Perhe

Kysely: Vähävaraisten perheiden lapset kertovat, kuinka heitä on kiusattu koulussa – ”Monet kaverit on aika rikkaista perheistä ja ei ymmärrä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Kyselyyn vastaaja: Kukaan meistä ei halua olla ilmaa.
Vähävaraisuus altistaa kiusaamiselle kouluissa, ilmenee Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreessa Lapsen ääni 2018 -kyselyssä.

Jopa 69 prosenttia nuorista, jotka kokevat olevansa vähävaraisista perheistä, ovat joutuneet alakoulussa kiusaamisen uhreiksi. Hyvin toimeen tulevien perheiden lapsista kiusaamista on kokenut 40 prosenttia.

Kyselyn perusteella kouluissa ei tunnisteta riittävästi köyhyyden vaikutuksia koulunkäyntiin ja oppimiseen.

– Ala-asteella luokkakaveriani kiusattiin, kun hän tykkäsi koulun leivästä, kun kotona ei ikinä saanut sellaista hyvää leipää. Häntä piikiteltiin asiasta usein, kertoo eräs kyselyyn vastanneista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapsen ääni 2018 -kyselyssä selvitettiin 13–17-vuotiaiden lasten ja nuorten kokemuksia köyhyydestä ja siihen liittyvästä kiusaamisesta erityisesti kouluympäristössä. Kyselyyn vastasi 1 706 lasta ja nuorta touko–kesäkuussa 2018.

– Monet kaverit on aika rikkaista perheistä ja ei ymmärrä. On nolottanut vaikka kun ne on tullu meille ja meiän talo ei oo yhtään niin hieno ku niitten tai sitte jos joutuu mennä autolla joka on rämä nii nolottaa ja pelkää että törmää tuttuihin, kertoo yksi vastaaja.

Jopa kirjojen maksaminen hankalaa

Vähävaraisten perheiden lapsista lähes neljäsosa arvioi taloudellisten tekijöiden vaikuttaneen heidän mahdollisuuksiinsa käydä koulua.

Jopa 40 prosenttia vastanneista kertoi koulussa jotakuta kiusatun siksi, ettei tällä ollut varaa teknisiin laitteisiin.

– Esimerkiksi koulukirjojen maksaminen voi olla joskus hankalaa eikä huoltajillani ole varaa maksaa mitään ylimääräistä kuten harrastuksia tai vaatteita jne, yksi vastaajista kuvaili perheensä taloudellista ahdinkoa.

– Opettaja näyttää joka tunti listan niistä oppilaista jotka eivät ole tehneet läksyjä tai ostaneet kirjaa. Tiedän että listalla on esiintynyt henkilöitä, jotka eivät sille mitään voi, mutta huomautuksista huolimatta opettaja itse kiusaa näitä oppilaita ja nolaa heidät, kirjoittaa toinen vastaaja.

Nuoret kertoivat köyhyyden näkyvän heidän arjessaan muun muassa siinä, ettei rahaa edes ruokaan tai välttämättömiin terveysmenoihin aina ole.

– En pääse enää menemään terapiaan, jossa kävin ennen, kirjoitti yksi vastaajista.

Vastaajista jopa puolet kertoi perheen varallisuuden vaikuttaneen heidän mahdollisuuksiinsa harrastaa tai muuten viettää vapaa-aikaa. Lähes 80 prosenttia vastaajista, kertoi perheen rahatilanteen vaikuttaneen heidän mahdollisuuksiinsa matkustaa.

Kiusaaminen jää huomaamatta

Lähes 40 prosenttia vastanneista arvioi, että kouluissa työskentelevät aikuiset, kuten opettajat, eivät puutu tarpeeksi kiusaamiseen.

– Opettajien olisi tärkeää tulla puhumaan oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa. Usein nuoret vaikenevat vaikeista asioista ja vain toivovat, että joku kysyisi heiltä mitä kuuluu tai viitsisi edes tervehtiä. Kukaan meistä ei halua olla ilmaa, totesi yksi kyselyyn vastanneista.

Lähes 90 prosenttia vastaajista kertoi, että kiusaamista on käsitelty koulussa.

Sen sijaan eriarvoisuutta tai varsinkaan köyhyyttä ei kuitenkaan käsitellä yhtä usein. Köyhyyttä oli käsitelty vain joka kolmannen oppilaan koulussa.
Onko sinua kiusattu koulussa vähävaraisuuden vuoksi tai muistatko, että jotain muuta henkilöä kiusattiin siitä syystä? Kommentoi aihetta tämän artikkelin alla tai kerro kokemuksesi sähköpostitse osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt