Perhe

Mieti tarkkaan mitä julkaiset lapsestasi – myös arkiset kuvat voivat päätyä eri sivustoille kommentoitaviksi

Julkaistu:

Perhe
Lapsella voi olla mittava digitaalinen jalanjälki jo ennen kuin pääsee ikään, jolloin osaa itse tehdä päätöksen siitä, haluaako kuviaan nettiin vai ei.
Pelastakaa lapset ry:n Nina Vaaranen-Valkonen kertoi Ilta-Sanomille viime vuonna, että vanhemmat saattavat ymmärtämättömyyttään ja ajattelemattomuuttaan julkaista lapsistaan sellaisia kuvia ja tietoja, joita lapset eivät haluaisi julkaistavan.

Hänen mukaansa nykyvanhemmat julkaisevat lapsistaan mitä ihmeellisimpiä juttuja sosiaalisessa mediassa. Niinpä lapsilla voi olla usein valtava digitaalinen jalanjälki jo ennen, kuin he kykenevät itse päättämään asioistaan.

Nyt Vaaranen-Valkonen puhui samasta asiasta vieraillessaan Radio Rockin Korporaatiossa. Hän kertoo, että on täysin mahdollista julkaista tajuamattaan lapsestaan materiaalia, joka internetiin jouduttuaan päätyykin aivan vääriin paikkoihin.

– Jokaisen vanhemman tulisi miettiä, minkälaisen digitaalisen jalanjäljen lapselleen tekee ennen kuin lapsi on sen ikäinen, että osaa itse päättää, että mitä hänestä julkaistaan, Vaaranen-Valkonen sanoo
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaaranen-Valkonen kertoo keskustelleensa omien lastensa kanssa siitä, minkälaisia kuvia sosiaaliseen mediaan kannattaa laittaa. Valitettavasti myös hyvin arkiselta tuntuvat kuvat päätyvät kyseenalaisille sivustoille.

”Ei ole kauhean kiva”

– Valitettavasti on ihan sellaista trendiä, että valitaan arkipäivän kuvia ja ne viedään jonnekin tietyille sivustoille ja siellä kommentoidaan niitä kuvia. Sekään ei ole kauhean kiva, jos sellaisille sivuille oman lapsen kuva päätyy, Vaaranen-Valkonen sanoo.

Hän suosittelee, että lasten kuvia jakaisi vain perheenjäsenten kesken, eikä niitä laitettaisi julkiseksi.

Mannerheimin lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen kertoi IS:lle aiemmin, että jos kuva lapsesta on tunnistettava, se kuuluu henkilötietolain piiriin.

Henkilötietolain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Tällöin kuvaa ei siis saa julkaista ilman kuvassa olevan, eli lapsen itsensä lupaa.

Julkaisetko omien lastesi kuvia sosiaalisessa mediassa? Keskustele alla olevassa kommenttikentässä tai laita viesti jonna.waddington@iltasanomat.fi.

Ota kantaa

Julkaisetko lapsesi kuvia netissä?

Kyllä 28% Ei 72%
Ääniä yhteensä 2297

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt