Perhe

Hämeenlinnassa asuu 12-lapsinen Koiviston perhe: Isä kantaa kotiin viikossa 40 kiloa perunaa ja 50 litraa maitoa

Julkaistu:

Koiviston perhe ei ole enää vuosiin saanut vauvaonnitteluja – päinvastoin.
Puhelimeen vastaava Johanna Koivisto on juuri kotiutunut sairaalasta 12. lapsensa kanssa. Pikkuinen poika syntyi viikonloppuna ja odottaa nyt kohtaamista 11 isomman sisaruksensa kanssa. Heidät piti äidin sairaalassaoloajan hyvässä ojennuksessa isä Arto.

Tiistaisessa Duudsonit tuli taloon -jaksossa tavattu, tuolloin vasta uusimman vauvauutisensa paljastava Koiviston perhe on harvinaisuus. Kotiäitinä viihtyvälle Johannalle lapset on kuitenkin tärkein tehtävä ja ”parasta mitä hän tietää”. Jokaiselle riittää aikaa, Johanna vakuuttaa.

Johannan, Arton, Asserin, 17, Leevin, 15, Vennyn, 13, Ainon, 11, Iiriksen, 10, Miron, 9, Saaran, 7, Elsan, 6, Lemmyn, 4, Ellin, 3, Pepin, 1, ja tuoreen poikavauvan perheessä arki rullaa tarkkojen rutiinien ansioista. Niiden olemassaolo auttaa myös perheen 9-vuotiasta poikaa, jolla on todettu autismidiagnoosi.

– Tiedän koko ajan mitä tapahtuu seuraavaksi ja lapset tietää myös, muuten homma leviää.


Kaikilla on joskus huono päivä ja se kyllä Johannan mukaan näkyy ja kuuluu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Usein toinen aloittaa itkun, kun edellinen lopettaa. Silloin ei auta kuin ottaa asia kerrallaan. Olen itse tosi rauhallinen ja yritän opettaa sitä myös lapsille.

Perheessä on käytössä muun muassa tietokonevarauslista ja toisaalta tietyt päivät on merkitty pelivapaiksi. Jokaiselle lapselle on rakennettu verhoilla oma pieni soppi, jonne voi mennä, kun haluaa olla ihan rauhassa.

Johanna pesee päivässä kuusi koneellista pyykkiä. Suihkuvuorot on jaettu niin, että pienimmät käyvät vuoropäivinä. Kerran viikossa viikonloppuna on saunapäivä koko perheelle.

– Se tarkoittaa, että silloin sauna on käytännössä lämpimänä aamusta iltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nukkumaanmeno on oma kuvionsa, mutta se sujuu Johanna mukaan yllättävän hyvin.

– Yhdessä vaiheessa kaikki kuusi pienintä halusivat nukkua samassa huoneessa minun ja Arton kanssa. Kokeilimme sitä vähän aikaa, mutta sitten todettiin, että haluamme jonkinlaisen oman tilan. Siirsimme heidät omaan huoneeseen ja se on mennyt oikein hyvin, saavat siellä tarvittavan turvan toisistaan ja nukkuvat hyvin.

Tällä hetkellä huoneet jakautuvat kerrostaloneliössä niin, että kaksi vanhinta poikaa jakavat huoneen samoin kuin kolme vanhinta tyttöä. Kuusi nuorinta nukkuu yhdessä ja tuorein vauva yhdessä äidin ja isän kanssa. 105-neliöinen kerrostaloasunto keskustassa on ihmetyttänyt monia, mutta tällekin on käytännön syynsä: perheellä ei ole koskaan ollut autoa. Eikä omakotitalon hoitamiseen olisi edes aikaa.

Arto Koivisto käy joka päivä kaksi kertaa kaupassa – heti töiden jälkeen ja toisen kerran vielä illalla. Ohjelmassa selviää, että perheellä menee viikossa lähes 50 litraa maitoa, 30 pakettia leipää ja 40 kg perunoita. Johanna kertoo hieman jopa yllättyneensä määrästä.

– Ruokakustannuksia ei lasketa, ruoka on tärkeintä. Siitä ei säästetä, muista asioista sitten.

Homman sujumisen takaamiseksi ja hävikin pienentämiseksi perheellä on käytössä kiertävä ruokalista.

– Suuri hävikki harmittaa todella. Tällaisessa porukassa tilanne voi olla se, että tuo ei syö tuota tuo ei tuota. Lista auttaa lapsia tietämään, mitä on tulossa.

Kaikkien lempiruuat?

– Tortillat ja spagettikastike toimivat aina.

Johannaa on satuttanut se, ettei vauvaonnitteluja juuri enää viime vuosina ole tullut. Sen sijaan häntä ja Artoa on syytetty lähinnä vastuuttomuudesta. Ikäviä kommentteja on tipahdellut myös lähipiiristä.

– Ihmiset näkevät pyykki- ja tiskivuoret, mutta eivät näe sitä rakkauden määrää. Moni ajattelee, että onni on sitä kuinka puhdasta on, Johanna sanoo.


– Tiedän, että tosi monella suurperheen äidillä on sama tilanne. Jokainen lapsi on kuitenkin yhtä hieno asia oli se sitten ensimmäinen tai kahdestoista.

Johanna toivoisi, että ihmiset kysyisivät häneltä suoraan sen sijaan, että perheestä tehdään ”typeriä olettamuksia”.

Tiettyjä asioita toki kysytään: ensimmäisenä usein uskonnollista vakaumusta. Sellaista ei kuitenkaan ole. Toinen asia, mitä usein tivataan on, että kai tämä oli nyt viimeinen lapsi.

­Meillä ei ole ollut koskaan mielessä jotain tiettyä lukua, jokainen lapsi on ollut haluttu. En suostu sanomaan nytkään, että tämä olisi viimeinen, ihan kiusallanikaan, Johanna nauraa.

IS etsii haastatteluun Suomen suurinta perhettä. Jos perheessäsi on tavallista enemmän jäseniä, ota yhteyttä osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt