Perhe

Kommentti: Minne katosi Felix?

Julkaistu:

Silloin ennen
Felix, Aku ja Mikki ja Figarol. Tuosta ikimuistoisesta eläinnelikosta koostui lapsuuden ihanin nonstop-päivä.
Eniten jännitin aina Felixiä. Aku ja Mikki olivat jo niin tuttuja, koska Akkari oli silloin 50-luvulla jo tilattu kotiin.

Kissat olivat harvinaisempaa herkkua; leffaevääksi saadun Figarol-pastilli­rasian kannessa oli vähän samantapainen musta kissa kuin piirrossankari Felix.

Nyt tuntuu, että isä vei meidät lapset nonstoppiin joka lauantai, mutta silloinhan kyllä muistaisin joka ikisen Felix-seikkailunkin ulkoa. Ehkä leffassa käytiin kuitenkin paljon harvemmin – non­stop-elämysten ainutlaatuisuus kirkastaa niiden muistoja.

Felix oli yhtä vauhdikas kuin Aku Ankka, mutta aina hyväntahtoinen siinä missä Aku riehui ja rähjäsi välillä melkein pelottavastikin. Kun Felixillä oli kultamunia muniva hanhi, hän ei suinkaan ostanut itselleen hienoja tavaroita, vaan jakoi munista pilkkomansa kultakolikot köyhille. Ja annapas olla, kun merirosvo ryösti kultahanhen!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

En tietenkään tajunnut, että katselin jo silloin ikivanhoja klassikoita, Felix-kissa oli syntynyt vain pari vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen, ja kultahanhikin piirretty jo 30-luvulla.

Felixin isyydestä riideltiin jo liki sata vuotta sitten, kun Australiasta Yhdysvaltoihin muuttanut Pat Sullivan ja hänen kanssaan piirrosfilmejä tuottanut amerikkalainen Otto Messmer kumpikin ilmoittautuivat Felixin esihahmona seikkailleen sarjakuvakissan keksijäksi.

Siitähän kiistely ja todistelu saivat vain lisäpontta, kun animaatio-Felix saavutti 20-luvulla aivan valtaisan suosion, ensin Amerikoissa ja sitten ympäri maailman.

 

En tietenkään tajunnut, että katselin jo silloin ikivanhoja klassikoita, Felix-kissa oli syntynyt vain pari vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen, ja kultahanhikin piirretty jo 30-luvulla.

Suomen Felix valloitti sarjakuvina ja piirrettyinä jo 30-luvun alussa. Siinä vaiheessa Felixin suursuosio oli hiipunut kilpailevien piirroselokuvien jättitulvassa. 50-luvun alussa kattiin puhallettiin taas uutta henkeä. Taisin siis nonstopeissa nähdä ihan tuoreitakin Felix-pätkiä.

”Felix mä oon, kissa huoleton, jos pulaan joudun mä matkallain, niin iloinen mieli mua auttaa ain...”

En liene ainoa, jolle tuo tunnuslaulu pomppaa muistilokeroistaan yhä korvamadoksi. Felix alkoi näet seikkailla piirrossarjassa Suomen televisiossa 1960.

Teevee-Felixissä oli miltei pää­osassa pistein ja ruksein koristeltu, pohjaton ”lääkärinlaukku”, josta kissa löysi kaikkiin pulmiin apuvälineen yltäkylläisestä eväspöydästä lentokoneeseen asti.

Sinne jäi Felix, 60-luvulle. Varmuuden vuoksi testi jo aikuisilla perillisillä. Ei; Felix-ketsuppi, Felix onnellinen (ohuin Waltarin kirja lukion esseen pohjaksi)...

Sitä en kyllä ymmärrä, miksi samat lapset aikoinaan äänestivät perheeseen ilmestyneen runsasrotuisen koiran nimeksi Felix.

Vinkkaa osoitteeseen plus@iltasanomat.fi, mitä tavaraa tai asiaa kaipaat. Me etsimme tarinan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt