Kolmen lapsen äiti Salla, 26, kannustaa äitejä käymään ulkona: ”Tuntuu, että se on kansansynti” - Perhe - Ilta-Sanomat

Kolmen lapsen äiti Salla, 26, kannustaa äitejä käymään ulkona: ”Tuntuu, että se on kansansynti”

”Jos viettää saman ajan lukupiirin pyjamabileissä, se ei haittaa ketään, mutta jos äiti on käynyt baarissa, sitä kauhistellaan”, Salla Seppälä kiteyttää.

Julkaistu: 27.7.2018 16:28

26-vuotias Salla Seppälä kannustaa äitejä ottamaan itselleen aikaa vailla omantunnon tuskia.

Salla Seppälä, 26, asuu Lohjalla yhdessä miehensä ja kolmen lapsen kanssa. Vanhin on 6-vuotias, keskimmäinen kolme ja nuorin kymmenen kuukautta vanha.

Sosiaalisessa mediassa hän on ollut aktiivinen viitisen vuotta. Nykyisin Instagramissa Sallan elämää seuraa monta tuhatta ihmistä.

Mies käy tällä hetkellä kolmivuorotyössä, joten mitenkään liikaa vapaa-aikaa ei Seppälälle jää. Hän kuitenkin muistuttaa sen tärkeydestä.

– Yritän nipistää sitä itselleni vaikka niin, että jos mies tulee kymmeneltä illalla kotiin, saatan lähteä kaverin kanssa kahville ABC:lle, se kun on vielä siihen aikaan auki. Tai sitten tuijotan Netflixiä myöhään, Seppälä naurahtaa.

Äitikin saa bilettää

Toisinaan nuori äiti käy myös viihteellä, eikä häpeile tätä tuumaakaan.

– Silloin kun vasta ensimmäinen lapsi oli syntynyt, tunsin aina syyllisyyttä, jos lähdin bilettämään. Tuntuu, että se on vähän semmoinen kansansynti, Seppälä aloittaa.

– En jaksa ymmärtää, minkä takia. Jos viettää saman ajan lukupiirin pyjamabileissä, se ei haittaa ketään, mutta jos äiti on käynyt baarissa, sitä kauhistellaan.

Seppälä korostaa sitä, että kaikilla saa ja pitää olla oma tapansa nollata.

– Joku rehkii punttisalilla, toinen käy pämppäämässä pään täyteen ja hankkii itselleen hirveän darran. Mitä väliä sillä on, mitä se tekeminen on, kunhan on hetki omaa aikaa.

Myös hän on aikanaan kohdannut ulkona ollessaan kyselyjä siitä, mihin lapset on jätetty. Alkuun se tuntui pahalta.

– Kun oli epävarma äiti ja kaikki oli uutta, otti tuollaisen herkästi itseensä ja kyseenalaisti valintojaan. Nykyisin, jos joku tuntee tarvetta udella asiasta, olen saattanut vastata, että lapset odottavat narikassa, tai ne on teipattu seinään, Seppälä vitsailee.

”En ole korvaamaton”

Seppälää kismittää se, että äidin vapaa-aikaa päivitellään poikkeuksetta enemmän kuin isän.

– Jos mieheni Ossi on ollut saunaillassa kavereiden kanssa, ei kukaan ihmettele, mihin lapset on jätetty. Vaikuttaa olevan itsestään selvää, että äidit hoitavat, hän toteaa.

Seppälän perheessä vanhempien tasavertaisuus on kuitenkin tärkeää.

– En ole korvaamaton, Seppälä lausahtaa.

– Tietysti, jos on vielä se elämäntilanne, että lapsi suostuu syömään vain rintaa, asia on eri. Mutta jos pullolla syönti onnistuu, ja äiti kaipaa tuulettumista, en ymmärrä, miksi täytyisi jäädä kotiin. Jos joku ulkopuolinen haluaa tätä arvostella, täytyy olla kyse siitä, että tämä on epävarma jostain omista teoistaan.

Muitakin rooleja kuin vain äiti tai puoliso

Seppälä kannustaa myös sinkkuäitejä kysymään apua, jos sitä kaipaa.

– Minulla on siitä onnekas asema, että on niin laaja tukiverkosto. Kotona on mies, ja isovanhemmat auttavat mielellään. Tiedostan totta kai, ettei kaikilla ole näin, Seppälä pohtii.

Tukiverkostonsa voi kuitenkin rakentaa itse, eikä sitä tarvitse jättää vain lähisuvun varaan.

– Rohkeasti vaan lopettaa sen ”en halua olla vaivaksi” -ajattelutavan. Kysymällä selviää, ja minunkin ystävistä ottaisi lapset varmasti hoitoon.

Omalla ajalla on muutakin merkitystä kuin hetkellinen vapaus. Seppälä sanoo, että hänelle se muistuttaa eräästä tärkeästä asiasta.

– En ole vain äiti, eikä pelkkä äitiys määritä minua. Tiettyinä hetkinä muistaa, mitä on ihan vain omana itsenään. Silloin en ole äiti, en puolisokaan, vaan korkeintaan ystävä tai sitten ihan vain minä.

Samoin oma aika auttaa ymmärtämään, ettei valmiiksi taikka täydelliseksi tulla koskaan.

– Äitiys on turhan usein hirveää suorittamista ja kilpailua. Niin ei pitäisi olla. Loppupeleissä ei ole mitään täydellistä äitiyttä, ja kun sen tajuaa, madaltuu se itselle aseteltu rima.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?