Perhe

Saatat olla jo aikuinen, mutta muistat varmasti yhä nämä 8 kaikkien aikojen vihatuinta koulupäivää

Julkaistu:

Me Naiset
Entiset koululaiset muistelevat ei-niin-lämmöllä niitä päiviä, kun testattiin juoksukunto Cooperin metodilla ja alettiin kerryttää luokkaretkikassaa.
Aikuisuudessa on monia hyviä puolia: esimerkiksi sinun ei ole pakko laulaa julkisesti tai osallistua hiihtokisoihin, ellet aivan välttämättä halua.

Jokainen oppivelvollisuutensa suorittanut muistaa ne aamut ennen kouluun lähtöä, jolloin kädet hikosivat ahdistuksesta. Houkutus esittää noroviruspotilasta oli äärimmäisen suuri. Onneksi osa kyseenalaisista kouluperinteistä lienee jo haudattu.

Kysyimme eri sukupolvien edustajilta, milloin koulussa oli erityisen rankkaa, ja ynnäsimme yhteen nämä menneiden vuosien inhokkikoulupäivät. Soittavatko kelloja?

1. Ladulle lomps

Hikiset lainamonot jalkaan ja ladulle! Vaikka pakkasta olisi ollut toistakymmentä astetta, kouluhiihtoa ei sopinut jättää välistä. Siellä sitä kauhottiin korpimetsän laduilla peräkanaa räkä poskella, kunnes vihdoin sai luvan lähteä sisälle lämmittelemään. Näin ne hiihtotraumat ovat saaneet alkunsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiihtopäivääkin inhottavampi päivä oli hiihtokilpailupäivä, johon kaikkien piti osallistua, osasi hiihtää tai ei – monissa oppilaitoksissa kaikkien hiihtoajat vielä laitettiin koulun oveen näytille.

”En myöskään muistele lämmöllä sitä päivää, kun lukioluokan kanssa lähdimme laskettelemaan, minä ensimmäistä kertaa. Hiihtohississä tietenkin kämmäsin ja jäin roikkumaan ankkuriin juuri kaikkien pro-laskijapoikien edessä. Vielä yli 30 vuoden jälkeen pelkään sitä tiettyä jyrkkää kohtaa hiihtohississä, kun edelleenkin käyn samassa hiihtokeskuksessa vuosittain, kertoo eräs nainen talviliikuntatraumoistaan.”

2. Laulutaidot testiin

Laulukoepäivänä viisaimmat kehittivät itselleen ”mahataudin” tai ”keuhkoputkentulehduksen”. Kuumotuskertoimet olivat infernaaliset, kun opettaja alkoi säestää pianolla ja pian olisi pitänyt kajauttaa luokan edessä ilmoille esimerkiksi Anssi Kelan tai Katri Helenan tuotantoa.

3. Treffit terkkarilla

Terkkarilla käynti sai kovapäisimmänkin murkun kankeaksi kauhusta. Koulun käytävillä liikkui tarinoita lusikkatestistä, jossa terveydenhoitaja laittaa lusikan pojan kiveksien alle. Tyttöjen piti kuulemma näyttää tissit.

”Lihavana lapsena sain kuulla esikoulusta saakka kaloreista, painokäyristä ja sydäntaudeista. Aloin inhota terkkarille menoa, kun olipa syy mikä tahansa (ensimmäiset menkat, mahakipu), niin aina otettiin puheeksi painoni.”

4. Uimakoulupäivä

Liikunnan uimatunti on takuuvarmasti kaikkien aikojen vihatuin päivä. Kehostaan epävarmana nuorena oli kammottavaa riisuutua ja tepastella uikkareissa vastakkaisen sukupuolen pällisteltäväksi. Tytöt yrittivät parhaansa mukaan vedota kuukautisiin ja pojat flunssaan, jotta tuntia olisi saanut seurata uimahallin kanttiinista.

5. Nälässä kituuttamista

Nälkäpäivämuistoja löytyy runsaasti ainakin 1980-luvulla peruskoulunsa käyneiltä.

”Meitä hyväosaisia pullamössöpenskoja kasvatettiin köyhyyden ymmärtämiseen niin, että lokakuussa nälkäpäivänä ruokalassa tarjottiin vain ruispuuroa ilman lisukkeita ja näkkäriä ilman voita, juomana vettä. Tarkoitus oli varmaan hyvä – ateriasta säästyneet rahat lahjoitettiin nälkäpäiväkeräykseen – mutta käytännössä se johti siihen, että mässäsimme aamupalalla kotona mahat täyteen, jottemme näkisi päivällä nälkää, kun karmeanmakuista puuroa ei voinut syödä paria lusikallista enempää. Kaupan päälle piti vielä potea syyllisyyttä: ne kehitysmaiden lapset olisivat olleet onnesta soikeina tästäkin kuivasta ateriasta.”

6. Cooperin testi eli venäläinen juoksukoulu

Cooperin testi on jokavuotinen pakollinen paha kaikessa järjettömyydessään: oppilaat laitetaan juoksemaan ilman harjoittelua 12 minuuttia. Suoritus vastaa lähinnä sitä, että koululaiset heitettäisiin joka syksy mandariinikiinan sanakokeeseen. Siellä sitä tartanilla sitten puhistiin ja puuskutettiin. Juoksutesti oli silkkaa kidutusta keskivertokuntoisillekin, saat sitten heille, jotka joutuivat jättämään lenkin kesken tai kävelemään loppumatkan. Ainoa, jolla oli hauskaa, oli se liikuntapriimus, joka sai juostua pisimmälle.

7. Luokkaretkikassan kerryttäminen

”Se päivä, kun piti alkaa myymään Pikkuveljen parhaita, vessapaperia tai jotakin hemmetin keksejä. Vihreät rasiat saapuivat luokkaan, josta jokaiselle jaettiin 25 kappaletta. Loputon korpivaellus ja lähiönaapureiden ovikellojen pimpottelu alkoivat. Näillä rahoilla päästäisiin sitten jossain vaiheessa luokkaretkelle, ehkä. Vanhemmathan ne rasiat sitten lopulta möivät töissä, joten emme usko, että Pikkuveljen parhaiden saapuminen oli vanhempienkaan kalenterissa ympyröity mitenkään kivalla värillä. Niitä syödessä lähti myös paikat hampaista.”

8. Nolauskasteet

Yläasteen ja lukion nuorimmat toivotetaan tervetulleeksi julkisella nöyryytyksellä, johon kuuluu sotkemista, kiusantekoa ja julkisella paikalla häpäisyä. Muun muassa mopokasteeksi ja ökötykseksi nimitetty päivä poikkeaa muista sillä, että perinne jatkuu korkeakouluun saakka, jolloin typerät fuksit joutuvat viuhahtamaan kauppatorilla ja juoksemaan hupiviestiä jättidildo kädessä.

Lue myös:

Testaa, mistä maailma kohisi silloin, kun sinä synnyit

Joka ipanalla oli äidin leikkaama pottakampaus – ja seitsemän muuta 70-luvun lapsen ankeaa muistoa

Nykyvanhempi, unohda syyllisyys! 12 muistoa todistaa, miten huolettomasti lapsia kasvatettiin männävuosina

Näistä on jo 20 vuotta! 15 asiaa, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi vanhaksi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt