Perhe

Uskomattomat tarinat ylihuolehtivista vanhemmista: Äiti tivasi työnantajalta, miksi poikaa ei palkattu – ”poika” oli 40 ja juristi

Julkaistu:

Perhe
Äiti soittelee jo aikuisen lapsen perään, työnantajalle tulee puheluita. Helikopterivanhemmuus voi pahimmillaan olla jo liiallisuuksiin menevää kyttäystä.
Helikopterivanhempi suhaa paikalle ja pelastaa tilanteen – ennen kuin vaaranpaikka ehtii edes syntyä, näin kirjoitimme pari vuotta sitten.

Helikopterivanhemmuus tarkoittaa käytännössä sitä, että vanhempi yrittää kaikin keinoin kontrolloida lapsensa elämää. Lievimmillään se voi tarkoittaa sitä, että vahtii kenen kanssa lapsi liikkuu tai soittelee jatkuvasti perään. Pahimmillaan se on silloin, kun vanhemmuuden lämpö ja välittäminen sekä yhteys lapseen puuttuvat.

Tämä voi lapsella johtaa matalaan itsetuntoon ja lisääntyneeseen riskikäyttäytymiseen esimerkiksi alkoholinkäytön, tupakoinnin ja varkauksien suhteen, kertovat amerikkalaistutkijat.

Reddit-palvelussa on aloitettu aiheesta keskustelu. Kommenttien perustella voidaan päätellä, että helikopterivanhemmuus ei pääty siihen, kun lapsesta tulee täysi-ikäinen. Ketju on aloitettu jo kahdeksan kuukautta sitten, mutta se on edelleen aktiivinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Eräs äiti soitti minulle saadakseen tietää, miksi hänen poikansa ei saanut työpaikkaa. Poika on 40 ja juristi, aloittaja kirjoittaa.

Keskusteluketjuun on tullut lukuisia kommentteja, joissa kerrotaan, mitkä ovat pahimmat helikopterivanhemmuuteen liittyvät tapaukset, joita keskusteluun osallistuneet tietävät.

Äiti mukana työhaastattelussa

Mitä, jos äitisi tulisi mukaan työhaastatteluun? Tai puuttuisi työasioihisi. Ilmeisesti helikopterivanhemmuus edellyttää joissain tapauksissa sitä, että tiukasti vahditaan, kuinka lapsi pärjää työhaastattelussa.

– Minulla oli 16-vuotias työkaveri, jonka äiti istui mukana työhaastattelussa ja yritti vastata kysymyksiin pojan puolesta. Poika lopetti töissä parin kuukauden jälkeen – siis hänen äitinsä soitti ja ilmoitti pojan lopettavan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vitsailu osoittautuikin todeksi

– Minun äitini, eräs kommentoi.

Kommentoijan äiti ja veli olivat tapaamassa kommentoijaa hänen kotikaupungissaan. Yhdessä he menivät käymään rakennuksessa, joka on suosittu turistinähtävyys. Äiti odotti alakerran kahvilassa sillä aikaa, kun (jo aikuiset) lapset menivät ylös rakennuksen huipulle.

– Veljeni kertoi kierroksen aikana, kuinka äitini aina sekoaa, jos en heti vastaa hänen puheluihinsa tai viesteihin. Vitsailimme, kuinka kauan kierros kestää ja äitimme varmaankin puhuu jo poliiseille. Kun pääsimme ulos, siinä hän oli – keskustelemassa poliisien kanssa. Koska jokuhan voi kidnapata kaksi aikuista, täpötäydessä rakennuksessa, pullollaan turvamiehiä.

Pojan ilta venyi tytön seurassa – kotona poliisit odottamassa

Eräs kertoo hiljattain tapahtuneesta tapauksesta, jossa äiti ilmoitti 18-vuotiaan poikansa kadonneeksi.

Poika oli ensimmäistä kertaa koskaan työpaikkansa illanistujaisissa. Hänet oli nähty kello 17.00 erotiikkabaarissa, ja kello 21.00 äiti teki Facebookissa ilmoituksen, jossa kertoi, että poika ei ollut tullut kotiin ja äiti aikoi tehdä asiasta poliisille ilmoituksen.

– Kun poika ilmestyi myöhemmin kotiin, oli äidin ilmoitusta jaettu yli 600 kertaa ja kotona oli poliisit odottamassa. Hän oli mennyt tytön luokse.

9-vuotias tyttö ei vielä osannut pukea itse tai pestä hampaitaan

Yksi kertoo perhetuttavasta, joka hämmästeli, kuinka toisen perheen 9-vuotias poika osasi jo pukea vaatteet päälle ja harjata hampaat aivan itse, kun perhetuttavan samanikäinen tytär ei vielä osannut itse mitään vastaavaa. Perhetuttava kommentoi pojan olevan kypsä ikäisekseen.

– Äitini ymmärsi heti, että kyse on helikopterivanhemmuudesta ja kävi pitkän keskustelun tuttavan kanssa. Toivon, että se pieni tyttö on oppinut pukemaan itse ja pystyy jo tekemään ihan perusasioita.

Äiti seuraa gps-laitteella

Oikeastaan yllättävän moni kommentoi, kuinka vielä aikuisiällä on ilmoitettava vanhemmille missä liikkuu.

Erään keskusteluun osallistuneen siskolla on kämppis, jonka äidin kontrollointi on jo huolestuttavaa. Sekä sisko että kämppis harrastavat tavoitteellisesti urheilua ja menestyvät opinnoissaan hyvin. Kämppis ei koskaan juo tai käy ulkona, mutta tästä huolimatta hänen äitinsä seuraa tytärtään gps-paikannuslaitteen välityksellä.

– Kerran siskoni oli kämppiksensä kanssa marketissa ostoksilla ja kämppiksen äiti soitti ja kysyi, miksi he olivat kaupassa yhdeksältä illalla. Toisella kertaa he olivat käymässä toisen sisareni luona hakemassa tavaroita ja äiti soitti ja kysyi, miksi tyttö oli istunut parkkialueella 20 minuuttia.

– Tyttöraukka ei voi kokea tavallisia yliopistokokemuksia ja on jatkuvasti huolissaan, että suututtaa äitinsä.

Kaikki keinot käyttöön

– Lapsi tuli uintijoukkueen karsintoihin. Lapsi sai raivarit, eikä suostunut menemään veteen. Äiti meni altaaseen KAIKKI VAATTEET PÄÄLLÄÄN ja yritti houkutella lasta veteen.

Vinkki vanhemmille: Jos huomaat, että alat toistuvasti tehdä asioita lapsesi puolesta ja siten ehkäiset hänen luontaisia itsenäistymispyrkimyksiään, kannattaa muuttaa omaa käyttäytymistään.

Tunnetko helikopterivanhemman tai oletko itse helikopterivanhempi? Kommentoi aihetta alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt