Jasmin inhosi nimeään lapsesta asti – vaihtoi sen salaa kertomatta perheelleen

Julkaistu:

Nimi
Bloggaaja Jasmin Kauko kertoo, että häntä jopa kiusattiin koulussa hänen nimensä vuoksi. Kaukon perhe sai lukea nimen vaihtamisesta naisen blogin kautta.
Hollolassa asuva Kaksplusin bloggari Jasmin Kaukon, 31, elämään tuli kauan odotettu muutos tiistaina. Tiistaihin asti Kaukon etunimi oli Ira Jasmine. Nyt naisen etunimi on pelkkä Jasmin.

Vaikka muutos ei ollut suuri, Kauko kertoo pelänneensä nimen vaihtamista. Syynä olivat hänen läheisensä.

– Pelkäsin aluksi, että miten sanon tämän äidilleni. Ajattelin, että se on loukkaus häntä kohtaan. Pidin itsestäänselvyytenä, ettei niin vain tehdä, Kauko pohtii peloista kysyttäessä Ilta-Sanomille.

Pelosta huolimatta, bloggari toteutti haaveensa. Kauko on kertonut myös Munakoisoni ja minä -blogissaan, miten päätti lopulta olla välittämättä muiden mielipiteistä.

– Olen jo niin vanha, että voin lakata ajattelemasta moisia joutavuuksia. Moni kuitenkin ajattelee edelleen, että nimen vaihtaminen on jotenkin epäkunnioitettava tai radikaali teko. Minä en ole itse saanut valita etunimiäni, joten miksi minun on ne pidettävä, kerran vihaan niitä? Kauko kirjoittaa.

Inhoa nimeä kohtaan jo lapsesta saakka

Kauko kertoo inhonneensa nimeään lapsesta saakka. Häntä on myös kiusattu nimen vuoksi.

Pääsyy nimen vaihtamiseen oli kuitenkin sen hankaluus, sillä Kaukon mukaan Iraa ei ole koskaan käytetty ja Jasmine puolestaan on lausuttu joka tapauksessa Jasminiksi. Kaukon mukaan hän on joutunut selittämään nimeään ärsyyntymiseen saakka. Nimeä ei myöskään ole osattu käyttää oikein.

Muutoksen myötä nimestä tulikin viimein yksinkertaisempi.

– Kun esimerkiksi lääkäri kutsui minua nimellä Ira, en edes tunnistanut sitä. Jasminesta otin e-kirjaimen pois, sillä hiljaisessa e-kirjaimessa ei ole mitään järkeä.

Kauko kertoo saaneensa rohkeutta nimen vaihtamiseen vasta hiljattain.

– Olen aina tiennyt, etten pidä nimestäni, mutta muutaman viikon sisällä minulle tuli ajatus siitä, että minähän voin vaihtaa sen. Tajusin, että miksi en vaihtaisi sitä. Minua alkoi ärsyttämään suunnattomasti yleinen ajatus siitä, ettei etunimeä saisi vaihtaa.

Itse nimen vaihtamisessa ei Kaukon mukaan mennyt maistraatin nettisivuilla kauaa. Paino epämieluisasta nimestä putosi harteilta muutamassa minuutissa.

Äidin loukkaantuneisuus näkyi läpi

Kauko kertoo ajatelleensa ensin, ettei kertoisi nimen vaihtamisesta kenellekään. Sitten hän kuitenkin totesi, ettei hänellä olisi mitään hävettävää.

Kauko paljastaa hänen perheensä saaneen tietää nimenmuutoksesta blogin kautta. Toistaiseksi hän ei ole saanut kommentteja läheisiltään.

Myös Kaukon äiti sai lukea päätöksen taustoista naisen kirjoituksesta. Kauko päätti kuitenkin mainita nimensä vaihtamisesta äidilleen puolella lauseella blogikirjoituksen lisäksi.

– Loukkaantuneisuus näkyi hänestä läpi, mutta ei hän kysynyt, että miksi tein näin. Hän nieli sen hyvin. Perheriitaa ei tullut, vaikka sitä odotin

Kauko ei kysynyt myöskään puolisoltaan mielipidettä.

– Ilmoitin vain hänelle, että vaihdoin nimeni ja laitoin kuvakaappauksen maistraatin nettisivuilta. Puolisoni sanoi, että hyvä homma, jos tuntuu paremmalta.

Muutos toi hyvän olon

Kauko kertoo blogissaan miettineensä, mitä hänen äitinsä päässä on liikkunut ristiäisiä edeltävinä päivinä.

– Ehkä tämä etunimen ja kutsumanimen sotku on joskus ollut muodikasta? Tuollainen kikkailu pitäisi kieltää.

Kauko kertoo blogissaan, ettei ole kuitenkaan katkera äidilleen nimestään. Hän ymmärtää, että jokaisella on makunsa ja mieltymyksensä.

Bloggari kertoo IS:lle saaneensa nimenmuutoksen myötä itselleen viimein hyvän olon nimeensä liittyen.

– Joku sanoi minulle hyvin, että Jasmine ja Jasmin ovat sama asia kuin Nina ja Niina. Ne ovat ihan eri nimet. Nyt minusta tuntuu, että nimeni on osa identiteettiäni. Minulla on nimeni näköinen olo.

Kauko kertoo saaneensa kirjoituksestaan viestejä, joissa monet kertovat inhoavansa nimeään.

– Haluan rohkaista ihmisiä vaihtamaan nimensä, jos nimi tuntuu pahalta. Sen voi tehdä.

Onko etunimen vaihtaminen mielestäsi loukkaus vanhempia kohtaan? Mitä mieltä olet omasta nimestäsi, onko sinulla kenties samanlaisia kokemuksia? Kerro kommenteissa!

Ota kantaa

Oletko tyytyväinen omaan nimeesi?

Kyllä 80% Ei 20%
Ääniä yhteensä 12525

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt