Perhe

Pekka ja Eve kertovat: Näin paljon lasten harrastuksiin uppoaa rahaa – ”Olisi kamalaa, jos pitäisi sanoa lapsille, että ei onnistu”

Julkaistu:

Perhe
Syksy on aikaa, jolloin monissa perheissä kipuillaan jälleen lasten harrastusten kanssa.
Omat menot sumplitaan kalenterit kädessä sen mukaan, miten lapset täytyy kuljettaa harrastuksiin. Monet harrastukset ovat myös kustannuksiltaan todella kalliita: olemme aiemmin kertoneet, että lasten harrastuksiin voi vuodessa mennä jopa 12 000–25 000 euroa.

Kun kaksospoikien harrastuksiin tuntuu menevän kaikki aika ja rahat, helsinkiläinen Pekka miettii kolmen koon sääntöä: kuljeta, kannusta, kustanna.

Pekan teini-ikäiset pojat harrastavat salibandya edustusjoukkueessa. Harrastuskertoja on viikossa kolmesta neljään ja harjoitusten päälle tulee vuodessa vielä noin 30 peliä.

Pekka on laskenut, että lysti kustantaa vuosittain noin 2000 euroa yhdestä lapsesta. Kahdesta lapsesta siis 4000 euroa, jotka Pekka maksaa puoliksi poikien äidin kanssa
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Harrastukset voivat todella olla rahareikä. Viimeksi eilen maksoin 400 euron laskun, johon sisältyi joukkueen jäsenmaksu ja vakuutuksen sisältävä pelilisenssi. Tämän lisäksi pelivaatteet, mailat ja pelireissut maksavat, Pekka listaa.

Monissa joukkueurheilulajeissa on keväisin testit, joiden perusteella joukkueisiin valitaan urheilijat. Pekka sanoo, että hänen poikansa sattuvat olemaan omassa lajissaan erittäin hyviä, ja ovat sen vuoksi päässeet edustusjoukkueeseen. Se kuitenkin merkitsee paljon sitoutumista myös vanhemmilta.

”Olisi kamalaa, jos pitäisi sanoa lapsille, että ei onnistu”

Koulua harrastukset eivät saa häiritä. Muuten lapset saavat harrastaa mitä haluavat. Pekka on kuitenkin hyvin perillä siitä, että kyseinen harrastus ei olisi mahdollinen vähävaraiselle perheelle. Vaikka taloudellinen tilanne mahdollistaa harrastamisen, silti kustannukset välillä riipaisevat.

– Olisi kamalaa, jos pitäisi sanoa lapsille, että ei onnistu!

Joukkueurheilun positiivisena puolena Pekka mainitsee esimerkiksi sosiaaliset suhteet: pojilla on todella hyviä kavereita harrastuksessa.

– Katson myös, että mitä pidempään he viihtyvät pelin parissa, sen parempi. Todennäköisemmin pysyvät paremmin kaidalla tiellä, Pekka miettii.

Pekka on vuorotyössä, mikä rajaa mahdollisuuksia kuljettaa poikia jatkuvasti treeneihin tai peleihin. Joukkueen vanhemmilla onkin käytössä kimppakyytisysteemi.

Vuorotyö rajaa jonkin verran myös mahdollisuutta olla aktiivisesti mukana joukkueen toiminnassa.

– Lasten harrastukset voivat viedä myös vanhemmalta todella paljon aikaa. Vuosittain tulee esimerkiksi se hetki, kun joukkueelle valitaan joukkueenjohtaja. Tällöin todella harvalla on käsi pystyssä. Se on kova homma, kun on vastuussa joukkueen tiedotuksesta ja linkki vanhempien välillä, Pekka miettii.

Koko viikonloppu kentän reunalla

Helsinkiläisen Even täytyy tarkistaa kalenteristaan pojan harrastukset, ennen kuin voi sopia omia menoja työpäivän jälkeen. Even 10-vuotias poika harrastaa jalkapalloa ja vapaapalokuntaa, poika käy lasten liikuntakerhossa ja keramiikkapajassa. Harrastuksia löytyy melkein jokaiselle viikonpäivälle.

Vastuuta lisää myös se, että äiti on jalkapallojoukkueen joukkueenjohtaja.

– Harrastukset ovat tulleet pitkälti kavereilta. Suurin osa koulukavereista pelaa jalkapalloa, liikuntakerhossa ja keramiikkapajassa käyvät hyvät kaverit, Eve sanoo.

– Mielestäni on myös hyvä, että lapsi voi kokeilla monia harrastuksia ennen kuin tekee lopullisen päätöksen. Monet lapset harrastavat jo 10-vuotiaana tavoitteellisesti ja yksi harrastus täyttää koko viikon, hän lisää.

Jalkapallo määrittelee pari arki-iltaa viikossa sekä monet viikonloput. Pelipäivinä saatetaan lähteä kotoa jo kahdeksalta aamulla ja olla vasta lähemmäs kuutta illalla kotona. Kirjaimellisesti siis koko viikonloppu kentän reunalla.

Joukkueenjohtajana Evellä on vastuu joukkueen hallinnollisista asioista. Vaikka työtä ja vastuuta on jonkin verran, hän suosittelee ottamaan osaa lasten harrastuksiin, jos siihen on mahdollisuus.

– Jos vanhemmat eivät osallistuisi vapaaehtoisina, ei homma toimisi. Valmentajille maksetaan työstä hieman, mutta kaikkeen muuhun joukkueen toiminnan pyörittämiseen tarvitaan vanhempia. Parasta on se, että on voinut tutustua kaikkien poikien vanhempiin hyvin, Eve sanoo.

Myös Even pojan joukkueen kuljetuksia sumplitaan yhdessä muiden vanhempien kanssa. Puolityhjillä autoilla ei peleihin tai treeneihin kuskata. Monessa joukkueessa tuntuu olevan jonkinlainen Whatsapp-viestiketju kuljetuksia varten.

Jääkiekkoon 10 000 euroa vuodessa

Suomalaisurheilijat ovat vedonneet lasten harrastusten kustannusten saamiseksi alas. Jääkiekko on saanut viime vuosina maineen erityisen kalliina harrastuksena: lapsen jääkiekkoharrastus voi maksaa perheelle vuodessa jopa 10 000 euroa, Tori.fin tiedotteessa kerrotaan.

Merkittävä osa kustannuksista tulee varusteista. Muun muassa Teemu Selänne ja Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen puhuivat asiasta vastikään perjantaina julkisessa Kiekkofoorumi-keskustelutapahtumassa. He kannustivat kierrättämään varusteita.

Tavanomainen jääkiekkovarustesetti maksaa uutena erikoisliikkeestä noin 1 000 euroa. Laskelma on tehty aikuisten kokojen mukaan. Laskelmassa käytetyt varusteet eivät ole erityisen halpoja eikä kalliita, vaan keskihintaisia.

Pekan ja Even nimet muutettu.

Kuinka paljon teillä kuluu rahaa lasten harrastuksiin? Menevätkö kaikki illat kuskailuihin? Millaisiin vanhempiin olet törmännyt lasten harrastusten parissa? Keskustele aiheesta alla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt