Perhe

Yllättääkö? Suurin osa IS:n lukijoista rajoittaisi häät aikuisten juhlaksi: ”Ei ole itsekästä pitää lapsivapaita juhlia”

Julkaistu:

Perhe
Aikuisten juhlat, lastenjuhlat. IS:n sivuilla keskustellaan siitä, ovatko lapset tervetulleita häihin.
Hyvinvointiyrittäjä Jutta Gustafsberg menee naimisiin Suomen Bachelor -ohjelmasta tutun yrittäjän Juha Rouvisen kanssa elokuussa Pohjois-Italiassa. Uutisoimme aiemmin pariskunnan päätöksestä koskien juhlaa: pariskunta kertoi Meidän Perhe -lehdelle, että häät on rajattu aikuisten juhlaksi. Lapset, edes omat, eivät pääse juhlaan mukaan. Gustafsbergilla on 14-vuotias Max-poika ja Rouvisella 8-vuotiaat kaksoset.

Päätöstä he perustelevat sillä, että he haluavat tarjota kaikille vieraille kolmen päivän ”honeymoonin”.

Tulevana lauantaina juhlitaan myös oletettavasti useita häitä, kun elokuisen lauantain päivämääräksi on sattunut helposti muistettava 18.8.2018.

Kysyimme lukijoilta, mitä mieltä he ovat hääparin päätöksestä rajata lapset pois juhlista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koko perheen juhlat myöhemmin”

Valtaosa, peräti 67 prosenttia Ilta-Sanomien lukijoista on sitä mieltä, että häät saa rajata aikuisten juhlaksi. 17 prosenttia vastaajista sanoo, että ei ole väliä ja vain 16 prosenttia on sitä mieltä, että lasten jättäminen pois juhlista on loukkaava päätös.

Lukijat ovat kommentoineet aihetta ja kertoneet omista kokemuksistaan. Eräs kertoo, että heillä vietetään aikuisten juhlia hyvällä omalla tunnolla. Kun välillä pääsee viettämään kahden kesken aikaa, jaksaa arjessa ja parisuhde voi hyvin.

”Meillä oli isot lapsivapaat juhlat keväällä. Lapsille oli järjestetty loistavat omat aktiviteetit toisaalla ja aikuiset saivat kerrankin keskustella rauhassa. Joukossa oli paljon vieraita, joita näkee ehkä kerran, pari vuodessa, joten en usko lasten traumatisoituneen. Koko oman perheen juhlat pidettiin erikseen vielä myöhemmin.

Ja täytyy vielä samaan hengenvetoon myöntää, että vaikka meillä lapsia onkin, minä olen edelleen minä, samoin vaimoni, joka on nainen, eikä pelkästään äiti. Ehkä juuri siksi jaksamme arjessa ja parisuhdekin voi hyvin”, nimimerkki Me, hän ja minä kommentoi.

Lue lisää: Imettäminen häissä ja hääparin toive kuohuttaa lukijoiden tunteita: ”Serkkuni kutsussa oli vielä jyrkempi pyyntö”

”Lapsia en kutsu mihinkään omiin juhliini!”

Jotkut kommentoivat, että lastenjuhlat ja aikuisten juhlat tulisi käytännössä täysin erottaa toisistaan. Aikuiset haluavat olla joskus rauhassa ”kiljunnalta”.

”Minulla ei ole omia lapsia, mutta en pidä itseäni yhtään itsekkäänä! Olen ystävieni mielestä vähän liiankin epäitsekäs ja joskus voisin ajatella ensin itseäni! Lapsia en kutsu mihinkään omiin juhliini! En myöskään tunge itseäni lasten juhliin. Eikö jokainen saa valita vieraansa ihan vapaasti? Eihän lapsia oteta mukaan lauantaina baariinkaan! Aikuiset haluavat mennä sinne aikuisten kanssa, nimimerkki Oikeus valita kommentoi.

”Ei ole itsekästä pitää lapsivapaita juhlia. Ennemminkin lapsiperheet ovat itsekkäitä ja haluavat aina mennä lastensa kanssa joka paikkaan. Suomessa mihinkään ei voi mennä törmäämättä lapsiperheisiin, heitä on niin ruokakaupassa kuin kesätapahtumissa. Se on hyvä että edes joskus on tapahtumia, joihin lapset eivät pääse ja aikuiset saavat olla rauhassa kiljunnalta”, nimimerkki Rauhaa rakastava kertoo.

”En ymmärrä miksi loukkaantua siitä, jos joku ei halua lapsia omiin häihinsä. Se on hääparin päätös, eikä mikään syy loukkaantua. Ainahan voi sitten itse järjestää juhlat johon lapset ovat tervetulleita...”, nimimerkki PitäkääTunkkinne kommentoi.


Aikuisten juhlissa tylsää?

Nimimerkki Toinen näkökulma kuitenkin kertoo, että lapsena aikuisten juhlissa oli useimmiten vain tylsää. Lapsetkin olisivat mieluummin olleet muualla.

”Kun olin pikkupoika, niin muistan kuinka näissä aikuisten juhlissa oli aina niin tylsää ja olisi halunnut jo kotiin”, nimimerkki Toinen näkökulma kirjoittaa.

”Kyllä saa pitää omanlaisensa aikuisten hääjuhlan, ja juhlia lasten, eli perheen, kanssa eri kerralla tai olla juhlimatta, jollei lapsilla edes ole erityistä tarvetta siihen, vaan he voivat vilpittömästi elää tapahtuneen kuvien, videoiden ja juhlakertomusten myötä. Voisin hyvin kuvitella itselleni vastaavan vaihtoehdon avioitua lapsivapaalla jopa vain kaksin kumppanini kanssa. Sen vastapainoksi voisimme viettää uusperhelomaa eräänlaisena "perheliittoon" menemisenä. Onnea Jutan ja Juhan valitsemalle tielle! Nauttikaa elämisen vapaudestanne”, nimimerkki cast kommentoi.

”Miten ne lapset eivät ole koskaan osa sitä hyvinvointia?”

Muunlaisiakin mielipiteitä löytyy. Omituisia ihmisiä esimerkiksi miettii, että toki aikuisten tulee voida hyvin omassa elämässään, mutta miten lapset eivät koskaan ole osa sitä hyvinvointia?

”Saa juu... Mutta jos ajattelen niin, että tuo olisi minun äitini tai isäni ja minut karsittaisiin pois juhlasta, että aikuiset voi viettää ”häitä ja honeymoonia”, miltä minusta tuntuisi? Aika pahalta. Täytyy sanoa, että en lapsena kyllä löytänyt niin suurta riemua siitä, että vanhemmilla on keskenään kivaa, jään tärkeiden asioiden ulkopuolelle ja on uusia kumppaneita.

Vanhemmat yliarvioivat suuresti oman (itsekkään) onnen tavoittelunsa merkityksen lapsille. Mutta toki hyvinvoivat ihmiset jaksavat muuten paremmin ja ovat ehkä hyviä myös muille. Mutta miten ne lapset eivät ole koskaan osa sitä hyvinvointia? En tiedä juuri heistä, että tämä oli vain noin yleisesti aiheesta tämän pohjalta, nimimerkki Omituisia ihmisiä kommentoi.

”Niinpä, nämä on näitä minä ensin ja minä olen kaikki -ihmisiä. Ei edes häissä saa olla lapsia vaivana ja nehän voivat vaikka viedä huomion oleellisesta”, nimimerkki Lapset ensin, aina kommentoi.

”Hääjuhlaporukan kanssa kolmen päivän ”honeymoon” vieraille. Eivät kyllä yhtään sääli vieraitaan, minusta tuo kolme päivää häähulinoissa hilluminen kuulostaa ennemminkin kauhealta rangaistukselta kuin joltain honeymoonilta”, nimimerkki Jotain rajaa sanoo.

”Juu, kaikki saa tehdä kuten haluaa... Minusta lapset kuuluvat elämään ja itselleni oli omissa häissä erittäin tärkeää, että lapset olivat mukana. En muutenkaan oikein ymmärrä, miksi lapset koetaan jotenkin ulkopuolisina yksilöinä, jotka voi tarpeen vaatiessa vain siirtää syrjään ihan kuten jonkun esineen. Mikä nykyajan ihmisiä oikein vaivaa?”, nimimerkki Äiti77 kirjoittaa.

Osallistuisitko häihin, jonne lapset eivät ole tervetulleita? Kommentoi aihetta alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt