Perhe

SK: Nämä tavalliset suomen kielen sanat ovat yläkoululaiselle vaikeita ymmärtää – kirjailija ja äidinkielenopettaja Tommi Kinnunen kertoo kokemuksistaan

Julkaistu:

Yläkoulussa äidinkieltä opettava kirjailija Tommi Kinnunen kirjoittaa tuoreessa Suomen kuvalehdessä nuorten heikentyneestä lukutaidosta. Hän on kiinnittänyt huomiota mm. sanavaraston kaventumiseen.
Suomen Kuvalehdessä julkaistussa kirjoituksessa Tommi Kinnunen kirjoittaa, että nuorilla on vaikeuksia etenkin tekstin ymmärtämisessä. Kinnusen mukaan oppilaat eivät löydä välttämättä tekstistä vastausta kysymykseen, jos se ei lue siellä sanasta sanaan.

Opettaja-kirjailija kiinnittää huomiota myös sanavarastoon: lukemista harrastavalla teinillä se voi olla moninkertainen verrattuna nuoreen, joka ei lue kaunokirjallisuutta.

– Omille oppilailleni hankalia ovat olleet esimerkiksi sanat hangoitella, leuto, anorakki ja notkea. Onko pudistaa sama kuin puhdistaa, Kinnunen kirjoittaa.


Kinnunen nostaa esiin huolen nuorten tulevaisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Koko nykypäivän ajatus osallistumisesta ja lähidemokratiasta pohjaa siihen, että kansalainen ymmärtää lukemansa ja vastaa siihen kirjoittamalla tekstin.

Kielitoimiston sanakirja tarjoaa selityksiä vaikeisiin sanoihin.
  • hangoitella: panna vastaan, vastustella, niskoitella, olla vastahakoinen
  • leuto: ilmasta, ilmastosta: lämpimähkö, lauhkea, lauha, lenseä, leppeä
  • anorakki: tuulikankainen ohut hupullinen ulkoilupusero
  • notkea: taipuisa, joustava, norja; sulava, vetreä
Sanoilla pudistaa ja puhdistaa on todellakin eroa.
  • pudistaa: irrottaa, pudottaa t. puhdistaa ravistamalla
  • puhdistaa: tehdä puhtaaksi
Lue lisää: Onko sinulla hyvä suomen kielen sanavarasto? Testaa

Nuorten lukutaito puhutti paljon vuosi sitten. Tuolloin uutisoitiin Ylioppilastutkintolautakunnan suunnitelmista äidinkielen lukutaidon kokeen uudistamiseksi. Samassa yhteydessä Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen kertoi lukiolaisten kielitaidon rappeutumisesta. Hyytiäinen kertoi, että etenkin eräänlaiset sivistyssanat menevät helposti sekaisin, jos ne ovat muodollisesti samanoloisia, vaikka merkitys onkin toinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Lukiolaisten äidinkielen taito puhuttaa – Opettaja kertoo, mitkä sanat oppilailla menevät sekaisin

Esimerkkejä tällaisista sanoista ovat esimerkiksi konsepti ja konteksti, tiedoton ja tiedostamaton, paatunut ja paatoksellinen, Hyytiäinen kertoo.

Joukkoon mahtuivat myös sanat kuin ja mitä. Viime vuonna tehdyn jutun mukaan lukiolainen saattaa esimerkiksi kirjoittaa, että kissa on pienempi mitä koira. Samoin saatetaan kirjoittaa kysyvästi, että ketä sä oot silloin, kun pitäisi kirjoittaa kuka sinä olet.

– Mitä-sanaa huomaa käytettävän vertailussa, koska se on puheessa ihan tavallinen. Samoin vaan ja vain menevät puheessa sekaisin, Hyytiäinen kertoi IS:lle vuosi sitten.

Joissain tapauksissa sanat menevät sekaisin opiskelijoiden huolimattomuuden vuoksi. Tällaisia sanoja ovat esimerkiksi rasisti ja rasismi, sekä hedelmäinen ja hedelmällinen.

Alla olevalla testillä voit itse kokeilla, tuntuvatko lukiolaisille vaikeat sanat vaikeilta sinulle. Jos testi ei näy, pääset siihen täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt