Perhe

Yksi maailman tunnetuimmista ”lapsikokeista” olikin ehkä väärässä – uusi vaahtokarkkitesti antaa eri tulokset

Julkaistu:

Yhdysvallat
Klassikkotestin mukaan se, jos lapsi jaksaa odottaa toista vaahtokarkkia, enteilee elämässä menestymistä.
Vaahtokarkkitesti on eräs maailman kuuluisimmista sosiaalipsykologisista kokeista. Sen alkuasetelma on helppo: laitetaan vaahtokarkki lapsen eteen ja kerrotaan lapselle, että hän saa kaksi vaahtokarkkia, jos jaksaa odottaa vartin.

Sitten joko lapsi odottaa ja saa palkinnon tai käy kärsimättömäksi ja ahmaisee herkun suihinsa.

Amerikkalaispsykologi Walter Mischel syötätytti 4-vuotiailla lapsilla vaahtokarkkeja Yhdysvaltain Stanfordin yliopistossa jo 1960-luvulla. Kun lasten kasvua seurattiin, tulokset yllättivät tutkijat.

Ne lapset, jotka olivat hillinneet itsensä vaahtokarkin edessä, pärjäsivät paremmin elämässä – niin töissä kuin koulussa – kuin malttamattomat verrokkinsa. Johtopäätös oli karkeasti: hillitse itsesi niin menestyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt ryhmä tutkijoita sanoo, että ei se aivan noin mene. He toistivat klassikkotestin erinäisin muutoksin ja julkaisivat tuloksensa tämän vuoden toukokuussa.

Uudesta vaahtokarkkitutkimuksesta kertoi muun muassa amerikkalaislehti The Atlantic ja Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Vanhempien varakkuus ja koulutus

Uuden tutkimuksen mukaan palkinnon odottamisen ja elämässä menestymisen välillä on olemassa yhteys, muttei niin suoraa tai vahvaa kuin alkuperäinen vaahtokarkkikoe antaa ymmärtää.

Uudessa tutkimuksessa korostetaan lapsen taustaa, kuten minkälaisessa perheessä ja ympäristössä hän kasvaa.

Tutkijat keräsivät suuren määrän erilaisia taustatietoja, kuten sen, oliko lapsen äidillä korkeakoulututkintoa, kuinka paljon perhe ansaitsi, kuinka paljon lapsi painoi syntyessään, mistä etnisestä ryhmästä lapset tulivat ja niin edespäin.

Eräs lukuisissa huomioista oli se, että ne tutkintoa vailla olevien lapset, jotka jaksoivat odottaa toista vaahtokarkkia, tulivat varakkaammista perheistä.

– Tuloksistamme voi nähdä, että palkinnon odottamisen tarkastelu yksinomaan itsehillinnän osana on yliyksinkertaistettua.

Käytöstä on selitetty muun muassa sillä, että köyhempien perheiden lapset ovat oppineet, että heillä ole varaa odottaa parempaa palkintoa, sillä riskinä on että he jäävät kokonaan ilman.

Helsingin Sanomille uutta tutkimusta kommentoinut kehitys- ja kliinisen psykologian professori Anu-Katriina Pesonen ei pidä tuloksia yllättävinä. Itsehillintä on vain pieni osa monimutkaisen psyykkisen itsesäätelyn kokonaisuutta.

– Suuri osa taidoista opitaan lapsena, mutta kehitys jatkuu koko elämän – ja sellaisena sitä pitäisi ajatella – koko elämänmittaisena tehtävänä.

Uusi vaahtokarkkitesti

1. Uusi vaahtokarkkitesti tehtiin runsaalle 900 lapselle. Kokeen aikaan lapset olivat 4,5-vuotiaita.

2. Tutkijoina olivat Tyler W. Watts New Yorkin yliopistosta ja Greg J. Duncan ja Haonan Quan Kalifornian yliopistosta.

3. Tässä vaahtokarkkitestissä lasten piti odottaa seitsemän minuuttia tuplapalkintoa, alkuperäisessä odotettiin viisitoista minuuttia.

4. Vaikka koetta kutsutaan vaahtokarkkitestiksi, lapset saivat valita kokeeseen mieleisensä herkun, olipa kyseessä sitten vaahtokarkki, suklaa tai keksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt