Mirkalla, 43, oli syvä ennakkoluulo irakilaisia miehiä kohtaan – sitten hän rakastui turvapaikkaa hakeneeseen Sameriin: ”Ystävät hylkäsivät”

Mirkan lapsiperhearkea varjostaa jatkuva epätietoisuus. Pelkona on se, saako Samer-puoliso jäädä Suomeen.

Pari on ollut naimisissa 10 kuukautta.

16.11.2018 19:00

Kun 43-vuotias Mirka Helin tapasi muutama vuosi sitten Helsingissä mielenosoitukseen osallistuneen irakilaisen miehen, oli hänen mielikuvansa irakilaismiehistä kaikkea muuta kuin hyvä.

– Ajattelin, että he ovat geelitukkaisia naistennaurattajia, jotka hengaavat vain kavereidensa kanssa.

Pari päivää myöhemmin Mirkan tapaama 34-vuotias Samer lähestyi häntä Facebookissa. Mies oli Suomessa turvapaikanhakijana.

Pari rakastui ja on ehtinyt pitää yhtä lähes kahden vuoden ajan. Naimisiin mentiin alkuvuodesta.

Mielikuva irakilaismiehistä onkin nyt täysin muuttunut. Mirka kertoo yllättyneensä miehensä hyvyydestä ja auttavaisuudesta.

– Irakilaismiehet auttavat ystäviä ja vieraita pyyteettömästi. Lapset ovat tärkeitä irakilaisille ja heitä kuunnellaan ihan eri tavalla kuin suomalaisessa kulttuurissa.

”Mieheni on osallistuva perheenisä”

Mirka nostaa parhaaksi ominaisuudeksi miehessään juuri perhekeskeisyyden. Mies laittaa kotona ruokaa päivittäin, käy kaupassa ja siivoaa.

Parilla ei ole yhteisiä lapsia, mutta mies on ottanut Mirkan lapset kuin omakseen.

– Kasvatuksellisesti mieheni on parempi ymmärtämään ja keskustelemaan 10-vuotiaan poikani kanssa. Hän saa pojan aina ymmärtämään asiat myös toisten näkökulmasta.

– Mieheni on osallistuva perheenisä. Hän kohtelee minua kunnioittavasti ja tuo usein kukkia tai herkkuja vain ilahduttaakseen minua, Mirka jatkaa kehujaan.

Mirkan mies on tottunut länsimaalaisiin tapoihin, eivätkä kulttuurierot ole aiheuttaneet törmäyskursseja suhteessa. Miehen kulttuurista parin arjessa ainoa näkyvä asia on eksoottisempi arkiruoka.

– Juhlissa puolestaan näkee kulttuurieron sillä, että miehet eivät juo alkoholia, mutta tanssivat ja pitävät silti hauskaa.

Ystävät hylkäsivät – vihaviestien tulva valtava

Mirka paljastaa olleensa itse aikaisemmin maahanmuuttokriittinen ja myös hänen ystäväpiiriinsä kuului ennen paljon samanmielisiä.

– Minulta lähti paljon ystäviä, kun he kuulivat, että seurustelen turvapaikanhakijan kanssa. Perheeni suhtautui aluksi epäileväisesti suhteeseen ja mieheen.

Mirka kertoo saavansa myös ventovierailta ihmisiltä viestejä, joissa häntä haukutaan rumin sanoin. Hän näyttää saamiaan viestejä sekä perheestään verkossa julkaistuja kommentteja. Niitä on kymmeniä – ja ne ovat häijyjä.

Mirkan mukaan rasismi onkin lisääntynyt ja sitä kohtaa myös kaduilla.

– Miestäni on haukuttu poikani kuulleen suomeksi pedofiiliählämiksi. Junassa ihmiset saattavat vaihtaa paikkaa ja huokaista ääneen, että terroristi. Näitä tapahtuu hyvin usein.

 Ulkopuolelta tuleva vihamielisyys on välillä musertavaa, mutta en kadu, että olen häneen rakastunut.

Pelko tulevaisuudesta: ”Hirveää elää epätietoisuudessa”

Mirka myöntää, että ilkeät viestit satuttavat. Toinen perheen onnea varjostava ja arjessa jatkuvasti läsnä oleva asia on pelko.

Mirka kertoo pelkäävänsä, saako hänen miehensä jäädä Suomeen. Hänen mukaansa mies on saanut Irakista myös uhkauksia. Palauttamispäätös saisi Mirkan pelkäämään miehen hengen puolesta.

– Mies on ollut Suomessa yli kolme vuotta ja kotounut hyvin. On hirveää elää epätietoisuudessa, saako hän oleskelulupaa vai ei.

Pelosta huolimatta pariskunnan rakkaus roihuaa.

– Ulkopuolelta tuleva vihamielisyys on välillä musertavaa, mutta en kadu, että olen häneen rakastunut, Mirka päättää koskettavasti.

Jutun kuvitusta muokattu 18.11.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?