Perhe

Väsynyt äiti järjestää yksin joulun koko perheelle jo 38. kerran: ”Haluaisin edes kerran valmiiseen pöytään”

Julkaistu:

Joulu
Joulu on ilon juhla – paitsi jos järjestelyt kasaantuvat vain yhden ihmisen harteille. Nyt IS:n lukijat kertovat miten he ovat ratkaisseet joulun aiheuttaman stressin.
Kerroimme aiemmin kahden lapsen äidistä Maaritista, joka romahtaa joka vuosi stressin alla jouduttuaan tekemään yksin koko perheen jouluvalmistelut.

– Vaihtoehdot ovat aina ne samat. Joko kokoonnumme minun perheeni kotiin tai vanhempiemme kotiin. Veljeni eivät koskaan järjestä mitään eivätkä kutsu ketään kylään, se tiedetään, Maarit kertoi tuskastuneena.
Aihe puhutti IS:n lukijoita runsaasti. Lähestyvät jouluvalmistelut poikivat monenlaisia tarinoita ja mielipiteitä siitä, miten keskitalven juhlaa tulisi viettää.

Joulu kaatuu aina äidin harteille – järjestää kaiken jo 38. kerran

”Kuulostaa niin tutulta. Miehet olettavat että pääsevät valmiiseen pöytään koska ainahan niin on tehty. Toivottavasti jokainen samassa tilanteessa oleva osaisi nyt nostaa kissan pöydälle ja lopettaa tuon rasittavan perinteen josta ei irtoa iloa kenellekään muulle kuin niille laiskureille.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei järkeä

”38. joulu meillä. Toki mieheni osallistuu ja aikuiset tyttäretkin jonkin verran mutta edes yhden kerran haluaisin valmiiseen pöytään. Tätä ei tapahdu niin kauan kun anoppi elää: hänellä on kyllä toinenkin poika ja siskon perhe mutta he eivät koskaan kutsu jouluna. Eikä tuota kehtaa yksinkään jättää. Aikuisten lastenkin perheille kiva järjestely koska meillä on suurin talo.”

Väsynyt äiti ja mummi


”Niin tuttua! Paras keino on itse muuttua, jolloin vastapuoli joutuu pakosta reagoimaan. Muutoin sinua ja äitiäsi uhkaa katkeroituminen, uhrin osa, tunne hyväksi käytöstä.”

Skilos

”Minä äitinä suunnittelen kaiken jouluna, mutta ohjeistan lapsiani työnjaossa kun tulevat meille. Sinä teet salaatin, toinen tuon ja kolmas kattaa vaikkapa pöydän. Ei siinä ole ongelmaa kenelläkään ja mukavaakin se on touhuta yhdessä eikä kukaan leiki marttyyriä.”

Fjöntta

Miehen sukulaiset jättävät jälkeensä vain kasan pyykkiä

”Muutaman vuoden katseltuani sukujoulua, päätin, että emme enää osallistu. Oli vuorovuosina neljässä eri paikassa, tehtiin muka yhdessä syötävät ja ohjelma ’minimoitiin’. Kuinkas kävi: alkoi kilpailu siitä kuka tekee parhaimmat ruoat ja ohjelman. Kun yksi juhlija aina sammui sohvan nurkkaan, alkoi vitsailu huonosta viinapäästä, lasten kuullen. Lahjat eivät koskaan olleet tasavertaisia edes lapsilla. Meille riitti ja kehitimme oman tavan juhlimiseen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rituaalien katkaisija

”Tämä on juuri se syy miksi minä nuorena perheellisenä teen joka vuosi selväksi että vietämme joulun kotona vain perheen kesken, ei tarvitse stressata silmiä ja korvia päästään siitä mitä muut sanovat ja odottavat. Olemme perheen parissa, teen itse niitä ruokia mistä me pidämme perheen kesken ja ostan lapsilleni lahjat. Jos erikseen löydän jotain muille, saatan ostaa sen, mutta en todella suostu menettämään yöuniani mistään joulusta ja siitä mitä muut saattavat sanoa tai ajatella. Piste.”

Kunpa


”En ole halunnut viettää joulujani mieheni perheen kanssa. Miehet tulevat vain yhdeksi yöksi ja yhdessäoloa on siis tasan se yksi ilta. Jättävät jälkeensä kasan pyykkiä, josta vanha anoppi valittaa minulle. Itse tuomme omat lakanat, kun tulemme kylään. Lahjojen antaminen on myös mieheni mielestä turhaa.”

Jouluihminen

Sukujoulut loppuivat kuin seinään

”Onneksi olen lopettanut sukujoulut. Ei stressiä mistään. Lahjat avataan heti aamulla ja niistä nautitaan koko päivä. Ruoastakaan ei ole stressiä, kun ei nuo jouluruoat maistu. Kaikilla hyvä mieli ja sielu lepää koko hyvin ansaitun pyhän. Ehkä olisi hyvä miettiä tätä vaihtoehtoa niin ei tarvitse stressata.”

Ääpä

”Tuntuu, että joulustressistä valittaminen on oma marttyyriuden muotonsa. Sehän on vaan yksi pyhä. Otetaan rennosti niiden kanssa, joiden seurassa on helppo olla.”

Ei ressin ressiä

”Minkä vuoksi hössöttää itsensä sairaaksi joulun vuoksi. Onneksi opin eurooppalaisen miehen myötä, ettei jouluksi hössötetä. Aattona syödään kalaa vihannesten, perunoiden ja salaatin kanssa. Kun lapsi aikuistui, niin lahjoja ei ostella, perheelle tulee yksi yhteinen lahja, vaikkapa suklaakonvehteja. Minkä vuoksi hössöttää muutaman pyhän vuoksi. Itse mieluummin istahdan sohvalle ja kuuntelen joulumusiikkia. Pitää itse ottaa ohjakset käsiin joulun vuoksi ja kääntää kelkan keula eri suuntaan.”

Silinterihattu

Joulu ilman hössötystä kissan kanssa

”Mieheni ja kolme lastamme perheineen sovimme marraskuun loppupuolella kenen luona ollaan ja sitten teemme listan kuka tekee mitäkin kotonansa ja tuo mukanaan joulun viettoon. Perinteisiä jouluruokia ei laiteta kovinkaan paljon koska kukaan ei niistä oikein tykkää niin meillä syödään jouluna juhlaruokia mistä tykkäämme. Eikä tule stressiä tunneta koska turha hössötys on poistettu, tehdään mikä on kivaa loput saa olla. Kukaan ei pahastu kun joku haluaa viettää joulun jossain muualla kuin meidän kanssa. Jokainen saa tehdä niin kuin tykkää, ei ole sukupaineita eikä rasitteita.”

Ihana joulu


”Vietän joulun yksin kissani kanssa. Loppui se hössötys, kun erosin miehestäni ja samalla hänen äidistään.”

Lucia

”Voi, voi sentään. Turha sitä on itseään stressata. Tee niin kuin itse haluat tehdä. Niin minäkin tein. En tee mitään joulusiivouksia, en jouluruokia, en ostele lahjoja, en lähetä kortteja. Teen sitä mistä tykkään. Menen mökille saunomaan ja nautin ja syön sitä mitä muinakin päivinä, en siis syö mitään jouluruokaa. Menen siis kauas sukulaisista. Ja se on ihanaa!”

Helena

Ota kantaa

Stressaavatko jouluvalmistelut?

Kyllä 27% Ei 73%
Ääniä yhteensä 4272

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt