Perhe

Sokeriset herkut ovat katoamassa päiväkodeista – paikoin välipalalistat on pantu kokonaan uusiksi

Julkaistu:

Päiväkodit
Makeiset ja paljon sokeria sisältävät välipalat eivät ole enää tervetulleita useimpiin suomalaisiin päiväkoteihin, kertovat viranomaiset ja päiväkotien johtajat STT:lle.
Muun muassa Jyväskylässä, Oulussa, Päijät-Hämeen kunnissa ja Helsingissä sokeria on pyritty vähentämään lasten ruokavaliosta jo useiden vuosien ajan.

Helsingin kaupunki on pyrkinyt aktiivisesti sokerin vähentämiseen erityisesti viime vuosina, kertoo kaupungin varhaiskasvatuksen ruokapalveluista vastaava Erja Suokas.

– Olemme vuosien aikana tehneet päiväkotien ruokapöydässä sellaiset muutokset, että välipalavalikoimassa ei ole enää makeutettuja jogurtteja vaan luonnonjogurttia sekä marja- ja hedelmäsosetta hillon sijasta. Kokonaan sokeri ei ole pois, mutta määrät ovat alle ravintosuositusten, Suokas sanoo.

Myös syntymäpäivät vietetään usein ilman makeisia ja muita sokeriherkkuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Suositus on, että ei olisi karamellitarjoilua. Toimintamallista pyritään aina sopimaan vanhempien kanssa, mutta pyritään siihen, ettei karamellia tai keksiä olisi.

Juhlapyhien perinneherkut sallitaan edelleen

Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden toimitusjohtaja Tuulia Pellin mukaan sokerin vähentämiseen on tähdätty kautta linjan kuntien päiväkodeissa, mutta täysin sokerittomaksi lasten ruokavalio ei kuitenkaan muutu.

– Koko ajan laskee sokeripitoisuus, se on nähtävissä, mutta ei se tule kokonaan jäämään pois. Lapsille ei haluta keinotekoisia makeutusaineita, joilla voi olla haittavaikutuksia. Puhtaat raaka-aineet säilyvät kuitenkin, Pelli kertoo.

Pellin mukaan nykyiset ruokailusuositukset ohjaavat kohti sokeripitoisuuden vähentämistä, ja kasvisten sekä hedelmien määrän kasvattamista välipaloilla. Myös lihan osuutta ruoasta on pienennetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päiväkotien ruokavalion ohjeistus ei kiellä sokeria täysin, vaan sallii sen poikkeuksena arjen välipaloista. Tätä linjaa noudatetaan myös Päijät-Hämeessä.

– Meidän strategisia tavoitteita on se, että ruokailun tulee edistää terveyttä, mutta sokeri ei jää kokonaan pois. Siellä voi olla joskus vaikka jäätelö, mutta se ei ole normaalissa kiertävässä ruokalistassa. Ja tietysti juhlapyhien yhteydessä on jotain, kyllä meiltä vappuna se munkki löytyy, Pelli kertoo.

Omaa leivontaa tuontiherkkujen sijasta

Jyväskylässä Liinalammin alueen päiväkodeissa syödään makeisten sijasta mieluummin lasten ja työntekijöiden itse leipomia herkkuja tai harrastetaan muuta lasten ehdottamaa tekemistä, kertoo päiväkotien johtaja Minna Pajala.

– Omalla päiväkotialueellani ei ole varsinaista kieltoa, ettei saisi tuoda makeisia, mutta toki vanhempien kanssa jutellaan siitä, kuinka syntymäpäiviä juhlitaan. Lapset miettivät, mitä tarjoilla, ja leipovat yhdessä esimerkiksi muffinsseja.

Sokeria vähentävään linjaan on pyritty myös yksityisissä päiväkodeissa. Suomen suurimman valtakunnallisen päiväkotiketju Touhulan perustajan ja varhaiskasvatusjohtajan Sirpa Turves-Mankilan mukaan makeita välipaloja on vähennetty kautta linjan.

– Pyrimme välttämään turhaa sokeria päiväkodeissa. Meillä välipalalistat on pantu kokonaan uusiksi siten, että vältetään makeita välipaloja. Esimerkiksi jos on kiisseliä, olemme yhteistyökumppanin keittiössä muuttaneet reseptejä siten, että sokeri korvataan marjojen aidolla maulla, Turves-Mankila kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt