Perhe

Kahden lapsen äiti Maarit romahtaa paineen alla aina ennen joulua – tajusi viimein syyn

Julkaistu:

Me Naiset
”Miksi sukuni miehet eivät koskaan osallistu joulujärjestelyihin”, pohtii Maarit, 40.
Näinä viikkoina monissa suomalaiskodeissa mietitään, miten sitä joulua oikein tänä vuonna vietetään. Samalla keskitalven juhlan järjestämiseen liittyy monissa perheessä kipeitä kysymyksiä ja vaiettuja odotuksia. Joulun alla moni nainen tuntee kaatuvansa jouluvelvollisuuksien alle, kuten Me Naisten haastattelema Maarit kertoo.

Kuten metatyö muutenkin, myös jouluvalmistelut kaatuvat perheissä ja parisuhteissa usein naisten niskaan. Toisaalta, yhdessäkin perheessä on usein erilaisia näkemyksiä siitä, mikä riittää jouluvalmisteluiksi: tuleeko joulu ilman joulusiivousta tai voiko joulukortit jättää lähettämättä, jos on kiire? Sitten on heitä, joille joulun valmistelu on aidosti intohimoista suurin.

Maaritin kohdalla joulustressi syntyy siitä, että suvun miehet eivät osallistu järjestelyihin millään tavalla. Näin hän kuvailee omaa joulunviettoaan:

– Äitini ääni puhelimessa väreilee. Kuulen siinä tuttua surua ja epävarmuutta. Pohdimme suvun lähestyvää joulua, eikä kumpikaan meistä taaskaan tiedä, kuinka sen tulemme viettämään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Missä ja miten juhlitaan? Kuka kokkaa? Ketkä oikeastaan ovat paikalla?

Syy arpomiseemme on simppeli. Sukumme on miesvaltainen. Olen sisarussarjamme ainoa tytär.

Kuvio alkoi kehittyä jo edellisessä sukupolvessa

Kolme veljeäni eivät ole kiinnostuneita minkäänlaisesta ennakkosuunnittelusta tai sopimisesta, kun puhutaan perhejuhlista.

Kuvio alkoi oikeastaan kehittyä jo meitä edeltävässä sukupolvessa. Myös isälläni oli kolme veljeä, joista jokaisella oli takanaan erilaisia perhevirityksiä, eroja ja poikamiespäiviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mummoni, veljesten äiti, oli suvun dynamo, joka kutoi kaikille lahjaksi villasukkia, teki kinkut ja rosollit ja komensi kaikki joulupöytään.

Lapsuudestani muistan, miten setäni maleksivat suvun yhteiseen joulupöytään kuin isot lapset. Koskaan he eivät osallistuneet esimerkiksi joulun järjestelyihin eivätkä tuoneet lahjoja kenellekään. Heistä kaikki sellainen pipertely oli niin sanotusti ’akkojen hommaa’.

Mummoni ja setäni lepäävät jo haudassa. Vanhempani ovat lähes kasikymppisiä, pirteitä ikäihmisiä, minä ja veljeni aikuisia parhaassa työiässä. Minä olen meistä neljästä ainoa, jolla on omia lapsia.

Vaihtoehdot ovat aina ne samat

Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut. Sukumme juhlakulttuuri. Esimerkkinä tämä: jo viikkoja ennen joulua kiltti ja kaikkien parasta ajatteleva äitini alkaa soitella minulle ja kysellä, miten ME tänä vuonna joulun teemme.

Vaihtoehdot ovat aina ne samat. Joko kokoonnumme minun perheeni kotiin tai vanhempiemme kotiin. Veljeni eivät koskaan järjestä mitään eivätkä kutsu ketään kylään, se tiedetään.

Lahjoja veljeni tuovat vain, jos sattuvat joulun koittaessa olemaan seurustelusuhteessa, jolloin paketit ovat kiusallisen selvästi heidän parempien puoliskoidensa hankkimia ja paketoimia. Jos he ovat yksin, lahjoja ei tule. Itse he kuitenkin selvästi olettavat saavansa niitä.

Jos jupisen asiasta, äidilleni tulee paha mieli ja minulle siitä syyllinen olo. Jos taas yritän nostaa kissan pöydälle veljieni kanssa, he vain ihmettelevät ’kireyttäni ja stressaamistani’.

Siksi yleensä vaikenen ja teen parhaani, että mukavat kulissit pysyisivät pystyssä. Sisimmässäni toivon, että veljeni oivaltavat asian itse ja petraavat käytöstään oma-aloitteisesti.

Itsellänikin on poika ja tytär. Enojensa käytöksen lapseni osaavat ottaa jo itsestäänselvyytenä. Joskus katselen lapsiani ja mietin, onnistunko itse katkaisemaan vahingollisen sukuperinteen.

Pystynkö opettamaan molemmille lapsilleni, että ihmissuhteet ovat aina kaksisuuntainen tie? Entä sen, ettei sukupuoli saa määrätä sitä, miten muita ihmisiä kohdellaan?”

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Maaritin koko tarinan voit lukea täältä.

Lue lisää:

Tajuttoman tyylikäs joulutorttu! Klassikkoherkku taitellaan nyt lumihiutaleen muotoon

Tonttuovi onkin tänä vuonna lyhty! Janina, 34, tuunasi vanhan tonttuoven 80 eurolla – katossa jopa minikristallikruunu

Jouluttajista miehiä vain 3 prosenttia – Mikko, 46, askartelee tonttuovet ja joululyhdyt myös lapsilleen ja suvulleen

Kolmen lapsen isä Sebastian saa kiksit metatyön tekemisestä: ”Nautin siitä, että löydän tarjoustuotteita”

Kuulostaako tutulta? Onko joulu teidänkin suvussanne naisten vastuulla? Keskustele alla!

Ota kantaa

Onko joulun suunnittelu teidän suvussanne naisten homma?

Kyllä 68% Ei 32%
Ääniä yhteensä 2566

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt