Vantaalla lapset syövät 1,67 euron kouluruokaa, Puumalassa yli 6 euroa kalliimpaa – katso kuvat annoksista

Koulut alkavat tällä ja ensi viikolla ympäri Suomen, ja niin alkavat myös kouluruokailut.

10.8.2018 8:22 | Päivitetty 10.8.2018 11:05

Koululaisten ruokailujen hinnoissa on jopa kuuden euron hintaero ympäri Suomen. Ilta-Sanomat laski yhden koulupäivän aterioinnin hinnan kuntakohtaisesti Opetushallituksen raportista.

Vantaalla koululaisten ruokailut maksavat vähiten, eli 1,67 euroa oppilasta kohti päivässä.

Puumalassa Etelä-Savossa hinta on suurin, 7,71 euroa.

Koska koulut eivät olleet vielä keskiviikkona alkaneet Puumalassa tai Vantaalla, mutta päiväkotilaisille tarjotaan suurelta osin samaa ruokaa, Ilta-Sanomat kävi maistelemassa ruokaa sekä Puumalassa että Vantaalla.

Vantaalla tarjolla oli broileri- ja kasviskiusausta sekä itse koottavaa salaattia. Kiusauksen broileriversiossa oli enemmän makua, ja annos sai testimaistelussa 4 tähteä viidestä.

  • Katso video jutun alusta: Testissä Vantaan kouluruoka – tarjolla oli broileri- ja kasviskiusausta.

Puumalassa tarjolla oli tehdasvalmisteisia pinaattiohukaisia ja pussiperunamuusia juustokastikkeen kera, lisäkkeinä porkkana-ananassalaattia, puolukkahilloa, ruisvoileipä ja maito. Koemaistaja arvioi aterian 3,5 tähden veroiseksi.

  • Alla olevalla videolla testissä Puumalan kouluruoka.

Välipala nostaa aterioinnin hintaa

Puumalan ruokapalvelupäällikkö Irmeli Luukkonen arvioi, että Puumalassa kaikille koululaisille tarjottava ilmainen välipala on yksi syy korkeaan hintaan.

– Laskennallinen koululounaan osuus tästä hinnasta on 5,16 euroa ja iltapäivävälipalan osuus 2,54 euroa, Luukkonen kertoo.

Luukkonen huomauttaa, että kouluruoan hintaan vaikuttaa sekin, että Puumalassa on vähän lapsia.

– Meillä on enemmän saimaannorppia kuin lapsia.

Ruokaa tuotetaan Puumalassa keskuskeittiömallilla, jossa tuotantokapasiteetti riittäisi Luukkosen mukaan nykyistä suurempaankin tuotantoon.

– Ruoka tehdään hyvistä, laadukkaista ja mieluusti kotimaisista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista.

Testipäivänä Puumalassa oli tarjolla pinaattiohukaisia, muusia juustokastikkeen kera. Lisäkkeinä porkkana-ananassalaattia, puolukkahilloa, ruisvoileipä ja maito. Puumalassa koululaisten ruokailut maksavat 7,71 euroa oppilasta kohden päivässä.

Luukkonen kertoo, että kuluista noin 56 prosenttia on palkka- ja henkilösivukustannuksia. Loput 44 prosenttia muodostuu aineiden, tarvikkeiden, tavaroiden ja palvelujen ostoista.

Luukkosen mukaan Puumalassa koululaisille on tarjolla yhtä pääruokaa ja lisäksi kasvisvaihtoehto. Näkkileipää on tarjolla joka päivä, ja usein myös ruisleipää ja toisinaan sämpylöitä.

– Salaatit ovat useimmiten vihannes- ja juurespohjaisia tuoresalaatteja, joskus pääruoasta riippuen salaatti voi olla esimerkiksi makaronipohjainen, Luukkonen kertoo.

Ruoat kiertävät kuuden viikon listalla, jonka pohjana ovat kouluruokasuositukset ja suomalaiset ravitsemussuositukset. Viimeksi listalta poistui esimerkiksi jauheliharisotto, mutta broileripasta tuli tilalle.

Välipalana tarjotaan esimerkiksi voileipää, maitoa ja tuoreita vihanneksia ja juureksia.

Eri kouluasteilla eroja maustamisessa

Vantaan kaupungin omistama ateria-, puhtaus- ja kiinteistöpalveluja tuottava Vantti Oy suunnittelee ravintosisällöltään suositusten mukaiset ruokalistat käytettävissä olevalla annoshinnalla, kertoo Vantin ateriapalvelujohtaja Harri Koivula.

Vantaalla oli testipäivänä tarjolla broileri- ja kasviskiusausta sekä itse koottavaa salaattia. Lisäkkeenä näkkileipää, levitettä ja maitoa. Vantaalla koululaisten ruokailut maksavat vähiten, eli 1,67 euroa oppilasta kohden päivässä.

Koivulan mukaan Vantaan kouluissa tarjottava ruoka perustuu valtakunnallisiin kouluruokasuosituksiin ja Vantaan kaupungin ostoyksikön ja toimialojen määrittelemiin ateriakuvauksiin.

– Vantin suurimmat kustannukset muodostuvat henkilöstö-, hankinta- ja logistiikkakuluista.

Ruokatuotannon kustannuksiin voidaan Koivulan mukaan vaikuttaa esimerkiksi asiantuntevalla kilpailutuksella, tehokkaalla tuotantoprosessilla ja ruokahävikin hallinnalla.

Esimerkiksi ruoan maustamisessa on eroja alakoulun, yläkoulun ja toisen asteen välillä.

– Erityis- ja etnisiä ruokavalioita on nykyään merkittävä osa päivän ruokailijoista.

Itse koottavat salaatit

Vantaalla on joka päivä kaksi lämmintä ruokaa, joista toinen on kasvisruoka. Keittopäivinä tarjolla on pehmeää leipää, muuten tarjolla on näkkileipää.

Koululaiset kokoavat salaattinsa itse. Tarjolla on 5–6 erilaista salaattikomponenttia.

Vantaalla ilmainen välipala tarjotaan osalle oppilaista terveydellisin tai ravitsemuksellisin perustein.

– Muille koululaisille ei ole tarjolla maksutonta välipalaa. Joissain kouluissa tarjolla on maksullinen välipala, ja sen tarpeen määrittelee rehtori, Koivula kertoo.

Jos grafiikka ei näy katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?