Perhe

Virpi, 38, pitää lapsista, mutta ei halua itse äidiksi – ”Olen aina arvostanut omaa aikaa”

Julkaistu:

Syntyvyyden laskusta on tullut iso yhteiskunnallinen puheenaihe. Syitä vauvojen vähyyteen on monia: osa ei vain halua lasta. Myös Virpi Pohjolainen huomasi jo varhain, ettei hän halua lasta.
Kolarin Äkäslompolossa asuva Virpi Pohjolainen, 38, huomasi jo hyvin nuorena, ettei hän halua ryhtyä äidiksi. Pohjolainen sanoi omalle äidilleen jo 19 vanhana, ettei aio tehdä äidistään mummoa. Mieli ei ole muuttunut ajan saatossa, ja Pohjolainen hankki kolme vuotta sitten sterilisaation.

Pohjolaisen kolmesta sisaruksesta kahdella on lapsia, joten Pohjolaisen äidistä tuli kuin tulikin isoäiti.

– Siskoni sai toisen lapsensa, kun olin 20. Olin mukana synnytyksessä. Sanoin silloin hänelle, että hän ei tule näkemään minua samassa tilanteessa, Pohjolainen nauraa.

Pohjolainen pitää lapsista. Pohjolainen on yrittäjä, hänellä on talli, ja toiminta keskittyy vaellusratsastukseen. Asiakkaina käy paljon lapsia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen ollut aina kovin itsenäinen ja arvostanut omaa aikaa ja omia juttujani. En missään nimessä inhoa lapsia. Tykkään tehdä lasten kanssa töitä ja olla veljeni 4-, 9- ja 10-vuotiaiden lasten kanssa tekemisissä. Lapsen hankkiminen ei vain ole ollut oma juttuni, Pohjolainen kertoo.

Lue lisää: 15 000 suomalaista paljasti: Näistä syistä emme hanki lapsia – ”En pidä siitä mihin suuntaan Suomi on menossa”

Vapaaehtoinen lapsettomuus merkitsee Pohjolaiselle vapautta.

– En haluaisi, että joku olisi minusta niin riippuvainen tai olisin vastuussa toisesta ihmisestä. Ei tarvitse miettiä, voiko lasta viedä jonnekin tai voinko lähteä, minne haluan. Koen, että on helppoa, kun ei ole lapsia. Aamut ovat minulle tärkeitä. Tykkään, kun on aikaa. Se, että minun täytyisi laittaa velliä jonkun suuhun, kun koitan juoda kahvia, ei ole kauhean innostava ajatus, hän sanoo.

Se, ettei Pohjolainen haaveile äitiydestä, ei ole ollut ongelma myöskään silloin, kun hän on seurustellut. Useimmat ystävätkään eivät ole päivitelleet Pohjolaisen ratkaisua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Osa on sanonut, että sehän on jokaisen oma juttu. Suurin osa on ottanut sen tosi hyvin vastaan. Vielä kymmenen vuotta sitten, yksi ystäväni sanoi, että kyllä se mieli muuttuu, kun kohtaat sen oikean. Sanoin, ettei tämä ole miehestä kiinni. Se on oma asiani, Pohjolainen kertoo.

Jotkut ovat jaksaneet ihmetellä valintaa olla hankkimatta jälkikasvua. Pohjolaiselta on kysytty, mikä hänessä on vikana, sillä ”kaikkihan haluavat lapsia”, hän kertoo.

Ensimmäisen kerran Pohjolainen pyysi sterilisaatiota, kun hän oli 31-vuotias.

– Minulle ei myönnetty sitä. Se oli lainvastaista, minulla olisi ollut siihen oikeus. En vain älynnyt pitää puoliani silloin, Pohjolainen sanoo.


Lääkäri kyseenalaisti pyynnön, Pohjolainen kertoo.

– Hän sanoi suoraan, että koska olin sen verran nuori, hän kertoi uskovansa, että mieleni muuttuu, Pohjolainen kertoo.

Sterilisaation voi lain mukaan saada Suomessa, kun on täyttänyt 30 vuotta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa ikäraja toimenpidettä varten on 25 vuotta.

– Toivon, että ikärajaa laskettaisiin Suomessakin, Pohjolainen sanoo.

Erään kerran Pohjolaiseen iski vauvakuume.

– Olin silloin yläasteella yhdeksännellä luokalla. Onneksi en hankkiutunut silloin raskaaksi. Minulla ei ole äidillisiä tunteita, en ihannoi sitä, että minulla olisi iso maha ja joku kasvaisi sisälläni. Vapaus ja helppous ovat olleet minulle suurimmat tekijät siihen, miksen ole halunnut lasta, hän sanoo.

Lue lisää: Tekisitkö lapsen, jos saisit tuhat euroa? Puoluejohtajat pohtivat vauvarahaa pelastamaan Suomen

Tästä on kyse

Suuri joukko ihmisiä jättää lapsiperheen perustamatta ja vapaasta tahdostaan. Asia on käynyt selväksi muun muassa IS:n nettikyselyssä, jossa tuhannet ihmiset kertoivat olevansa vapaaehtoisesti lapsettomia. Kysymykseen siitä, mikä on suurin yksittäinen syy lapsettomuudelle, vastasi yli 15 000 ihmistä. Heistä 21,8 prosenttia vastasi kysymykseen, etteivät he halua ollenkaan lapsia.

Kyselyssä saattoi antaa myös avoimia vastauksia. Moni oli tahtomattaan lapseton, ja syynä sille olivat esimerkiksi se, ettei vastaajalla ollut kumppania tai biologisen lapsen hankkiminen oli mahdotonta.

Syitä vapaaehtoiseen lapsettomuuteen oli myös lukuisia: joku oli huolissaan raskauden merkityksestä ulkonäköön, kun joku ei uskonut, että olisi hyvä vanhempi. Ihmiset olivat tyytymättömiä yhteiskunnalliseen tilanteeseen, eivätkä tahtoneet tuoda jälkikasvuja nykyiseen maailmaan. Vastauksissa mainittiin toistuvasti myös ilmastonmuutos. Useat kirjoittivat, että lapsen hankkiminen ei tunnu järkevältä, koska suuri väkimäärä kuormittaa ympäristöä.

Kyselyn taustalla on Tilastokeskuksen väestöennuste, joka julkaistiin viime viikolla. Ennusteesta kävi ilmi, että syntyvyys on niin alhainen että väkiluku kääntyy tulevaisuudessa laskuun. Jos ennuste toteutuu, Suomen väkiluku on 2050-luvulla pienempi kuin nyt.