15 000 suomalaista paljasti: Näistä syistä emme hanki lapsia – ”En pidä siitä mihin suuntaan Suomi on menossa”

Kymmenet tuhannet vastasivat IS:n nettikyselyyn syntyvyydestä. Ihmiset kertoivat, että lapsettomuuteen vaikuttaa työtilanne, parisuhteen uupuminen, halu kokea ja yksinkertaisesti se, ettei lapsiperheen elämä kiinnosta.

22.11.2018 6:02 | Päivitetty 22.11.2018 18:23

Vuodesta 2018 tulee kolmas vuosi perä jälkeen, kun ihmisiä kuolee Suomessa enemmän kuin syntyy, selviää Tilastokeskuksen viime viikolla julkaisemasta väestöennusteesta.

Nuorten määrä uhkaa vähentyä Suomessa merkittävästi.

Ennusteen mukaan alle 15-vuotiaita olisi Suomessa vuonna 2030 noin 760 000, mikäli syntyvyys pysyisi nykyisellä tasolla. Vielä 1970-luvulla alle 15-vuotiaita oli Suomessa miljoona.

Työikäisen väestön odotetaan vähenevän vuoteen 2030 mennessä 57 000 henkilöllä. Huoltosuhde nousee tulevina vuosikymmeninä, mutta aiempia ennusteita hitaammin.

Ennusteen mukaan nettomaahanmuutto ylläpitäisi väkiluvun kasvua vuoteen 2035 saakka, jolloin Suomen väkiluku olisi 5,62 miljoonaa ihmistä. Seuraavaksi väkiluku kääntyisi laskuun. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan väkiluku olisi 2050-luvulla jo pienempi kuin nyt.

Ilta-Sanomat kysyi verkkosivuillaan, mikä on merkittävin yksittäinen syy siihen, ettei lapsia ole hankittu. Kyseiseen kysymykseen vastasi reilut 15 300 ihmistä. Kaikkiaan syntyvyyttä koskevaan nettikyselyyn vastasi noin 30 000 ihmistä. Noin 70 prosenttia vastaajista on naisia, vajaa 30 prosenttia miehiä ja alle prosentti kertoi, että sukupuoli on muu kuin mies tai nainen.

Valtaosa koko kyselyyn osallistujista, vajaa 40 prosenttia, oli 26–35-vuotiaita, vähiten kyselyyn osallistui yli 55-vuotiaita. Toiseksi suurin ikähaarukka oli 36–45-vuotiaat, mitä seurasi 18–25- ja 46–55-vuotiaat.

Kyselyssä oli kahdeksan vastausvaihtoehtoa. Annettuja vaihtoehtoja oli seitsemän ja niitä olivat se, ettei vastaajalla ole parisuhdetta, hän ei halua lasta nykyisessä parisuhteessaan, vastaaja ei voi saada lasta biologisista tai terveydellisistä syistä, hän ei halua hankkia jälkikasvua taloudellisen tilanteen takia, työuran vuoksi, opiskelujen takia tai vastaaja ei halua ollenkaan lasta.

Kyselyssä saattoi myös kertoa, että lapsettomuuden taustalla on jokin muu syy kuin annettu vaihtoehto.

IS kävi vastauksia läpi Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessorin Osmo Kontulan kanssa.

Yleisin IS:n kyselyssä annettu vastaus lapsettomuuden syyksi kuului, ettei vastaaja halua ollenkaan lapsia. Näin ilmoitti 21,8 prosenttia kysymykseen vastanneista.

– Väestöotannassa niiden osuus, jotka eivät halua lasta, on 15–20:een prosenttiin, tulos vaihtelee vähän eri kyselyissä.

 Elämässä on paljon kilpailevia vaihtoehtoja ja houkutuksia.

Kontulan mukaan siihen, ettei yksilö yksiselitteisesti halua lapsia, liittyy usein nykyinen elämäntapa, jonka moni nuori nykyään valitsee.

– Elämässä on paljon kilpailevia vaihtoehtoja ja houkutuksia. Koetaan, että ne pitäisi ehtiä kokea ja elää ennen kuin mahdollisesti perheellistytään. Näitä on nykyään enemmän kuin ennen, ja se aikaperspektiivi, jossa eletään, on entistä lyhyempi. Tässä ja nyt pitäisi ehtiä kokea niitä ja näitä asioita, eikä mietitä sitä, miltä elämä tuntuu sitten 60-vuotiaana, kun niitä lapsia ei olekaan.

Lapsi hankitaan nykyään noin kolmekymppisenä, ja syntyvyys on laskenut viimeisen seitsemän vuoden aikana selvästi, Kontula kertoo.

– Nythän näyttää siltä, että käytännössä joka viides jää lapsettomaksi siinä kohtaa elämää, kun ei ole enää biologisesti mahdollista saada lapsia.

Toisella sijalla vastatuista syistä oli se, ettei vastaaja tahdo perustaa perhettä taloudellisen tilanteen takia (20,3 prosenttia vastaajista).

– Taloudellisilla syillä perustellaan sitä, miksi lapsia ei ole vielä hankittu tai miksi ne ovat kokonaan jääneet hankkimatta, mutta kun syntyvyys on laskenut nyt viime aikoina, taloustilanne ei ole heikentynyt samalla. Se ei ikään kuin selitä muutosta, mutta on yksi merkittävä syy siihen, päättääkö ihminen hankkia lapsia vai ei.

Muutosta selittävät yleiset kulttuuriin ja elämäntapaan liittyvät asiat, Kontula sanoo.

 Se, ettei löydä kumppania, on ollut yksi yleisimmistä syistä.

Kolmanneksi suurin vastaajajoukko (18,9 prosenttia) ei löytänyt kyselyn vastausvaihtoehdoista sopivaa yksittäistä syytä tilanteelleen, ja moni kertoi syistä itse. Neljänneksi isoin porukka (15,8 prosenttia) kertoi syyksi sen, ettei ole parisuhdetta.

– Se, ettei löydä kumppania, on ollut yksi yleisimmistä syistä, kun on kysytty, miksi ei ole hankkinut lasta, vaikka on halunnut. On paljon ihmisiä, jotka toivovat lasta, mutta eivät ole saaneet sitä syystä tai toisesta. Kumppanin puute on normaalisti ihan kärjessä.

Viidenneksi valituin selitys lapsettomuudelle oli opinnot (10,5 prosenttia vastaajista), kuudenneksi työura (7 prosenttia).

– Lapsenhankinnassa on kysymys siitä, mitä lapsen tai perheen odottaa tuovan omaan elämään, miten ihminen odottaa, että siihen pitäisi panostaa ja mikä on itselle tuleva hyöty ja ilo, mikä siitä koituu ja mitä kaikkea pitää tehdä ja mistä kaikesta pitää luopua. Näitä asioita ihmiset puntaroivat ja tietyllä tavalla laskelmoivat mielessään. He lykkäävät päätöstä, kun eivät ole varmoja siitä, onko se kuitenkaan minulle hyvä juttu.

Kyselyssä toiseksi harvinaisin syy oli se, ettei lapsenhankinta ole mahdollista biologisista tai terveydellisistä syistä.

Pieni joukko koki myös, ettei halua lasta nykyisessä parisuhteessaan (1,3 prosenttia).

Tilanne on jakautunut. Kontulan mukaan kolmasosa väestöstä taas hankkii vähintään kolme lasta. Kontula kertoo, ettei lastenhankintaan pitäisi painostaa. Sen sijaan heitä, jotka haluavat jälkeläisiä, tulisi tukea, Kontula kertoo.

– Täällä Väestöliitossa on otettu kantaa siihen, että silloin jos ihmiset ilmaisevat haluavansa vaikka kaksi lasta, mutta eivät saa niitä, heille pitäisi olla avuksi.

Väestöliiton mukaan lapsia haluaville tulisi antaa tukea.

Ilta-Sanomat pyysi ihmisiä kertomaan nettikyselyssä, miksi he eivät ole hankkineet lasta. Syntyvyyskyselyssä selviää, että syitä sille, miksei lasta ole hankittu, on suuri määrä.

Eräs kirjoitti, että lastenteko tulisi laittaa jäihin ilmastonmuutoksen takia. Samaa mieltä oli moni muukin.

– Suurin ilmastoteko mitä voin tehdä, toinenkin tuumasi.

Syitä löytyi myös yhteiskunnasta.

– Yleisesti en pidä siitä mihin suuntaan Suomi on menossa ja miksi se on muuttumassa. Tarkempia syitä en jaksa alkaa erittelemään koska niitä on paljon. Olen päättänyt että yhtäkään lasta en aio tehdä tähän maahan kärsimään ja maksamaan nykyisten päättäjien tekemiä päätöksiä.

Myös elämäntilanteella on merkitystä.

– En halua lasta tähän elämäntilanteeseen enkä ole vielä valmis äidiksi, muuan vastaaja ilmaisi.

Ja kokemuksella:

– Haluan ensin kasvaa itse ihmisenä. Opiskella vielä lisää, olla töissä, matkustella ja viettää vain aikaa poikaystäväni kanssa, yksikin sanoitti.

 En halua lasta, koska en jaksa panostaa siihen niin paljon kuin omasta mielestäni pitäisi.

Jotkut kertoivat, ettei opintojen ja työelämään siirtymisen välillä ole löytynyt vielä sopivaa hetkeä jälkikasvun hankkimiselle.

Yksi kertoi olleensa asian suhteen passiivinen, koska asia ei ole hänelle niin tärkeä, että lapsensaanti olisi ehdotonta. Sama kirjoittaja kertoi, ettei myöskään ole jyrkästi perheen perustamista vastaan.

Koska kumppanilla on lapsi, omaa biologista ei tullut hankittua, yksi vastaajista kertoi.

– Tuli avioliitossa kumppanin mukana kaupan päälle.

Useat kirjoittivat, että synnytys pelottaa. Jotkut pelkäsivät esimerkiksi ulkonäkönsä puolesta.

– En halua pilata omaa ulkonäköäni sekä kärsiä jonkun muun takia.

Kaikki eivät myöskään usko, että sopisivat vanhemmiksi.

– En halua lasta, koska en jaksa panostaa siihen niin paljon kuin omasta mielestäni pitäisi. Lisäksi ajatus synnytyksestä pelottaa ja ahdistaa. Olisin huono äiti.

Oletko vapaaehtoisesti lapseton? Oletko päättänyt, että et halua lapsia? Ota yhteyttä: karoliina.paananen@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?