Perhe

Outo uni ei ollut unta: ”Aamulla herätessäni huomasin jonkun istuneen sängyllä vieressäni”

Julkaistu:

Selittämättömät ilmiöt
Olemme uutisoineet aiemmin lukijoiden oudoista sattumuksista ja tapahtumista. Näissä riittää kerrottavaa.
Yhdysvaltalainen kirjailija Mikki Kendall pyysi joitakin kuukausia sitten Twitter-tilillään seuraajiaan kertomaan oudoimmista ja karmivimmista asioista, joita he ovat lasten suusta kuulleet. Voit lukea uutisen aiheesta täältä.

Pyysimme lukijoita kertomaan oudoista sattumuksista ja tapahtumista, joita heille on tapahtunut – ja tarinoitahan riittää!

Ilta-Sanomien kyselyssä suurin osa lukijoista, peräti 74 prosenttia, kertoi uskovansa yliluonnolliseen. 26 prosenttia sen sijaan kertoo olevansa skeptisiä. Alla lisää tarinoita. Päätä itse, ovatko ne jotain yliluonnollista vai pelkkää sattumaa.

”Olin 18-vuotiaana vanhempieni kotona yksin ja menossa nukkumaan. Hammaspesulla ollessa vessan oveen koputettiin kolmesti. Avasin oven ja tarkistin koko rakennuksen, mutta en löytänyt ketään muuta. Tiedä sitten mikä oli, pisti vaan miettimään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elman

”Olimme mieheni ja veljen perheen kanssa syömässä, kun yhtäkkiä veljenpoika tuumasi minulle, että sinulla on vauva mahassa, ja se on näin pieni (näytti sormilla kuinka pieni vauva oli kyseessä). Olimme pari viikkoa aiemmin saaneet tietää, että vauvaa odotellaan, ja pitihän siitä asiasta mainita veljelle ja hänen vaimolleen, vaikka raskaus oli melko alussa. Heidän poikansa oli oikeassa.”

Oikeassaolit”Olimme menossa viettämään joulua vanhempieni luokse ja odotin, että näen mummon ja papan samalla. Juttelin puhelimessa pappani kanssa kolme päivää ennen hänen kuolemaansa. Puhelun lopussa pappa toivotti minulle hyvää joulua, jos emme näe. Hän tiesi, että olemme tulossa jouluksi heidän luokse käymään. Ja samana päivänä kun olimme matkalla sain soiton ja pappa oli nukkunut pois ennen kuin ehdimme nähdä. Tuo joulu oli elämäni kamalin. Jälkikäteen mietin, tiesikö pappani että hän kuolee?”

Romppu

”Jokunen vuosi sitten olin sairaalassa vakavan sairauden takia. Mikään lääkitys ei tehonnut, joten mielessäni ”luovutin” jo. Eräänä yönä näin unta, että vieressäni istui joku, piti kädestä kiinni ja sanoi ettei minulla ole mitään hätää. Aamulla herätessäni huomasin jonkun istuneen sängyllä vieressäni. Muuten sileissä lakanoissa oli painauma. Siitä hetkestä rupesin paranemaan!”

Selvinnyt

”Lähikioskin myyjätär sanoi: ”Laita lotto vetämään, vielä on aikaa 10 minuuttia.” Kieltäydyin tarjouksesta, koska en ikinä lottoa. Myyjä tyrkytti kynää ja kuponkia ja lähes pakotti minua lottoamaan: ”Laita nyt pari riviä, voitat kuitenkin, et pääpottia, mutta sieltä tulee jotain pientä”. No, rustasin pariin ruutuun numerot myyjän mieliksi. Tarkistin seuraavana aamuna kupongin ja selvisi että olin voittanut 6000 euroa. Kun illalla kävin kioskilla, jo ennen kuin edes otin lottoamisen puheeksi myyjätär kysyi, kuinka paljon voitin. Hän ei yhtään yllättynyt, kun kerroin. Hän sanoi, että hänelle oli tullut vahva tunne nähtyään minut edellisenä iltana, että hänen pitää myydä minulle lottorivi. No, rahat tulivat kyllä tarpeeseen. Olin maanantaina menossa pankinjohtajan puheille puhumaan pikkulainasta, mutta peruinkin tapaamisen.”

Näinkin voi käydä

”Kolme vuotta sitten veljeni oli teho-osastolla. Tiesimme, että lähtö on enää tunneista kiinni. Illalla klo 18.50 minulle tuli outo sisäinen kylmyys, ja kova halu sytyttää kynttilöitä. Hain villasukat ja neulejakun ja sytytin kynttilöitä. Klo 19 soitti veljeni avovaimo ja kertoi, että sai juuri soiton sairaalasta, että veljeni oli hetki sitten nukkunut pois.”

Liljankukka

 

Aamulla herätessäni huomasin jonkun istuneen sängyllä vieressäni.

”Mummoni kuoli yllättäen muutama kuukausi sitten, kun olin matkoilla. Ennen matkoille lähtöä minulla oli vahva tunne siitä, että pitäisi ehtiä juuri ennen lähtöä käydä katsomassa mummoa, mutta se jäi aikapulan takia. Seuraavana yönä mummo nukkui pois. En nukkunut silmänräpäystäkään sinä yönä reissussa, kun mummoni nukkui pois, vaikka paikasta riippumatta nukun aina hyvin. Ennen kun sain puhelimitse kuolemasta tiedon, tiesin jo sisimmässäni mitä on käynyt. Minulla ja mummollani oli hyvin vahva yhteys, ilmeisesti myös henkisesti.”

Mummon lapsi

”Ennen puolisoni tapaamista näin unen, jossa ajoin kaveriporukan kanssa pahan kolarin. Muutaman päivän kuluttua tapasin puolisoni, juuri tämän unessa mukana olleen kaveriporukan kautta. Vuosia myöhemmin luin, että auto-onnettomuus unessa voi tarkoittaa syvää rakkautta ja parisuhdetta.”

Etiäiset

”Noin 9-vuotiaana olin nukkumassa, kun huomasin seinään heijastuvan valon, ikään kuin taskulampulla olisi osoitettu. Kävin sanomassa vanhemmilleni valosta ja he näkivät sen myös. Isäni kävi ulkona katsomassa onko siellä joku ikkunan takana. Lumihanki oli koskematon. Aamulla soitettiin sairaalasta, että isoisäni oli yöllä kuollut.”

Emppu

”Meidän mikroaaltouunin ovi avataan napista painamalla. Erään kerran, kun olin yksin kotona, laitoin ruuan mikroon ja menin käymään vessassa. Istuessani pöntöllä kuulin, kun mikro piippasi ja kuului naps, kun mikron ovi avattiin. Tulin vessasta ja totesin kuulleeni oikein, mikron ovi auki, mutta olin edelleen yksin talossa.”

Zorro

”Eräänä yönä näin todella todentuntuista unta ex-poikaystävästäni. Heräsin siihen uneen kello 05.00 enkä pystynyt enää nukkumaan. Parin päivän päästä kuulin, että hän oli kuollut juuri kyseisenä yönä.”

Miimu

”Ystäväni entinen miesystävä oli kuollut väkivaltaisesti. Ystäväni ajatteli häntä usein, traagista loppua oli vaikea hyväksyä tapahtuneeksi. Kerran hän heräsi siihen, että makuuhuoneessa tuoksui selvästi tuon miehen partavesi.”

mm

”Näin pari kuukautta aiemmin unta, että siskoni poika syntyy syyskuun 11. päivä. Kerroin unesta siskolleni ja yhdessä nauroimme unelle. Tuli syyskuun 11. päivä. Siskoni mies kyseli kesken työpäivän, että missä olen. Hetken päästä hän sanoi, että enneuneni taitaa käydä toteen. Ja niin siinä kävi, että kuuliainen kummipoikani syntyi sinä päivänä.”

Laaklu

”Noin vuosi sitten äitini jätti minut huolehtimaan koirastamme lähtiessään kahden viikon matkalle Lappiin. Äitini matkaanlähtöä edeltävänä yönä soitin hänelle paniikissa ja sanoin, etten voi hoitaa koiraa yksin, sillä se tulee kuolemaan viikon sisällä. Äitini sanoi että höpöpuhetta ja lähti matkalleen. Viikon sisällä äitini lähdöstä olin ajamassa itkien yksin koira kyydissäni päivystykseen. Se jäi koiramme viimeiseksi matkaksi.”

Koirarakas

”Näin kovin ahdistavan unen, jossa veljeni oli pahoillaan ja pyyteli anteeksi. Kolme päivää myöhemmin veli löydettiin kuolleena. Oli tehnyt itsemurhan ja eteisen lehdistä päätellen unta vastaavana yönä. Rannekellon päiväys vastasi kuolinpäivää, kello oli pysähtynyt, patteri loppu. Äitini kertoi paria päivää myöhemmin heränneensä yöllä tunteeseen siitä, että veli on sängyn luona ja veljen partavesi tuoksui vahvasti. Äiti ei uskaltanut avata silmiään ja jonkun ajan kuluttua ei enää havainnut läsnäoloa.”

Uskokoon ken tahtoo

 

Parin päivän päästä kuulin, että hän oli kuollut juuri kyseisenä yönä.

”Mieheni lähti työmatkalle. Yöllä en meinannut millään saada unta. Heräsin aamuyöllä ja tuntui siltä kuin en olisi nukkunutkaan. Olin nähnyt miehestäni unta, jossa hän syleili toisen naisen kanssa, vaikka olin itse paikalla läsnä. Myöhemmin kysyin, missä mies oli sinä päivänä ja siihen heräämisaikaan. En ensin noteerannut, vaan jatkoin kertomalla jotain epämääräistä levottomasta yössäni, mutta jokin miehen ilmeessä pysäytti. Näytti voivan pahoin ja sitten tunnusti päätyneensä heräämiseni aikoihin kostean iltapalan päätteeksi jonkun uuden naistuttavuuden luokse yöksi. Jotenkin isku ei tuntunut niin kovalta, kun jo etukäteen ”tiesin”.”

Petetty

”Näin useana yönä painajaista, että poikani kuoli ja minä katsoin häntä itkien ja epätoivoisena. Uni tuntui herättyäni niin todelliselta, että minun oli mentävä tarkistamaan pojan nukkuvan huoneessaan. Olin erittäin ahdistunut painajaisestani. Parin viikon kuluttua painajaiseni muuttui todeksi ja rakas nuori, terve poikani kuoli liikenteessä.”

Alpo

”Istuin sohvalla, ja parivuotias poikani leikki lattialla. Yhtäkkiä hän kysyi: ”kuka roiskuttaa?” En kiinnittänyt kysymykseen juurikaan huomiota, poika höpisi muutenkin omiaan koko ajan. Mutta sitten kysymys toistui useamman kerran ja sävy muuttui kiukkuiseksi. Menin pojan viereen ja huomasin valkoisia roiskeita ympäri vaatteita ja kasvoja. Lähempi tutkiskelu osoitti, että se oli jugurttia. Samassa suuressa huoneessa, sen toisessa päässä, oli kyllä pöydällä avonainen, välipalalta jäänyt jugurttipurkki. Mutta huoneessa ei ollut ketään muita kuin me kaksi.”

Kuka roiskuttaa

”Näin vuonna 1984 painajaisen. Kerroin unesta silloin miehelleni, äidilleni ja sisarelleni, mutta unesta ei puhuttu muuten. Unessa tapasin enkelin, joka muistutti kovasti kiiltokuvien ja alttaritaulujen Jeesusta. Matkasimme ajassa ja paikassa. Kävimme esimerkiksi 1700–1800-lukujen Amerikassa, 1900-luvun alun Suomessa sekä nykyajassa. Unessa enkeli kertoi sisaruksilleni vielä syntyvistä lapsista, niiden lukumäärän ja sukupuolen sekä minun iltatähdestäni, mutta ei sitä onko poika vai tyttö. Lisäksi enkeli kertoi, että meidän tehtävämme oli kasvattaa tyttäremme aikuisiksi, ja hänen mukaansa esikoisellamme oli juuri sen verran aikaa, sillä sielunkumppanilla oli kiire päästä syntymään uudelleen. Tyttäremme menehtyi 19-vuotiaana lyhyen sairauden jälkeen. Kerroin unen hänelle vasta muutama päivä ennen kuolemaa, 15 vuotta unen näkemisen jälkeen. Olin pelännyt, että unesta tulisi itseään toteuttava niin lapsien kuin kuolemankin suhteen.”

Enkeli unessa

”Ukkini halusi, että kirjoitan tietokoneella hänen sota-ajan muistelmansa kirjaksi. Hän ei ollut koskaan ennen vaatinut mitään, mutta tässä asiassa hän oli hyvin tiukka ja vakava ja halusi, että kiirehdin. Ukki sanoi, että toivoo minun tekevän työn nopeasti ennen kuin hän kuolee. Tähän reagoin naurahtamalla, mutta ukki katsoi minua syvästi silmiin vakavana. Tästä jäi minulle outo olo ja tein työn kiirehtien. Sain muistelmat valmiiksi tehden ukkini todella onnelliseksi. Muutama viikko myöhemmin ukki menehtyi yllättäen sairauskohtaukseen kävelylenkillä.”

Norppa

”Oli talvi, mieheni oli kuollut muutama viikko aiemmin. Pidin ulkolyhdyssä kynttilää palamassa ympäri vuorokauden. Olin pihalla, oli täysin tyyni ilma. Yhtäkkiä kuulin selkeän ”klirk”-äänen, kun kynttilälyhdyn lasi rikkoutui. Hain lyhdyn. Kun tutkin lasin palasia, löytyi lyhdyn pohjalta yksi pienen linnun muotoinen pala. Se herkisti mieleni ja on tallessa pienessä rasiassa vielä tänä päivänä. Oliko se mieheni, joka kävi luonani tuona talvi-iltana.”

Mari

”Tämä tapahtui kaveriperheelle. Perheen äidin äiti oli sairas, mutta ei tiedetty kauanko hän vielä elää. Hän oli juuri ennen kuolemaansa kutonut pienet siniset villasukat, ikään kuin poikalapselle. Kukaan suvusta ei kuitenkaan odottanut lasta. Jokin aika myöhemmin kaveriperheeni äiti tuli raskaaksi ja synnytti pojan, joka oli erittäin haluttu lapsi. Parilla oli ennestään kaksi tytärtä. Perheen äidin äiti ehti kuolla ennen kuin sai tietää raskaudesta. Mutta niin vain lapsenlapsi sai kuin saikin muiston mummustaan: nuo siniset villasukat.”

Vivika

 

Parin viikon kuluttua painajaiseni muuttui todeksi ja rakas nuori, terve poikani kuoli liikenteessä.

”Pelottavin muisto on tapahtunut ollessani alta kouluikäinen. Nukuin sinä yönä isän ja äidin välissä. Heräsin huomatakseni, ettei isä ollut sängyssä. Makuuhuoneen ovi oli auki ja siitä näkyi portaisiimme. Alhaalla näkyi valo joka näytti tulevan takkahuoneestamme. Lähdin kävelemään alas ja pysähdyin huoneen ovensuuhun. Näin isästäni selän ja takaraivon. Isäni makasi kyljellään käsi pään tukena niin kuin aina ja telkkari oli auki. Sanoin hänelle, että kello on jo kovin paljon ja olisi hyvä jos hän tulisi nukkumaan. Isäni ei sanonut mitään. En tiedä miksi, mutta en mennyt isän kasvojen eteen seisomaan. Toivotin hyvää yötä ja lähdin nousemaan portaita pitkin takaisin äidin viereen. Päästessäni makuuhuoneeseen näin iskän nukkuvan vuoteessa ja käännyin katsomaan portaikkoon. Valot sammuivat. Aloin itkemään ja isäni ja äitini heräsivät. Kerroin, mitä oli tapahtunut ja he kielsivät, etten yöllä saa mennä yksin enää alakertaan.”

Kuka se sitten oli?

”Pari kuukautta sitten näin eläväistä unta, miten ajoin vuoristotiellä korkealla sijaitsevaan mutkaan, oikealla puolella kaide ja rotko. Unessa valkoinen auto tuli sivulta kolaroiden pahasti vasempaan kylkeeni. Seuraavana päivänä ajoin isoon liikenneympyrään, jossa autoja tuli viidestä suunnasta. Kolmannesta sisäänajosta eteeni syöksähti auto, jonka kuski ilmeisesti kuvitteli, että ajan toiseen ulosajoon keskustaa kohti, kuten useimmat siinä tekevät. Olin kuitenkin menossa pois neljännestä ulosajosta. Joku tunne sai hidastamaan, vaikka vauhtini ei ollutkaan kaksinen. Tiesin, että sieltä ollaan usein tulossa eteen. Vältin törmäyksen paniikkijarrutuksella ja eteen tunkija säikähti niin, että hänen autonsa stoppasi eteeni takana tulijoiden jarrutellessa myös. Tunne ja autojen asento oli sama kuin unessa ja olin itse valkoisen auton paikalla, reunakaidekin oli samannäköinen. Onneksi sain varoituksen, ettemme törmänneet ja pahasti!”

Pahis

”Olimme joulun jälkeen menossa sukuloimaan. Kysyin 3-vuotiaalta pojaltani, oliko kiva mennä tädilleni käymään. Tiesin sen olevan mieleinen kyläpaikka. Poika vastasi yllättäen, että ei, koska pikkuserkku Eetu lyö häntä siellä possulla. Pian perille saapumisemme jälkeen tätilään tupsahti myös serkkuni lapsineen. Hän oli ostanut kumisen purulelupossun koirallemme, eikä aikaakaan kun Eetu poikaani tällä mätkäisi niin, että itku tuli. Sen jälkeen on tullut suhtauduttua astetta vakavammin pojan tulevaisuutta koskeviin arvioihin.”

Lapset tietää

”Muutama vuosi sitten järjettömän kova kipu herätti minut unesta. Kello oli jotain 5.00 jälkeen aamulla ja koko lantioalue oli liekeissä, kuin supistuksia. Se kesti noin puoli tuntia, mutta meni yhtäkkiä pois. En ollut raskaana ja muuten täysin terve, mutta mielessäni pyöri ajatus, että pitää päästää sairaalaan. Nukahdin kuitenkin pian. Kun heräsin normaalisti aamulla, kännykässä oli viesti, että tuttavani oli saanut vauvan. Tyttö syntyi kello 5.45. Tiesin, että hän oli raskaana, mutta he eivät ilmoittaneet minulle, että olivat synnytysosastolla.”

PikkuMyy

”Alkukesästä 1990 olin ostanut iloisen värisiä kankaita, joista minun oli tarkoitus ommella itselleni kesävaatteita. Ennen kuin olin ehtinyt tehdä kankaille mitään, näin unen, jossa istuin koneen ääressä ompelemassa suunnittelemiani vaatteita. Yhtäkkiä edessäni olikin musta kangas ja ompelukoneessa musta lanka. Aamulla aikaisin puhelin soi. Soittaja oli äitini, joka kertoi, että isäni oli edellisenä iltana jäänyt auton alle ja loukkaantunut vakavasti. Saman päivän iltana isä kuoli sairaalassa vammoihinsa. Muutaman päivän päästä kävin uudestaan kangaskaupassa ja ostin mustan kankaan, josta ompelin itselleni hameen isän hautajaisiin.”

Amatööriompelija

”Eräänä yönä palohälytin alkoi soimaan. Missään ei kuitenkaan ollut savua joten otin palohälyttimen patterin pois ja laitoin takaisin, jolloin hälytys lakkasi. Sama kuitenkin toistui yön aikana kolme kertaa. Seuraavana aamuna sain kuulla, että isovanhempieni naapurissa oli ollut samana yönä tulipalo, jossa kuoli kolme ihmistä.”

JL

”Esikoiseni oli tasan kuukauden ikäinen, ja yöt hän valvotti koliikin takia. Mieheni oli ollut yövuorossa ja hänen tullessaan kotiin noin viiden aikoihin minulle tuli todella kylmä. Makasin sängyssä täysissä vaatteissa kahden peiton alla. Päässäni soi eräs virsi, vaikka en ole mitenkään uskonnollinen ihminen. Hetken päästä kelloradioni alkoi pitämään ääntä, joka johtui siitä, että puhelimeni soi. Sanoin miehelleni, että isäni on kuollut. Tuo jäätävä kylmyys tuli vielä hautajaisten jälkeenkin koettua. Silloin isäni ilmeisesti kävi hyvästelemässä meidät.”

Henkimaailman asioita

Lue myös:

Pikkutytön piirros paljasti perheen salaisuuden, josta hänen ei pitänyt tietää mitään – äiti: ”Minulla nousi kyyneleet silmiin”

”Kuka tuo setä on?” 2-vuotiaan hämmästynyt kysymys rikkoi leppoisan pysähtyneen tunnelman rintamamiestalon keittiössä

Pikkutytön puheet säikäyttivät äidin pahanpäiväisesti – sai kysymykseensä hyytävän vastauksen

3-vuotiaan hätäinen itku havahdutti äidin yöunilta – syy sai kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä

”Kuka on tuo pieni poika huoneessasi?” 4-vuotiaan hyytävä kysymys sai videopuhelun toisessa päässä olleen äidin niskavillat pystyyn

Onko sinulle tapahtunut jotain selittämätöntä? Kommentoi alle!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt