksi ja henkilökohtaiseksi lahjaksi. Onhan niitä kamalia lahjoja ennenkin tullut vastaan, mutta pokka on aina pitänyt. Onneksi nyt oli paikalla ainoastaan omaa sukua, joilla ei ollut lahjan kanssa mitään tekemistä, sillä naamani ei varmaan koskaan ollut venähtänyt yhtä pahasti. Paketista paljastui maailman karsein, huonolaatuisin, epäkäytännöllisin ja kamalimmin värein väritetty suolapippurisetti. Kaverin sitä kysyessä kiitin lahjasta, mutta vaihdoin aina nopeasti puheenaihetta asian tullessa esiin. Onneksi aiheeseen ei ole monesti sen joulun jälkeen palattu, sillä en tietäisi miten olla. Setti lähti aika nopeasti joulun jälkeen hyväntekeväisyyteen.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?