Keravalainen Pia yllättyi vauva-arjesta Las Vegasissa: ”Minun ei odotettu tekevän mitään”

Pia Laine kohtasi laivalla amerikkalaismiehen, muutti Yhdysvaltoihin ja sai lapsen. Avioero vei maton alta, mutta Pia keksi itsensä uudelleen. Uusi aviomieskin löytyi Amerikasta.

11.8.2018 8:30

Oli uuden vuoden aatto 1990. Pia Laine vietti iltaa Sally Albatross -laivalla. Orkesteri soitti tanssimusiikkia. Rummuissa oli amerikkalaismies Lee Langley. Lee näki Pian ja ajatteli, että tuon tytön kanssa menen vielä naimisiin. Pari tutustui ja alkoi seurustella jo sinä iltana. Vähän myöhemmin Sally Albatross paloi pahasti.

– Vitsailimme, että olimme niin kuumia, että laivakin paloi, Pia Laine hymähtää nyt.

Laine, 49, istuu kahvilan ulkoterassilla kotikaupungissaan Renossa, Nevadassa. Hänellä on mukanaan kori vastaleivottuja pullapitkoja, joita hän myy kaupassaan.

Pia myy liikkeessään itse leipomiaan pullapitkoja ja muita leivonnaisia.

Laine päätyi Renoon Leen työn perässä. Pariskunnan ensimmäinen yhteinen koti sijaitsi Las Vegasissa 700 kilometriä täältä etelään. Kun Pia tuli raskaaksi, he ostivat omakotitalon. Äiti jäi kotiin huolehtimaan pojasta, joka sai nimekseen Zachary.

– Mieheni tienasi niin hyvin, että minun olisi ollut älytöntä mennä töihin. Mutta täytyy olla myös omaa elämää. Siksi perustin My Scandinavia -yritykseni. Se oli mulle tärkeä juttu – kuin toinen vauva.

Las Vegasiin muutettuaan pari meni naimisiin. Leen perhe otti suomalaisnaisen avosylin vastaan.

– Minun ei odotettu tekevän mitään. Suomessahan joko opiskellaan tai mennään töihin, Laine selittää rauhallisella äänellä.

Vegasin kuumuus oli suomalaiselle liikaa.

– Luulin pyörtyväni joka kerta, kun menimme ulos. Liikenne oli niin kaoottista, etten voinut ajaa siellä autoa. En ystävystynyt kenenkään kanssa. Oma perhe ja ystävät jäivät Suomeen.

–Reno on hyvällä tavalla outo, Pia Laine kehaisee kotikaupunkiaan.

Aluksi Pia pyöritti yritystä kotoa.

– Pidin kotijuhlia, leivoin ja kestitsin ihmisiä ja he ostivat tuotteitani.

Koitti laskukausi.

– Tultiin alas oikein ryminällä ja menetettiin talo, Pia murehtii.

Perhe meni vuokralle asumaan. Talousvaikeudet vaikuttivat Pian ja Leen suhteeseen. Lee ilmoitti haluavansa eron.

– Se veti maton alta. Kysyin tietenkin, että mikä on vikana. Ehdotin, että mennään avioliittoneuvojalle ja yritetään pelastaa avioliitto. Mieheni sanoi, että se on myöhäistä. Ja eihän toista voi pakottaa. Laitettiin sitten eropaperit vetämään. Se oli sitten siinä, Pia kuittaa.

Zachary-poika oli 14-vuotias. Vanhemmat sopivat, että teinipojan on parempi mennä isänsä luo asumaan.

– Sakke oli niin iso, että pystyi sanomaan, kenen kanssa halusi olla. Ero oli sopuisa. Ei ollut mitään huutoa tai tappelua.

Pia mietti jo palaamista Suomeen, mutta pojan takia se ei ollut mahdollista. Hän alkoi siivota taloja.

– Jatkoin myös yritystäni, vaikka tuntui, että firmaan meni enemmän rahaa kuin sieltä tuli takaisin. Ystävät tilasivat leivonnaisia. Ja ex-mies auttoi, etten jäänyt ihan puille paljaille.

Pia järjesti leipomiskursseja.

– Täällä kaikki tulee laatikosta. Kakku-mixiin lisätään munat, öljy ja vesi. Ja sitten he sanovat että ah, minä tein tämän kakun ihan itse. No, eihän se ole itsetehtyä, jos se on paketista. Osasit vain sekoittaa taikinan, Pia tokaisee.

– Oppilaat eivät millään malttaneet odottaa, että taikina nousee ja sitä on vaivattava. Heidän mielestään sitä ei ikinä tulisi tehtyä arkielämässä, koska se vie liikaa aikaa.

Pullan kanssa sattui väärinkäsityksiä.

– Eräs nainen söi sitä graavilohen kanssa. Seuraavana päivänä hän soitti ja kehui, kuinka hyvää se oli ollut, Pia hymyilee.

 Eräs nainen söi pullaa graavilohen kanssa. Seuraavana päivänä hän soitti ja kehui, kuinka hyvää se oli ollut.

Laine ei halunnut jäädä yksin kotiin.

– Useimmilla ystävillä oli omat perheet. He kutsuivat luokseen, mutta oli jotenkin ulkopuolinen olo kun ei ollut miestä. Pojallakin alkoi olla omat kuviot, Pia luonnehtii.

Kohtalo puuttui peliin. Pian ystävättärellä oli huolia ja hän tarvitsi olkapään. Nainen pyysi Piaa mukaansa irlantilaispubiin nimeltä Filthy McNasty’s (vapaasti suomennettuna Likainen häijy). Tiskin takana palveli kymmenen vuotta nuorempi, salskea baarimikko nimeltä Terrance King.

– En kiinnittänyt häneen sillä tavalla huomiota, kun ystävättäreni itki siinä. Myöhemmin poikkesin baariin uudelleen. Terrance oli taas töissä, mutta siellä ei ollut muita asiakkaita. Hän sanoi, että istu tähän viereeni, jutellaan. Mies kertoi olevansa mukana rodeossa. Hän oli niin komea siinä cowboyhattu päässä, Pia kujertaa.

Pia Laine nykyisen aviomiehensä, Terrance Kingin kanssa Filthy McNasty’s -irlantilaispubissa, jossa he kohtasivat seitsemän vuotta sitten.

Pari rakastui. Siitä on nyt seitsemän vuotta. He avioituivat viime kevänä Tahoe-järven rannalla. Pari asuu vuokralla omakotitalossa, grillailee ja käy saunassa takapihalla. Kummankin lapset käyvät usein kylässä.

– Terrance tietää paljon kaikesta. Hän on taiteilija, valokuvaaja ja osaa rakennushommia. Olemme samalla aaltopituudella, Pia suitsuttaa.

Renon lempinimi on ”maailman suurin pikkukaupunki”.

– Täällä tosiaan on pikkukaupungin tunnelma. Reno on hyvällä tavalla outo. Ystäviä löytää helposti ja ihmiset auttavat toisiaan. Las Vegasissa kaikki oli nopeaa, kuin se laatikkokakku. Täällä ihmiset toimivat hitaammin, kuin se pullapitko, Pia vertaa.

Täällä on neljä vuodenaikaa.

– Kesällä lämpötila saattaa nousta 50 asteeseen. Varsinkin elokuu on tosi kuuma. Syyskuun lopusta marraskuuhun ilma on täydellinen. Toivon aina, että tulisi kunnon talvi. Silloin tulee yleensä lunta, joskus puolikin metriä, Pia kuvailee.

Lähdemme kaupunkikierrokselle. Keskustassa on pelikasinoja ja turisteja. Koditon mies notkuu porttikongissa. Duunarit nauttivat lounasta puistossa. Oikeustalolla kuvattiin Marilyn Monroen viimeiseksi jäänyttä elokuvaa Sopeutumattomat (1961). Monroe on juuri saanut avioeron ja Thelma Ritterin esittämä ystävä kehottaa tätä viskaamaan vihkisormuksensa viereiseen Truckee-jokeen, kuten tapana on.

– Ei, en heittänyt ensimmäisen avioliittoni vihkisormusta jokeen, vaan myin sen, Pia virnistää.

Pia Laine Renon halki virtaavan Truckee-joen sillalla. Toisin kuin elokuvan Sopeutumattomat Marilyn Monroe, Pia ei heittänyt eroon päättyneen ensimmäisen avioliittonsa vihkisormusta jokeen, vaan myi sen.

My Scandinavia sijaitsee Reno Town Mall -ostoskeskuksessa. Liikkeessä myydään lasiesineitä, posliinimukeja, kynttilänjalkoja, neuleita, valokuvia, t-paitoja ja leivonnaisia – osa on Suomesta, osa itsetehtyjä.

– Teinit tulevat hakemaan keksejä ja villamyssyjä. Miehet tykkäävät lakritsista ja naiset kysyvät gluteiinitonta leipää.

Pia Laine pyörittää My Scandinavia -kauppaansa Reno Town Mall -ostoskeskuksessa.

Kauppiastavaratalossa vallitsee kiva yhteishenki. Viereisen kaupan Diane tuuraa tarvittaessa Piaa ja päin vastoin.

Entiset ja nykyiset puolisot kokoontuivat taannoin yhteen.

– Zachary halusi syntymäpäivälahjaksi, että me kaikki olisimme yhdessä. Niinpä Sakke, hänen tyttöystävänsä, isänsä, isän naisystävä, Terrance ja minä menimme yhdessä ulos syömään. Se oli hieno juttu.

 Zachary halusi syntymäpäivälahjaksi, että me kaikki olisimme yhdessä. Niinpä Sakke, hänen tyttöystävänsä, isänsä, isän naisystävä, Terrance ja minä menimme yhdessä ulos syömään.

Tulevaisuuttakin on mietitty.

– Terrance rakastaa Suomea. Muutamme sinne varmaan viiden vuoden kuluttua. Olemme ajatelleet perustaa Bed and Breakfastin. Haluaisin jatkaa siellä leipomista ja käsitöiden tekoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?