Äidin hulvaton ja timanttinen kiteytys: 10 asiaa, joista tiedät olevasi teinin vanhempi - Perhe - Ilta-Sanomat

Äidin hulvaton ja timanttinen kiteytys: 10 asiaa, joista tiedät olevasi teinin vanhempi

”Retromummo”, ”nolo stalkkeri”. Teinin vanhemmat voivat saada uusia nimityksiä. Monet rajutkin vaiheet ovat normaaleja, sillä nuori elää aikaa, jossa muutokset niin mielessä kuin kehossa ovat voimakkaita. Lopulta ne menevät ohi.

Julkaistu: 3.7.2018 20:30

Teinien vanhemmat saattavat kohdata todellisia haasteita, kun nuori elää isojen myllerrysten vaihetta. Saattaa kuitenkin lohduttaa, että muutkin kokevat täysin samaa. Toivoa on.

Kerroimme viime viikolla asioista, jotka vain pienten lasten vanhemmat ymmärtävät. Listasimme asioita, kuten kuinka koti täyttyy erilaisista nyssyköistä, kun päiväkodista kantautuu kotiin pestäviä varavaatteita tai kuinka huomaat, että joku syö sukkia, kun parittomia sukkia löytyy ympäriinsä.

Nyt pääkaupunkiseudulla asuva kahden, jo täysi-ikäisen nuoren naisen äiti kertoo, minkälaista on huomata olevansa teini-ikäisen vanhempi.

Se helpottuu kyllä

Ensinnäkin pikkulapsiajan aamukinat vaihtuvat aamukoomaan. Huomaat yllättäen, että teiniä ei saa millään ylös sängystä.

– Tämä muuttuu jossain vaiheessa, kun teini alkaa liikkua hieman vapaammin, eikä nukkumaanmenoaikoja enää vahdita samalla tavalla. Sen jälkeen ei ole enää elämää aamuisin – muuten kuin pakotettuna.

Myös ulkonäköpaineet kuuluvat teinien maailmaan. Haastattelemamme äiti kertoo, että sosiaalinen media on muuttanut teiniyttä radikaalisti verrattuna siihen, mitä se oli vielä hänen nuoruudessaan.

– Äitinä katson turvallisuusnäkökulmasta, että on ollut tärkeämpää, että teinillä on kännykkä kuin, että sen käyttöä hillittömästi rajoitettaisiin. Meillä sen käyttö ei ole koskaan onneksi mennyt holtittomaksi.

Kahden tytön äidin listaus kiteyttää huvittavalla tavalla asiat, jotka ovat tuttuja teinien vanhemmille:

1. Ovi kii

Teinin huoneen ovi ei nyt vaan kerta kaikkiaan voi olla auki, jos teini on kotona

2. Kasvatusoppi, siis vanhemmalle

Turhautunut, perheen ainoa mistään mitään ymmärtävä, eli jälkikasvu yrittää epätoivoisesti tehdä sinusta ilmastonmuutostietoisemman, suvaitsevaisemman, sometaitoisemman...

3. ”Kaikki-muut-saa”

Ihan kaikkea. Tavaraa, ulkonaoloaikoja, konserttilippuja, harrastejuttuja....

4. Olet nolo, stalkkeri

Muutut itse noloksi, seurassasi ei voi näyttäytyä ihan joka paikassa eikä aiemmin hehkutettu sometaitokaan sittenkään ollut tarpeen: jos katsot teinin kuvia somessa, olet stalkkeri. Hetken päästä huomaat että pakolliset puheeksi otettavat vasta ovatkin noloja, molemmille.

5. Joko tai...

Lapsestasi on tullut kosketusta kammoava siili – hetkellisiä lipsahduksia ja piipahduksia halaamaan sinua ei lasketa, eikä niistä saa missään tapauksessa puhua ääneen!

6. Kielellinen kehitys

Iloittuasi vasta äsken lapsen kielitaidon kehityksestä, huomaat että teinin puhekielen kehityksessä et itse pysy mukana

7. Kuljetuspalvelu-mutsi

Auto ja kuljettaja ovat oletusarvoisesti 24/7 käytettävissä, teinin kyky hahmottaa ero kuljetusrobotin ja sen tehtävää toimittavan ihmisen (sinun) välillä sumentuu muutamaksi vuodeksi.

8. Nuorallakävely

Ollako se tiukka kyyläävä kyttä, miksi-takkisi-haisee-tupakalle, ei-kai-siellä-kaverilla-ole-alkoholia, on-kai-siellä-vanhemmat-kotona, vai se sinisilmäinen, vastuuseen kasvattava ja lapseensa luottava, tyhmä, ”tosi-kiltti-mutsi”.

9. Pysäköinnin vaikeus

Pätee omakotitalossa: ensin autopaikkasi on töistä tullessa täynnä fillareita, jotka on jätetty sikin sokin, sitten ne muuttuvat mopoiksi ja skoottereiksi (tässä vaiheessa ne alkavat jo olla jonkinlaisessa järjestyksessä) ja lopulta pihasi on täynnä autoja. Soittamalla kullanmuruille saat jonkun ulos siirtämään vanhan bemarinsa tai golfinsa, niin että itse voit ajaa omaan pihaasi.

10. Kenkäpeli

Jos pihan ajoneuvot eivät varoita vieraista, tarkkaile töistä tullessa eteiseen sikin sokin jätettyjä kenkiä, vakiokävijöiden popot oppii nopeasti tunnistamaan. Vuosien karttuessa kenkäpeli siirtyy siten että herätessäsi aamulla käyt katsomassa eteisen kenkävalikoimasta, keitä kodissasi on yökylässä (tässä vaiheessa toistetaan ne nolot pakolliset puheeksi otettavat...)

Ja lopulta: Mutsi, tuu mukaan! Eli nolovaiheen loppu

Murkkumyrskyn jälkeen tulee seesteinen vaihe. Saat kutsun mukaan konserttiin, leffaan, syömään, ja sinulle tarjotaan lasillinen skumppaa... Tästä tietää että teini alkaa muuttua aikuiseksi, ja elämä kaikkien ihanien ”vaiheiden” jälkeen muuttuu erittäin paljon helpommaksi, mutta voi – niin paljon tylsemmäksi...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?