IS:n Joulutarinakisan tuomari on kirjoittanut yli 80 kirjaa – ”Kyky haaveilla ja keksiä omia tarinoita vie elämässä pitkälle” - Perhe - Ilta-Sanomat

IS:n Joulutarinakisan tuomari on kirjoittanut yli 80 kirjaa – ”Kyky haaveilla ja keksiä omia tarinoita vie elämässä pitkälle”

IS:n Joulutarinakisan tuomarina toimii kirjailija Tittamari Marttinen.

Julkaistu: 24.11.2018 7:58

Ilta-Sanomien jouluaiheiseen kirjoituskilpailuun on jo tullut koululaisten tarinoita joulun kommelluksista. Aikaa on sunnuntaihin 9.12. asti.

Siitä on jo kymmenen vuotta, kun Ilta-Sanomat julisti ensimmäisen Joulutarinakisan alakoululaisille.

Kisan vastaanotto yllätti – ensimmäisenä vuonna tarinoita tuli peräti 3 500 ja puoli toimitusta piti valjastaa lukemaan lasten kirjoituksia.

Nyt kirjoituskilpailu on käynnissä 11:nnen kerran. Tänä vuonna aiheena on Kommellusten joulu. Jonkin verran tarinoita on jo tullut, mutta kirjoitusaikaa on itsenäisyyspäivän jälkeiseen viikonloppuun asti, joten vielä ehtii hyvin kehitellä kertomusta ja pukea sen sanoiksi. Joulutarinakisaan voivat osallistua 6–13-vuotiaat alakoululaiset.

Ensin joulutarinat lukee esiraati, mutta voittajat valitsee tuttuun tapaan lasten- ja nuortenkirjailija Tittamari Marttinen. Hän on kirjoittanut yli 80 kirjaa, muun muassa Viivi Pusu- ja Leon lemmikkiuutiset -sarjoja, ja kiertänyt paljon kouluissa puhumassa lapsille ja nuorille kirjoittamisesta ja lukemista.

Joulutarinakisaan osallistuva kirjoitus voi olla suorasanainen tai runo. Kisassa on kolme sarjaa eri ikäluokille. Sarjan paras palkitaan 200 euron rahapalkinnolla, ja toinen ja kolmas saavat laadukkaan nuortenkirjan.

Myös kouluissa voidaan osallistua Joulutarinakisaan. Kaikki luokan tarinat voi toimittaa kilpailuun, mutta toivomme, että luokka tai opettaja valitsee kolme parasta tarinaa ja merkitsee ne.

Voittajat kerrotaan lauantaina 22. joulukuuta Ilta-Sanomissa, jossa julkaisemme tarinoista parhaat. Ne julkaistaan myös iltasanomat.fi:ssa. Voittajiin otetaan yhteyttä myös suoraan.

Kirjoitukset tulee palauttaa viimeistään sunnuntaina 9. joulukuuta sähköpostitse sarjan omaan osoitteeseen. Luemme vain suoraan sähköpostilomakkeella olevat tarinat, emme avaa liitteitä.

Kilpailutarinoita julkaistaan Joulutarinakalenterissa Ilta-Sanomien lehdessä sekä osoitteessa www.is.fi/joulutarina.

Lisätietoja voi kysyä sähköpostitse osoitteessa joulutarina@iltasanomat.fi

Lue tarkat osallistumisohjeet täältä: IS:n joulutarinakisa lapsille tulee taas – kirjoita ja osallistu!

Tuomari Tittamari Marttisen kisatervehdys: ”Jouluna mikään ei ole ihan tavallista”

”Ilta-Sanomien Joulutarinakisa tuo minulle joka vuosi parhaan joulumielen. Virittäydyn joulun tunnelmaan lukemalla lasten ja nuorten joulutarinoita. Niissä on sekä aitoa joulun tunnelmaa että kirjoittamisen iloa.

Olen vuosien ajan jutellut kirjailijana lasten kanssa kirjoittamisesta ja lukemisesta, ja yksi nuoria kirjoittajia innoittava aihepiiri on joulu kaikessa taianomaisuudessaan. Se on loman, ilon, vapauden, mielikuvituksen ja leikkisyyden aikaa. Se on totta ja tarua samaan aikaan.

 Monet nuoret, joiden tarina on julkaistu Ilta-Sanomissa, ovat innostuneet kirjoittamisesta muutenkin.

Kommellusten joulu, joka on tämänvuotinen teema, tuntuu erityisen inspiroivalta, koska monet lapset ja nuoret mieluiten lukevat tekstejä, joissa on vauhtia, sattumuksia ja yllätyksiä.

Parhaat tarinat ovat kirjoittajilleen sellaisia, joita itse mieluiten lukisi. Jouluna sattuu kaikkea erikoista, hassua ja yllättävää. Jouluna mikään ei ole ihan tavallista. Eikä jouluna ole kiirettä minnekään!

Lasten ja nuorten lukeminen on entistä tärkeämpää. Lukutaito on nyt polttopisteessä. Se on kyky ja tapa pysyä kiinni ajassa ja ajankohtaisissa asioissa ja toisaalta saada siivet tarinoiden ajattomaan maailmaan.

Monien lukukampanjoiden tarkoituksena on innostaa nuoria erilaisten tekstien ja tarinoiden pariin. Kyky kertoa omista ajatuksistaan, eläytyä empaattisesti eri kertomuksiin ja niiden sankareihin, kirjoittaa, haaveilla ja keksiä omia tarinoita ja leikkiä sanoilla ja sanonnoilla vie elämässä pitkälle – ja se on oikeasti hauskaa. Huvi ja hyöty lyövät kättä.

  Jouluna sattuu kaikkea erikoista, hassua ja yllättävää.

Paras tapa innostaa lapsia ja nuoria kirjoittamaan ovat juuri tällaiset kilpailut. Nuoret saavat kertomuksilleen lukijoita, ja lukijat tutustuvat lasten ja nuorten maailmaan. On upeaa päästää mielikuvitus lentoon, keksiä ja kirjoittaa silkasta kirjoittamisen ilosta – ja saada tekstilleen lukijoita!

Monet nuoret, joiden tarina on julkaistu Ilta-Sanomissa, ovat innostuneet kirjoittamisesta muutenkin. Elämän monissa tilanteissa on hyötyä siitä, että osaa ilmaista itseään sanallisesti, kirjoittaa havainnoistaan, keksiä tarinoita ja kuvitella, haaveilla, huvitella, leikkiä, sanoa ajatuksiaan ja mielipiteitään ääneen.

Monena vuonna Ilta-Sanomissa on julkaistu aivan upeita tekstejä. Nuoret ovat taitavia ja innostuneita kirjoittajia. Ihanaa, että taas tänä vuonna saamme lukea nuorten kirjoittajien tekstejä.

Joulutarinakisan ensimmäinen palkinto on 200 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet saavat WSOY:n tai Tammen uutuuskirjan.

Virittäydy sinäkin joulun tunnelmaan ja anna mielikuvitukselle siivet! Mitä kaikkea jouluna voi tapahtua, ja millaisia kommelluksia liittyy joulun odotukseen ja joulunviettoon? Joulu on taianomainen maailma, joka vie sekä todellisiin että hurjan mielikuvituksellisiin tapahtumiin.

Kirjailijana nautin eniten juuri kertomuksista, joissa sattuu ja tapahtuu yllätyksiä! Odotan siksi innolla sitä, mitä nuoret kirjoittajat tänä vuonna keksivät. Tarinoiden maailmassa kaikki on mahdollista.

Millainen on kommellusten joulu? Kertokaa, kuunnelkaa, katselkaa, näyttäkää! Nyt päästetään joulumieli valloilleen!”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?