Lastenkasvatusgurun salattu tragedia: laittoi oman poikansa lastenkotiin

Jumaloitu lastenkasvattaja Alice Miller laittoi oman poikansa lastenkotiin. Hän, juutalaistyttö, oli pelastautunut getosta menemällä naimisiin natsin kanssa.

Martin Miller paljasti totuuden äidistään vasta tämän kuoltua.

22.9.2018 9:00

Alice Miller mullisti täydellisesti näkemyksen lapsen kasvatuksesta 80-luvulla. Psykologian asiantuntijana ja kasvatustieteilijänä Miller oli erityisesti lapsen puolella.

Vasta Alice Millerin kuoleman jälkeen hänen poikansa Martin Miller paljasti äitinsä todellisen luonteen.

– Lukijat ovat idealisoineet Alice Millerin hänen kirjojensa perusteella. Minulle on aina sanottu, että lapsuuteni on täytynyt olla upea empaattisen äitini poikana. Totuus on aivan toisenlainen, Martin Miller on kertonut Contemporary Psychotherapy -julkaisun haastattelussa.

 Minulle on aina sanottu, että lapsuuteni on täytynyt olla upea empaattisen äitini poikana. Totuus on aivan toisenlainen.

Mittavan uransa aikana Miller kirjoitti 13 kirjaa, joista seitsemän on suomennettu. Millerin teoksia on käännetty 30 kielelle ja ne ovat toimineet maailmanlaajuisesti valistuneiden vanhempien raamattuna.

Millerin kirjat käsittelivät aivan uudella ja ainutlaatuisella tavalla lapsen kasvatusta lapsen näkökulmasta. Siihen asti lapsiin kohdistuneesta väkivallasta saati insestistä ei haluttu tietää mitään.

Jo pieniin lapsiin kohdistettiin tuohon maailmanaikaan väkivaltaista kasvatusta. Miller ei vaatinut lapsilta anteeksiantoa vaan kehotti lapsia osoittamaan suuttumuksensa vanhemmilleen. Välit vanhempiin saa myös katkaista, sillä se on joskus elintärkeää ihmisen kehityksen kannalta, Miller kannusti kirjoissaan. Milleriä syytettiinkin aikoinaan vanhempien syyllistämisestä.

Laajasta ymmärtämyksestään huolimatta Miller oli sallinut miehensä toistuvasti pahoinpitelevän poikaansa Martinia.

Alice Milleristä tuli kirjojen myötä nopeasti maailmankuulu lapsiasiantuntija, joka kirjoittamisen ja luennoimisen lisäksi vastasi laajasti lukijoiden kysymyksiin. Silti Miller karttoi julkisuutta ja halusi pitää menneisyytensä ja yksityisyytensä visusti salassa. Myös läheisiltään.

Alicija Englard eli Alice Miller syntyi 1923 Lvovissa, silloisessa Puolassa varakkaaseen juutalaiseen perheeseen. Äiti kuritti tyttöä läpi lapsuuden ja nuoruuden. Alicija inhosi ankaraa kasvatusta eikä halunnut käydä juutalaista koulua.

Varakkaan juutalaisperheen tytär Alice Miller joutui nuorena Varsovan gettoon. SS-miehet kuulustelevat juutalaisia ennen heidän lähettämistään keskitysleirille.

Perhe muutti Varsovaan ja häädettiin juutalaisvainojen alettua gettoon asumaan 1940. 17-vuotiaana Alicija pääsi pakenemaan getosta. Hän onnistui myös pelastamaan äitinsä ja sisarensa. Isä, joka puhui vain jiddishiä, joutui jäämään gettoon, jossa hän myöhemmin menehtyi.

Alicija Englard eli Rostovka-peitenimen turvin Varsovassa eikä koko elinaikanaan puhunut taustastaan.

Hän muutti Sveitsiin, meni naimisiin, muutti nimensä, opiskeli ja väitteli tohtoriksi Baselin yliopistossa 1953.

Puolalaisen miehensä, sosiologi Andrzej Millerin (myöhemmin Andreas) kanssa Alice Miller sai kaksi lasta. Poika Martin syntyi 1951 ja neljä vuotta myöhemmin tytär Julika, jolla on Downin syndrooma.

Alice Miller tutki Hitlerin historiaa ja osoitti Hitlerin lapsuuden olleen poikkeuksellisen julma ja vaikea. Viattomasta lapsesta kehittyy hirviö vain kasvatuksen tuloksena, Miller julisti. Siihen asti ajateltiin, että Hitler oli ollut hirviö aina syntymästään asti.

Miller uskoo, että Hitler ei tiedostanut vihaavansa isäänsä, joka oli puoliksi juutalainen. Siksi juutalaiset olivat helpompi vihan kohde kuin oma isä.

Kukaan lapsenpuolustaja Alice Millerin ihailijoista ei olisi voinut aavistaa, että Miller, joka kirjoissaan oli aina lapsen puolella ja korosti lapsuuden merkitystä syntymästä lähtien, hylkäsi oman poikansa.

Martin Miller lähetettiin neljävuotiaana lastenkotiin, jossa vanhemmat eivät kertaakaan käyneet häntä katsomassa.

Kun Miller ei onnistunut imettämään poikaansa Martinia, hän antoi pojan tädeilleen kasvatettavaksi. Kun sitten pikkusisko syntyi, neljävuotias Martin lähetettiin lastenkotiin. Vanhemmat eivät vierailleet siellä kertaakaan.

Se oli kamalaa, muistelee nyt 67-vuotias psykologi Martin Miller, joka ihaili äitiään ja halusi myös äitinsä mallin mukaan terapeutiksi.

Kun Martin oli jo valmis psykologi ja toiminut terapeuttina seitsemän vuotta, Alice Miller vaati poikaansa valitsemaansa terapiaan. Kun Martin lopulta antoi periksi ja meni äitinsä vaatimalle terapeutille, Alice Miller hankki käsiinsä terapiaistunnoissa tallennetut nauhoitteet ja kuunteli ne itseoikeutetusti.

Martin Miller suunnitteli jo itsemurhaa, kun hän sai tietää totuuden äidistään.

Vanhuutensa päivät Alice Miller vietti Saint Rémy de Provencessa Ranskassa. Miller oli sairastunut parantumattomaan syöpään. Viimeisenä tekonaan äiti pyysi pojaltaan kuolinapua, ja kun poika ei pyyntöön suostunut, äiti tappoi itsensä.

Alice Miller kuoli 87-vuotiaana 2010. Äiti halusi pitää asiat hallinnassaan aina kuolemaansa saakka, Martin Miller kertoo vuonna 2013 julkaistussa kirjassaan.

On ihme, että juutalainen Alicija Englard saattoi selvitä hengissä peitenimen turvin Varsovassa juutalaisvainojen aikaan.

– Tutkiessani äitini historiaa sain järkytyksekseni tietää, että Gestapoon kuulunut, juutalaisia ilmiantanut puolalainen Andrzej Miller oli isäni Andreas Miller.

– Äitini pelastautui kuolemalta lyöttäytymällä yhteen tämän natsimiehen kanssa, meni naimisiin ja perusti perheen, Martin Miller kertoi Contemporary Psychotherapyn haastattelussa.

Lasten puolustajana tunnetuksi tullut Alice Miller kohteli omaa poikaansa Martinia varsin kyseenalaisella tavalla.

On varsin ymmärrettävää, että juutalainen Alice Miller ei koskaan voinut paljastaa edes läheisilleen sitä, että pelastaakseen henkensä oli nainut juutalaisten vainoajan.

Vasta kirjoittaessaan kirjan äidistään Martin Miller tunsi päässeensä äitinsä ylivallasta. Hän halusi suojella äitiään loppuun saakka, joten kirja julkaistiin vasta Alice Millerin kuoleman jälkeen.

Martin Millerille on selvinnyt, että hänen äitinsä oli itse se kirjoissaan kuvaamansa lahjakas lapsi. Ja kuten hän kirjoissaan todisti, että että kaltoin kohdellut lapset jatkavat kärsimyksiään siirtämällä ne omille lapsilleen – niin hän tuli tehneeksi myös itse.

Alice Millerin työn arvoa ei silti voida kiistää. Miller ei päässyt irti omasta traumastaan, mutta mullisti käsityksen lapsen kasvatuksesta sekä vanhempien vallasta.

– Ilman äitini teorioita en olisi hengissä. Hän ajoi minut melkein itsemurhaan, mutta toisaalta hänen teoriansa opettivat minulle, kuinka käsitellä ongelmia ja selvitä niistä, Martin Miller kiteyttää elämäänsä.

Lähteet: Anne Elisabeth Andersen: Kuka oli ALice miller, Norjan yleisradioyhtiö NRK; Martin Millerin haastattelu. Psykoterapeutti Uta Blohm, Contemporary Psychotherapy

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?