Perhe

Morsian odotti innolla polttareitaan – lopputulos ei ollut todellakaan sitä, mitä piti

Julkaistu:

Polttarit
Jos kesälle sattuu useammat häät ja polttarit, kustannukset nousevat. Joskus niitä ei vaivauduta järjestämään ollenkaan.
Ilta-Sanomat uutisoi toukokuun alussa suositulla Vauva.fi-keskustelupalstalla käydystä kiivaasta keskustelusta, saako ystävän hääkutsusta kieltäytyä. Häiden lisäksi kesän ohjelmistossa saattaa nimittäin olla myös useammat polttarit.

– Olen ehkä hirveä ihminen, mutta en voi sille mitään, että en vaan jaksa häitä. Muutama ystävä menee kesällä naimisiin ja kolmas ensi syksynä. Tiedossa olisi häiden lisäksi kahdet polttarit. Mua ei vaan millään kiinnosta, vaikka ovat mulle muuten tosi rakkaita ystäviä, keskustelun avaaja kirjoitti.

Voit lukea Ilta-Sanomien uutisen aiheesta täältä.

Ilta-Sanomien lukijat ottivat kiivaasti kantaa aiheeseen puolesta ja vastaan. Myös morsiamelle ja sulhaselle järjestetyt polttarit saivat osakseen kritiikkiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minulla oli yhtenä kesänä viidet häät ja neljät polttarit. Seitsemän viikonloppua touko- ja elokuussa niihin meni. Kahdet polttarit jätin väliin, koska olivat matkustamisen ja yöpymisen takana, kustannus olisi noussut kolmeen sataan euroon polttarit, kommentoi eräs lukija.


Viime kesänä kaksi kaasoa laski Ilta-Sanomien julkaisemassa jutussa, kuinka paljon kaasona oleminen maksaa. Hinta hätkähdytti. Hääkustannuksien lisäksi polttareihin kului sievoinen summa.

– Polttareiden suhteen en halunnut vetää kovin köyhäilevää linjaa, vaikka itselläni onkin rahat tiukassa. Tuntui, että olisi ollut noloa, kun oltiin kuitenkin polttariseurueessa kaikki aivan työssä käyviä ihmisiä. Halusin juhlia rennosti ja miettiä rahahuolia sitten myöhemmin, ja sen takia käytin aika paljon visaa, niin kustannukset eivät tuntuneet saman tien. Nyt elämä on hiukan vaikeutunut, kun se visa on tapissa, kaaso kertoi.

Voit lukea uutisen kokonaisuudessaan täältä.

Myös Ilta-Sanomien lukijoilla on kokemusta siitä, kun polttareiden osallistumissumma nousee korkeaksi – tai kun niitä ei vaivauduta järjestämään ollenkaan.

”Minut yllättäen kutsuttiin kälyni toisiin häihin yllätyspolttariporukkaan. En ole edes kovin läheinen hänen kanssaan. Annoin ehkä-vastauksen, juuri tästä raha-asiasta johtuen. Olin aiemmin kuullut kyseisen porukan jäsenten aiemmista polttareista, ja päätä huimasi kulujen määrä. Lopulta jouduin kieltäytymään, koska varaa ei olisi ollut. Tietenkään en sitä syyksi kertonut. Kulut olisivat olleet 80 euroa kaasojen ja morsiamen yöpymiseen hotellissa heidän kotikaupungissaan, itse olisin maksanut ravintolassa päivällä ruokani ja juomani, lisäksi illalla juomista ja pikkusyötävistä. 200 euroa ei olisi varmaan edes riittänyt?”


”Jätin aikoinaan menemättä kaverin polttareihin toiselle paikkakunnalle. Olin köyhä opiskelija. Matkakulut, hotelliyö ja ruokailut ja juomat. Oli pakko kieltäytyä. Suuttui morsian, eikä sen jälkeen olla tavattu eikä puhuttu 30 vuoteen.”

”Polttarien järjestäminen jäi vähän puolitiehen, kun kukaan kavereista ei olisi halunnut maksaa tai suunnitella mitään. Lopuksi päädyttiin menemään piknikille, jonne sapuskaa oltiin haalittu nyyttäriperiaatteella. Piknikin jälkeen ihmiset poistuivat kukin omiin suuntiinsa. Samalla oli puhetta, josko illalla vielä mentäisiin baariin. Kaksi kavereista tuli paikalle (ei kaaso) ja juomat olivat toki omakustanteisia. Olisihan sitä ollut kiva käydä vaikka jossain kauneushoidossa, morsiussaunassa tai jossain toiminnallisessa aktiviteetissa, mutta tällaiseksi se nyt jäi mun kohdallani. Kiva oli nähdä toki kavereita, mutta ehkä polttareilta olisi odottanut hieman enemmän.”

”Yksistä polttareista en saanut kaikilta osallistujilta koskaan maksua, joka oli sovittu. Eli todellakin maksoin sen osuuden sitten itse. Ei ollut maksajia jonossa, vaikka sanoin myöhemminkin muille osallistujille asiasta. Sitten oli toiset polttarit järjestettävänä ja morsianta en onnistunut miellyttämään niin jätin homman sikseen. Eiköhän löytynyt tekijä sitten muualta. Oli jo paljon tehty polttareiden eteen. Tässäkin oli jo tiedossa, että osa ei olisi päässytkään osallistumaan, eli kulutkin olisivat pompanneet. Omissa polttareissani aikoinaan oli myös taustalla kinaa nimenomaan polttarikuluista.”


”Kuka ne polttarit ja turhan hapatuksen järjestää, maksakoon. Luulin onneton, kun kaasoksi pyydettiin, että oli kunnia. Karu totuus paljastui. Tein talkootyötä kymmeniä tunteja ja maksoin siitä lystistä noin 800 euroa, kun piti kestitä morsianta, maksaa tarpeet moneen juttuun. Pääsinpä minäkin vihille muutamaa vuotta myöhemmin, pyysin silloista morsianta kaasoksi. Suostui, mutta pyysi joka killingin kuittiensa kera takaisin, mitä oli laittanut kaason virassa ollessaan.”

”Olen kaksi kertaa lentänyt ulkomaille kaasoksi. Lentolipun lisäksi puku, kengät ja lahja. Manikyyrin, meikin ja kampauksen tein itse. Yhdet polttarit tulivat kalliiksi: matka, kylpylä, laivaravintola ja baari.”

”En ollut kaasona, mutta osana polttariporukkaa, ja meitä oli noin 10 henkilöä. Polttarit tulivat maksamaan 100 euroa henkilö, kun myöhemmin kaaso jakoi itse maksamansa summan niistä polttareista meille kaikkien kesken maksettavaksi. Eli noin tonnin polttarit, ja itsellä rahat oli tiukilla. En kyllä enää osallistu ennen kuin tiedän etukäteen, mitä tulee maksamaan.”

Mikä on mielestäsi sopiva summa polttareihin käytettäväksi? Oletko jättänyt polttarit väliin, koska ne ovat maksaneet liikaa? Millaiset ovat onnistuneet polttarit? Kommentoi alle!

Ota kantaa

Osallistutko mielelläsi polttareihin?

Kyllä 31% En 69%
Ääniä yhteensä 10683

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt