Perhe

Koulujen alku saattaa tuoda ikävän vieraan kotiin – yksi tärkeä neuvo voi säästää viikkojen täirumbalta

Julkaistu:

Perhe
Monessa perheessä taistellaan taas tänä syksynä vuosittaisen ongelman kanssa: nyt puhutaan täistä.
Täiden yleisyydestä ei ole tutkimustietoa, mutta ne ovat hyvin tavallisia lapsilla.

Heinolan Keskusapteekin apteekkari Merja Aaltonen esimerkiksi kertoo, että täituotteita menee syksyisin koulujen alettua paljon: heidän apteekissaan on laitettu oma esittelypöytä täituotteille.

– Aina pari kolme viikkoa sen jälkeen, kun koulut ovat alkaneet, alkaa täiepidemia. Tartunnat lisääntyvät, kun lapset pääsevät tekemisiin taas toistensa kanssa, Aaltonen sanoo.

Omaa mielenrauhaa säästääkseen kannattaa painaa yksi asia mieleen: ennaltaehkäisy!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun täitartunta on saatu, siitä voi alkaa jopa viikkoja kestävä projekti täiden karkottamiseksi.

Ennaltaehkäisy: Vältä kontaktia

Kaikista tärkeintä on estää kontakti. Päätäit tarttuvat suorassa kosketuksessa ihmisestä toiseen sekä kampojen, harjojen ja päähineiden välityksellä. Vantaan tartuntataudeista vastaavaa ylilääkäri Kirsi Valtonen sanoo, että vain liikkuvat täit tarttuvat.

Tartuntojen ehkäisemiseksi kannattaa välttää toisten henkilöiden kampojen, hiusharjojen ja päähineiden lainaamista. Lisäksi on hyvä välttää suoraa hiuskosketusta. Päiväkoti-ikäisten ja koululaisten pipot kannattaa syys- ja talvisäällä laittaa reppuun tai takin hihaan, ei yhteen kasaan hattuhyllylle. Korvakuulokkeita ei kannata lainata kavereilta.

Ennaltaehkäisy: Itsehoitovalmisteet

Joillakin itsehoitovalmisteilla on näyttöä täitartuntojen ehkäisystä, mutta niiden pitkäaikainen käyttö voi tulla kalliiksi.

Jotkut vanhemmat luottavat esimerkiksi pajunkuorishampoon tehoon ennaltaehkäisyssä. Pajunkuorishampoossa on tuoksu, jota täit inhoavat. Pajunkuorishampoo ei kuitenkaan ole lääkevalmiste, vaikka sitä myydäänkin joissain apteekeissa, eikä sitä ole tutkittu kuin lääkkeitä. Valmisteen teho perustuukin käyttöön.

Eri valmistajilla on myös muita ehkäiseviä tuotteita, kuten suihkeita.

Ennaltaehkäisy: Tutki päänahka

Täiepidemiaa voi yrittää ehkäistä sillä, että tutkii lapsen pään säännöllisesti. Kun täiyhteiskunta ei pääse villiintymään, on täiden häätäminen huomattavasti helpompaa. Pää onkin tutkittava todella tarkkaan, pieni vilkaisu ei riitä.

Päätäitä etsitään kampaamalla hiuksia täikammalla, joita löytyy erilaisia apteekeista. Täit löytyvät useimmiten niskasta ja korvien takaa. Myös täin munien näkeminen hiuksissa alle 6 mm etäisyydellä päänahasta riittää todisteeksi tuoreesta tartunnasta.

Elävien täiden lisäksi täitartunnan saaneen päästä löytyy myös täin munia eli saivareita. Ne ovat hyvin pieniä, vain yhden millimetrin kokoisia. Saivareet kiinnittyvät hiuksiin ja niitä löytyy erityisesti niskasta ja korvien takaa.

Ja jos löydät täitä...

Täitartuntaa hoidetaan apteekeista saatavilla täishampoilla. Valtonen suosittelee ensisijaisesti mekaanisesti vaikuttavia silikonipohjaisia (dimetikoni) valmisteita, koska varsinaisille lääkeainetta sisältäville valmisteille täit ovat kehittäneet vastustuskykyä.

Vaikka täishampoo näyttäisi tehoavan, koko pää on vielä kammattava täikammalla. Jos hiuksiin jää yksikin saivare, alkaa täirumba uudelleen alusta!

Kampaamista on jatkettava niin kauan, että päästä ei löydy enää yhtään täitä tai saivaretta. Yhtenä päivänä saivareita voi olla 10, seuraavana 6 sitä seuraavana 3... Tämän jälkeen pää on tarkistettava vielä reilu viikon ajan.

Pese vuodevaatteet ja pyyhkeet 60 asteessa ja puhdista sohvat ja nojatuolit. Lasten pehmolelut ja muut lapsen päähän mahdollisesti kosketuksissa olleet tekstiilit, jotka eivät kestä pesua, voi sulkea muovipussiin kahdeksi viikoksi tai laittaa pakastimeen yön yli. Harjat sun muut hiustarvikkeet kannattaa upottaa kuumaan veteen ainakin puoleksi minuutiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt