Tapani rakastui japanilaiseen Keikoon sähköpostipalstalla – Suomessa moni luulee maisterisnaista ostovaimoksi - Perhe - Ilta-Sanomat

Tapani rakastui japanilaiseen Keikoon sähköpostipalstalla – Suomessa moni luulee maisterisnaista ostovaimoksi

Suomen pimeys tekee Keikon joskus surulliseksi. Iloa elämään tuovat aviomies Tapani sekä kaksi lasta.

Julkaistu: 28.11.2018 19:00

Tapanin ja Keikon rakkaustarina sai alkunsa sähköpostipalstan kautta. Nykyään he elävät onnellista perhe-elämää Suomessa.

Vuoden 2016 elokuussa suomalainen Tapani odotti Tokion valtavalla rautatieasemalla treffiseurakseen junalla Osakasta saapuvaa Keikoa. Japanissa lomaillut Tapani oli valinnut päälleen kirkkaan oranssin paidan, minkä ansiosta Keiko bongasi miehen helposti ihmisvilinän keskeltä.

Kohtaaminen sujui rennoissa merkeissä, sillä pari piti jo ennen ensitapaamistaan yhteyttä sähköpostikaveripalstan kautta – tosin vain kaverimielessä.

Treffien jälkeen Tapani joutui hyvästelemään Keikon, sillä nainen suuntasi junalla takaisin Osakaan.

Hyvästeihin suhde ei kuitenkaan jäänyt, ei edes välimatkasta huolimatta. Yhteydenpito parin välillä tiivistyi entisestään ja tänä vuonna pari pääsi viimein aloittamaan yhteisen elämänsä Suomessa.

”Puhutaan ja pussataan”

Nykyään Tapani, 38, ja Keiko, 43, asuvat Keski-Suomessa. Naimisiin mentiin viime elokuussa. Uusioperheeseen kuuluvat 8-vuotias poika Keikon aiemmasta suhteesta ja parin yhteinen yksivuotias tytär.

– Japanissa kasvatus on tiukempaa, esimerkiksi korvasta tarraaminen on normaalia, Tapani pohtii kasvatuseroja.

Suomessa asuminen tuntuu ainakin tällä hetkellä pariskunnan mielestä Japaniin muuttoa helpommalta.

– Oleskelulupaan liittyvät asiat ovat olleet pitkään haasteena. Se luo stressiä perhe-elämään, paistaa arjessa ja töissä. Parisuhde kestää, mutta jos tätä kestää vuosia, niin pitää harkita muuttoa Japaniin, Tapani pohtii.

Pari myöntää, että pienet kulttuurierot tulevat välillä esiin suhteessa.

– Jos meille tulee riita, on pakko puhua. Meidän parisuhteessa puhutaan ja pussataan, koska muuten asiat eivät toimi. Pitäähän sitä suomalaisessakin parisuhteessa puhua, jos tahtoo jutun toimivan, mutta meidän on panostettava puhumiseen juuri siksi, että tulemme eri kulttuureista, Tapani summaa.

Keiko opislee suomen kieltä ja ymmärtää jo hyvin lukemaansa.

Keikoa luullaan ostovaimoksi

Tapanin ja Keikon mielestä Suomen ja Japanin välillä ei ole niin suuria kulttuurieroja, mitä moni saattaa olettaa. Ennakkoluuloja he kohtaavat satunnaisesti.

– Onneksi vaimoni ei kuule kaikkea, ja parempi on, ettei kuule. Jopa töissä jotkut saattavat sanoa, että taas raahattiin yksi aasialainen Suomeen. Joissain kaupoissa palvelu on todella jäätävää, Tapani suree.

Parin mukaan pahimmat ennakkoluulot ovat useimmiten vanhemmilla naisilla ja nuoremmilla miehillä. Keikoa on luultu ostovaimoksi, vaikka nainen on todellisuudessa koulutukseltaan oikeustieteen maisteri.

– Moni tuntuu luulevan, että hän tulee savimajasta. Muutamat pitävät häntä onnenonkijana.

Rakastunut aviopari myöntää, että ennakkoluulot ovat ikäviä.

– Vaimoni pahoittaa kyllä mielensä kaikesta tällaisesta, Tapani harmittelee.

Japanilainen vaimo osaa yllättää

Tapani kuvailee vaimoaan avoimeksi ja tunteet näyttäväksi.

– Hän on erittäin ahkera tekemään ruokaa ja osaa yllättää aina kaikella uudella. Hän on todella kaunis nainen minun silmissäni.

Tapanin oman kokemuksen mukaan hänen vaimonsa eroaa suomalaisista naisista ainakin siinä, kuinka tärkeää keskustelu on. Keiko ei myöskään ole unohtanut kaikkia japanilaisia tapojaan.

– Vieläkin tahtoo tulla kumarrusta ja muita japanilaisia tapoja. Toisaalta ne ovat arkea rikastavia asioita.

Japanilaisessa vaimossa hänet on yllättänyt yksi asia.

– Japanilainen nainen on yllättävän pippurinen, vaikka monesti heidän luullaan olevan nöyriä.

Tapani ja Keiko kävivät Japanin matkallaan kuvauskoneessa.

Pimeys tekee Keikon välillä surulliseksi

Keiko puolestaan kertoo viihtyvänsä Suomessa hyvin, mutta myös ikäviä puolia löytyy.

– Suomessa ei paljon hymyillä. Moni on yllättävän vakavia kasvoiltaan. Pimeys tekee minut joskus surulliseksi, sillä aurinko ei paista pitkään.

Keiko myöntää, että Suomessa on japanilaisena naisena todella yksinäistä.

– Suurin osa aasialaisista naisista Suomessa on thaimaalaisia, kiinalaisia tai filippiiniläisiä. Onneksi lähistöllä asuu japanilainen nainen ja voin käydä Japanin Ystävät -tapaamisissa, Keiko selostaa.

Myös Keiko haluaa kehua suomalaista aviomiestään.

– Suomalainen mies auttaa lasten kanssa. Jopa miehen isä auttaa lastenhoidossa, hän kiittelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?