Perhe

Huolestuttava tutkimustulos: Yli puolet suomalaisvanhemmista on niin uupuneita, ettei lapsia haluta enempää

Julkaistu:

Useampi kuin joka toinen suomalaisvanhemmista on niin väsynyt, ettei perheenlisäys houkuta.
Syntyvyys Suomessa on jatkuvassa laskussa. Tuore tutkimustieto tarjoaa ilmiölle yhden mahdollisen syyn: vanhempien uupumuksen.

Ensitiedot Jyväskylän yliopiston keväällä käynnistämän tutkimuksen tuloksista kertovat uupumuksen vaivaavan enemmistöä suomalaisvanhemmista. Jopa yli puolet vanhemmista kokee uupumuksen ja väsymyksen vaikuttaneen heidän toiveisiinsa hankkia lisää lapsia.

– Näin suuri prosentti oli yllättävä ja huolestuttava, ja sillä saattaa olla tekemistä syntyvyyden laskun kanssa, myöntää tutkijatohtori Matilda Sorkkila.

Viime vuonna Suomessa syntyi vain niukasti yli 50 000 vauvaa. Viimeksi tämän luvun alle jäätiin nälkävuonna 1868, jolloin vauvoja syntyi alle 44 000. Syntyvyys on laskenut jatkuvasti vuodesta 2010 alkaen. Tuolloin suomalaisille syntyi liki 61 000 vauvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhempien uupumuksen ei voi varmasti väittää lisääntyneen entisestä, sillä aiempaa vastaavaa vertailutietoa ei ole.

– Uupumus on yleisempää yksinhuoltajilla ja vähävaraisilla ihmisillä. Vanhempien vastauksista tulee esiin myös yksinäisyyden vaikutus uupumukseen.

Saman tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia vanhemmista kokee nukkuvansa liian vähän.

Uupumukseen saattavat vaikuttaa monet muutkin tekijät kuten raskaaksi koetut ympäristön odotukset, vaikkakaan näistä tekijöistä ei ole vielä tutkimustuloksia.

– Vanhemmuuteen saattaa liittyä paljon odotuksia siitä, miten lasta sosiaalistetaan, miten lapselle hankitaan virikkeitä – millaista on olla hyvä vanhempi, Sorkkila sanoo.

Sorkkila korostaa, että koska syyt uupumukseen saattavat olla erilaisia, myös hoitokeinojen ja tukimenetelmien pitää olla moninaisia.

– On tärkeää miettiä tukitoimia vanhempien tukemiseksi. Tavoitteenamme on kehittää tilastollisia menetelmiä käyttäen mittari, jonka avulla neuvoloissa voidaan löytää riskiryhmiin kuuluvat vanhemmat.

Tutkimustulosten analysointi on vasta alkuvaiheessa, mutta viesti päättäjille on hahmottumassa.

– Säästetään kehotukset myöhemmäksi, mutta viesti tässä vaiheessa on se, että perheet pitää huomata ja vanhempien jaksamisen ongelma tiedostaa, Sorkkila sanoo.

Tutkimus on osa kansainvälistä International Investigation of Parental Burnout (IIPB) -konsortiohanketta. Mukana tutkimuksessa on 36 maata.

– Kun saamme kansainvälisiä vertailutietoja, voimme verrata Suomen tilannetta muihin ja hyödyntää tätä tietoa esimerkiksi tukimenetelmien kehittämisessä.

Tutkimuksen aineistoa kerättiin keväällä 2018 Jyväskylän, Posion ja Hyvinkään lasten- ja äitiysneuvoloissa sekä osassa Jyväskylän seurakunnan perhekerhoja. Lisäksi aineistoa kerättiin nettikyselyllä sosiaalisessa mediassa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1734 vanhempaa.

Suomen osalta tutkimuksesta vastaa Sarkkilan ohella kehityspsykologian professori Kaisa Aunola.

Onko vanhemmuus nykyään liian raskasta? Pystyykö perheen ja työn sovittamaan yhteen? Keskustele kommenteissa.