Perhe

Kommentti: Minne katosi tupakka-automaatti?

Julkaistu:

Kommentti
Isi laittaa rahat tuohon koloon, sitten nostan sinua ja saat painaa tuota tupakkakuvaa. Klops! ja isi sai askin Norttia, muistelee toimittaja Pertti Koskinen.
Kerrassaan hienot muistot! Erottaja, olympialaisten jälkeinen Helsinki.

Koti oli siinä nurkan takana. Taaperon juhlaa oli, kun äiti vei Stockmannin kultakaloja katsomaan – mutta ei isä huonommaksi pistänyt. Kesken illan saattoi tokaista, että lähdetäänpäs Erottajan kioskille, isiltä loppui tupakka!

Sehän ei ollutkaan mikä tahansa tavallinen kioskikoju kadunkulmassa, vaan jännittävä maanalainen luola, jonne laskeuduttiin hurrrrjan pitkiä rappusia pitkin. Ja siellä luolassa oli kioski, josta sai karkkia.

Myytiin siinä tupakkaakin, mutta meistä oli paljon hauskempaa käyttää luolan seinällä olevaa metallikehyksistä ja lasi-ikkunaista tupakka-automaattia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tu-pak-ka-au-to-maat-ti – oli se jo semmoinen sana, että muutama luolavisiitti meni pelkästään sen harjoitteluun.

Koko toimitus oli yhtä jännitystä: isä kaivoi takintaskusta kourallisen kolikoita, valitsi niistä oikeat lantit ja työnsi ne tupakka-automaatin ylälaidassa olevaan kapeaan koloon.

Enkä enää ole ihan varma, painoinko automaatin nappia vai vedinkö nupista, mutta aina se tupakka-aski sieltä tuli. Kyllä oli ihmeellistä! Tupakkailtana sängyssä usein mietin, voisiko tupakka-automaatin keksijä keksiä myös karamelliautomaatin, josta isin taskujen kolikoilla saisi Fazerin parhaita, lakritsia ja ehkä myös suklaajäätelöä.

Myöhempi tupakka-automaattihistoriani onkin paljon valjumpi, kummankin vanhemman välillä umpiutuiseksi savuttamasta lapsuudesta huolimatta ei Erottajan luola kasvattanut minusta tupakkamiestä.

Ja hyvästit niille tupakka-automaateille olisi kuitenkin pitänyt sanoa. Luolan kioskit ja automaatit suljettiin aikoja sitten. Tupakka-asenteet kiristyivät, ja reilut 40 vuotta sitten tulleen ankaran tupakkalain jälkeen yhä harvinaisemmiksi käyneet tupakka-automaatit löytyivät lähinnä hotellien auloista.

Kun tupakanoston ikärajan valvominen velvoitteesta huolimatta tietysti petti, paine automaattien poistoon kasvoi. Vuoden 2015 alusta tupakka-automaatit ovat olleet kiellettyjä. Kielto tarkoittaa laitteita, joihin asiakas laittaa rahaa ja saa vastikkeeksi tupakkaa. Kauppojen kassojen ja kioskien ”automaatit” ovat vain myyntilaitteita.

Eurooppa laahaa tietysti perässä. Missäpä muualla Erottajan luolan muistot olisivat palanneet mieleen kuin menneenä talvena Alpeilla raikkaan vuori-ilman tuulettamalla pikkukadulla.

Isin merkkiä ei kuitenkaan Itävallan tupakka-automaatissa näyttänyt olevan tarjolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt