Perhe

Fannyn, 8, huvipuistohaave maksoi vain 99 euroa, mutta oli työttömälle äidille melkein mahdoton toteuttaa – säästivät rahat nerokkaalla purkkisysteemillä

Julkaistu:

Me Naiset
”Olen surullinen, etten voi tarjota lapselleni kaikkea, mitä haluaisin. Toisaalta on maailman paras asia, että Fanny oppii säästäväiseksi, koska ikinä ei tiedä, mitä elämässä tapahtuu”, Annica Lindén sanoo.
Eräänä iltana Annica Lindénin 8-vuotias Fanny-tytär kertoi haaveilevansa päivästä huvipuistossa.

– Silmistäni paistoi varmasti kauhu. Tililleni jää joka kuukausi pakollisten menojen jälkeen 19 euroa. Niihin ei ole edes laskettu lääkärikäyntejä tai muita yllättäviä kuluja, Annica kertoo.

Sinä iltana iltasadun sijaan äiti ja tytär suunnittelivat kuitenkin unelmien huvipuistoreissua. He surffasivat netissä ja fiilistelivät, mihin menisivät ja minkä hampurilaisaterian söisivät.

Annica ja Fanny myös laskivat tarkoin, paljonko päivän hinnaksi tulisi. Äiti kehitti keinon, miten tarvittavat 99 euroa saataisiin kasaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kerroin Fannylle, ettei äidillä ole rahaa. Sen sijaan meillä on tavaroita, joita emme enää tarvitse. Kävimme yhdessä Fannyn huoneen läpi. Hän sai itse valokuvata vanhat lelunsa, minä hoidin myynnin nettikirppiksellä. Eteisen kenkäkaappiin panimme kaksi lasipurkkia, toisen Fannylle ja toisen minulle. Purkkeihin laitoimme tavaroistamme saamamme rahat ja päälle merkitsimme senhetkisen summan. Samalla Fanny oppi matematiikkaa.

Apua vieraalta auttajalta

Annica erosi tyttärensä isästä viitisen vuotta sitten. Hän kertoo samalla joutuneensa opettelemaan rahankäyttöä kantapään kautta.

– Tilanne paheni, kun jäin työttömäksi. Olen pelastanut itseni kaksi kertaa nipin napin ulosotolta. Kolmatta kertaa en siihen pysty, Annica kertoo.

– Olen surullinen, etten voi tarjota lapselleni kaikkea, mitä haluaisin. Toisaalta on maailman paras asia, että Fanny oppii säästäväiseksi, koska ikinä ei tiedä, mitä elämässä tapahtuu.

Hetken mielijohteesta Annica päätti kertoa perheensä purkkisysteemistä Facebook-ryhmässä.

– Ajattelin, jos joku samassa tilanteessa oleva saisi siitä inspiraation. Järkytyin, millainen somemyrsky siitä nousi. Tykkäyksiä ja viestejä tuli koko ajan – ja tulee vieläkin. Eräs nainen halusi lahjoittaa Fannylle 50 euroa. Ensin ajattelin, etten voi millään ottaa rahaa vastaan. Nainen perusteli haluavansa auttaa, koska hän oli itse ollut joskus samassa tilanteessa.

Annica uskoo, että heidän tarinansa kosketti, koska ihmiset eivät yleensä puhu hankalista rahatilanteistaan.

– Kyllä minuakin harmittaa, ettei ole rahaa, mutta en ymmärrä, miksi sitä pitäisi hävetä. Ei tilanteeni siitä parane, jos hymistelen, että minullapa ei ole rahaa, mutta kukaan ei tiedä sitä.

Fanny sai kirppistavaroistaan 28 euroa, mutta osin tuntemattoman naisen lahjoituksen ansiosta äiti ja tytär saivat huvipuistorahat kasaan ennätysajassa.

– Kun kerroin siitä Fannylle, hänen silmänsä pullistuivat riemusta, että vau, nytkö me ihan oikeasti pääsemme sinne. Hän kävi vähän väliä katselemassa, miten raha kasvaa lasipurkissa. Uskon, että reissu tuntui vielä paremmalta, kun sen eteen näki vaivaa.

Haaveena etelänmatka

Nyt myös Annican työtilanne näyttää valoisammalta. Kahden vuoden työttömyyden jälkeen hän on avaamassa The Fancy Little Factory -kukkakauppaa Porvooseen.

– Haaveilen, että liikkeeni tuottaisi sen verran, että pystyisin elättämään itseni ja tyttäreni. Ettei tarvitsisi koko ajan olla niin kekseliäs siksi, ettei ole rahaa.

Seuraavaksi Annica ja Fanny aikovat alkaa säästää etelänmatkaan.

– Sen ei tarvitse olla mikään hienostoloma. Riittää, että olisi lämmintä ja uima-allas.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea koko alkuperäisen jutun tästä.

Lue myös:

Oletko jo kokeillut näitä? 6 kekseliästä tapaa saada rahaa säästöön

Julia sai helposti kymppitonnin säästöön vuodessa – antaa 3 tärppiä, miten se onnistuu

Eeva, 32, onnistui säästämään mukavasti ”purkkisysteemillä” – rahaa menee kuudelle eri tilille

1 378 euroa säästöön helposti – kolme vaihtoehtoista tapaa toteuttaa suosittu rahahaaste

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt