Perhe

Imettämisen aikana runsaasti alkoholia käyttäneiden äitien lapset pärjäävät älykkyystesteissä muita heikommin

Julkaistu:

Imetys
Äidinmaidossa on alkoholia aina saman verran kuin äidin veressä, ja se myös poistuu samaa tahtia. Tämän vuoksi maidon pumppaaminen ei tuota ”turvallisempaa” maitoa.
Raskauden aikana alkoholia käyttävät altistavat syntymättömän lapsensa monille terveysongelmille, mutta alkoholin haitat voi saada myös rintamaidossa. Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan imettämisen aikana runsaasti alkoholia käyttäneiden lapset pärjäävät muita heikommin älykkyystesteissä.

Australialaisten tulokset perustuvat 5 100 vuodesta 2004 kahden vuoden välein seuratun lapsen terveystietoihin.

Kun lasten terveystiedot yhdistettiin tietoihin äitien alkoholinkäytöstä, imettämisen aikana alkoholia runsaasti käyttäneiden lapset pärjäsivät muita huonommin ongelmanratkaisutehtävissä, joilla mitataan älykkyyttä. Tämä todettiin 6–7-vuotiailla, joita oli imetetty vauvana.

Alkoholin tavoin myös nikotiini kulkeutuu rintamaitoon ja sitä kautta vauvaan, mutta ainakaan tässä tutkimuksessa imetyksen aikainen tupakointi ei vaikuttanut lasten testituloksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykytiedon perusteella satunnainen alkoholinkäyttö ei ole este imetykselle, mutta käytölle ei voida myöskään asettaa turvallista rajaa. Äidinmaidossa on alkoholia aina saman verran kuin äidin veressä, ja se myös poistuu samaa tahtia. Tämän vuoksi maidon pumppaaminen ei tuota ”turvallisempaa” maitoa. Suurimmillaan alkoholipitoisuus on äidinmaidossa noin 30–60 minuuttia alkoholin juomisen jälkeen. Imettävän äidin alkoholinkäytön merkittävimmät haitat lapselle ovat kuitenkin seurausta humalatilasta.

Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt